G4Media.ro

Șeful Consiliului Concurenței avertizează că prețurile RCA vor crește după ce decontarea…

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. dragi conducatori ai natiunii va intreb : mai opreste cineva aceste scumpirI? de ce nu inventati niste mecanisme de reducere a tarifelor? energie electrica scumpire cu 16%-asa zisa piata concurentiala, rca scumpire cu x%, impozitele si taxele pe parcari marite, preturile la alimente marite …totul in defavoarea oamenilor. Dar in continuare pensii speciale, pensionari la 45 ani ptr anumiti bugetari, majoritatea reincadrati in institutii publice cu salariu, ajutoare sociale ptr persoane apte de munca, puscariasi tinuti la caldura si pe mincare in puscarii in loc sa fie dusi la munca-agricultura, infrastructura, silvicultura etc.

  2. Florin Catu si PNLeii se laudau ca NU vor scumpi nici o Taxa!
    Pai, asta ce e?!
    Cand RCA se dubleaza?!
    Va fi o OUG, deci Guvernul(la initiativa ASF, vezi Doamne!!!) a emis tocmai acum aceasta OUG care DUBLEAZA pretul la RCA!
    Evident, mascat, au aruncat-o in carca ASF, dar e FOAMEA e BANI a Guvenrului!
    Asa au procedat cu Liberalizarea Preturilor la energia electrica la consumatorii casnici, care e de fapt SCUMPIRE GENERALIZATA(orice oferta alegi!), au aruncat-o in carca ANRE si s-au spalat pe maini!
    Iar BANII vor ajunge indirect la pusculita fara fund a Statului, Guvernul e-n mare foame de BANI!!
    Rusine!!

  3. Obligatia de a face RCA cu decontare directa va exista si in situația in care am CASCO? Ca este o aberatie sa ma obligi la decontare directa daca oricum am CASCO. E foame mare de bani.

    • Foarte buna intrebarea Dvs!!

      „Care este diferența între o poliță de asigurare de tip RCA și una de tip CASCO?
      Abrevierea RCA vine de la Răspundere Civilă Auto sau Asigurarea Obligatorie de Răspundere Civilă pentru Prejudicii produse prin Accidente de Vehicule iar, conform acronymfinder.com, CASCO vine de la expresia în limba engleză „Casualty and Collision”.
      Ambele concepte fac referire la acoperiri legate de utilizarea unor vehicule.
      RCA este însă o asigurare de răspundere civilă față de TERTI pe când CASCO este o asigurare de bunuri.
      Cu alte cuvinte polița RCA acoperă pagubele produse unor TERTI de un vehicul în locul proprietarului acestuia iar polița CASCO suportă cheltuielile de reparație ale unui vehicul în locul proprietarului acestuia, indiferent de vinovăția pentru accident.

      Foarte pe scurt și colocvial exprimat „polița RCA este o asigurare făcută de tine pentru alții iar polița CASCO este o asigurare făcută de tine pentru tine.”(aici INTREBAREA Dvvs e foarte buna!!)

      O diferență majoră între cele două concepte este dată și de obligativitatea încheierii lor prevăzută prin lege.
      Astfel, polița RCA este obligatorie prin lege pe când polița CASCO este facultativă, adică este opțională și proprietarul unui vehicul o încheie numai dacă dorește.

      Proprietarului unui vehicul suprins în trafic fără RCA va suporta imediat o amendă de la 1000 la 2000 de lei și pierderea plăcuțelor de înmatriculare și a talonului până la remedierea situației. Dacă situația nu este remediată în 30 de zile atunci autoritățile pot chiar dispune radierea vehicului din evidențe.

      RCA este un tip de poliță de asigurare foarte reglementată prin lege, statul prin Autoritatea de Supraveghere Financiară, dictând în detaliu condițiile de asigurare valabile pentru acest tip de asigurare. ASF se implică chiar și în reglementarea tarifelor pentru polițele RCA. O poliță de asigurare este de altfel prezentată către asigurat sub forma unui document de jumătate de pagină A4, tipărit pe o singură parte deoarece toate prevederile poliței sunt cuprinse în lege și sunt aceleași pentru toți asigurătorii.
      RCA fiind o poliță obligatorie prin lege primește în acoperire toate vehiculele cu care se circulă în trafic și nu se efectuează inspecție de risc. CASCO, pe de altă parte realizează o inspecție și nu primește în asigurare decât vehiculele care îndeplinesc niște condiții minime, regula de bază fiind să nu aibă avarii existente.

      Polița CASCO este prezentată clientului ca o poliță de sine stătătoare, parte integrantă din contract făcând și cererea de asigurare, condițiile contractuale, raportul de inspecție de risc și alte documente dacă este cazul. Polița casco poate fi valabilă atât pe teritoriul României cât și în afara țării în funcție de pachetul oferit de asigurător și opțiunile asiguratului.

      CASCO poate conține clauze suplimentare care extind acoperirea de bază pentru evenimentele de avarii și furt pe când polița RCA are un conținut standard, prevăzut prin lege.
      Sumele asigurate la RCA sunt fixe stabilite prin lege pe când la CASCO ele se stabilesc pentru fiecare vehicul în parte în funcței de valoarea de nou sau valoarea de piață a acestuia.
      Concluzionând putem spune că, în afara de faptul că se referă la evenimente asigurate produse de vehicule, RCA șiCASCO sunt doua tipuri de polițe de asigurare foarte diferite. ”

      Pun separat Linkul, poate trece!
      Am gasit pe eblogauto.ro!!

  4. Bogdan Chiritoiu, ceva mai clar:
    „Viciul pieței de RCA este acesta: eu cumpăr ceva pentru altcineva. Eu când cumpăr ceva deschid ochii, dau banii pentru mine și mă gândesc la raportul calitate/preț – iau ceva mai ieftin și poate nu așa bun sau ceva mai scump dar mai bun. Necazul este că la RCA nu decid pentru mine, ci decid pentru un terț și atunci evident că nu mă mai interesează calitatea, ci mă uit numai la preț”, a declarat miercuri Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. Acesta susține că introducerea decontării directe obligatorii ar transforma RCA într-un fel de CASCO, ar putea rezolva anumite probleme din piață, temerea fiind însă de cât de mult vor crește prețurile.
    Ce a declarat miercuri președintele Consiliului Concurenței întrebat de proiectul de Ordonanță de Urgență care va introduce decontarea directă obligatorie la asigurările RCA:

    „Măsura decontării directe, care transformă RCA-ul într-un fel de CASCO, a fost propusă și de noi în 2016, când a fost criza precedentă a RCA-ului. Era Guvernul Cioloș și am dat o ordonanță de urgență, noi împreună cu ASF, și printre măsuri a fost și introducerea decontării directe.
    Acum ASF s-a gândit într-adevăr să generalizeze această decontare directă.
    Generalizarea aceasta este în PUTINE Tări.
    Sunt câteva în UE, nu sunt multe, dar există.
    Am discutat cu ei înainte, anul trecut, Guvernul la acea vreme a considerat că nu e oportun și a rămas că vom da OUG după alegeri.
    ASF a venit acum cu acest OUG pe care îl analizăm și noi.
    Dubiul cel mai mare vine din posibila CRESTERE a prețurilor. Decontarea directă este în legislație și are un succes moderat.
    Ar avea avantajul că îl schimbă pe consumator din logica de a vrea un produs foarte ieftin pentru că e pentru alții. Consumatorul o să fie mai atent și se va gândi că el va beneficia de reparație în caz că e lovit și atunci e important să fie un produs destul de ieftin dar să fie și o rețea bună de service-uri, să se facă reparațiile promt. Deci calitatea și promptitudinea reparațiilor vor conta.
    Îngrijorarea mea ține de creșterea prețurilor. Cred că decontarea directă are un sens si echilibrează piața, dar mi-e frică de creșterea prețurilor pentru că ofertele decontare directă sunt ceva mai sumpe.
    De ce cred eu că sunt mai scumpe? Pentru că eu asigurător, tu esti asigurat la mine, te lovește cineva și trebuie să plătească asigurătorul lui, dar până una alta eu scot banii din buzunarul meu pentru reparații și apoi mă duc cu factura la asiguratorul celui care te-a lovit ca să-mi recuperez banii si eu nu știu sigur dacă îmi vom primi banii. (..)”

  5. Problema e ca Service-urile fura mult,care trec mult mai mult pe factura,si trag de timp la repararea mașinilor, si pe aia nui trage nimeni la răspundere.