G4Media.ro

Șefa diplomației germane: Sancţiunile împotriva Rusiei în cazul unei invazii asupra Ucrainei…

Sursa foto: Kay Nietfeld / POOL / AFP

Șefa diplomației germane: Sancţiunile împotriva Rusiei în cazul unei invazii asupra Ucrainei vor viza inclusiv gazoductul Nord Stream 2

Rusia se expune unor ”consecinţe masive”, în cazul unei agresiuni în Ucraina, printr-o serie de sancţiuni aflate în pregătire în Occident, care includ controversatul gazoduct germano-rus Nord Stream 2, anunţă joi ministrul german de Externe Annalena Baerbock, relatează AFP, citată de News.ro.

”Suntem pe cale să lucrăm la un pachet de sancţiuni puternice” împreună cu aliaţii din Occident, care acoperă mai multe aspecte, ”inclusiv Nord Stream 2”, a anunţat în Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului german, Annalena Baerbock.

Şefa diplomaţiei germane a clarificat astfel poziţia Berlinului cu privire la acest punct – după multe tergiversări în această problemă, în ultimele săptămâni.

Guvernul german de coaliţie – din care fac parte Partidul Social Democrat (SPD), favorabil unei abordări conciliante cu Moscova, Verzii şi Partidul Liberal (FDP), care susţin o linie mai dură – a avut o poziţie ambiguă cu privire la gazoduct.

Cancelarul Olaf Scholz a vorbit când despre un ”proiect privat” care nu trebuie amestecat în probleme politice, când despre un acord de principiu încheiat în 2021 de către Germania şi Statele Unite, care prevede oprirea proiectului în cazul unei agresiuni militare ruse în Ucraina.

Acest gazoduct, care urmează să aducă gaze naturale ruseşti în Germania şi în Europa pe sub Marea Baltică, ocolind astfel Ucraina, a fost finalizat.

Însă darea acestuia în folosinţă este blocată, în prezent, de către autoritatea de reglementare germană în domeniul energetic, din motive juridice.

Cu privire la tensiunile actuale în centrul cărora se află Ucraina, Annalena Baerbock a insistat însă asupra necesităţii imediate a unei concentrări asupra negocierilor în curs, în vederea obţinerii unei dezescaladări din partea Moscovei, suspectată de pregătirea unei invazii în Ucraina.

”Atât timp cât vorbim, armele tac”, a lansat ea la tribuna Bundestagului.

Berlinul este criticat dur din cauza poziţiei pe care a adoptat-o, considerată mult prea suplă faţă de Moscova.

Guvernul Scholz refuză să livreze armament Ucrainei, spre deosebire de Statele Unite şi Regatul Unit, şi l-a destituit recent pe comandantul Marinei germane, care a susţinut poziţia Rusei împotriva Ucrainei.

Sursa foto: Kay Nietfeld / POOL / AFP

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Ce tzeapa ar trace Rusia! Sa bage miliarde de euro in construirea conductei, si asta sa ajunga la fier vechi! Ma bufneste rasul…

    • Foarte improbabil ca NS2 sa raman neutilizata. Este foame mare de gaz in Germania si in Europa centrala.

    • Problema nu e cererea, nici macar lipsa de tevi (NS 2 e redundanta). Sunt destule tevi prin Ucraina si Belarus. Ideea e daca vrea sa livreze Rusia. Si daca ar fi NS 2 functionala, poate nu va fi gaz in ea daca rusii vor sa „atenueze” protestele europenilor in cazul invaziei Ucrainei.
      Nu suntem totusi chiar atat de pr osti incat sa nu intelegem. Pot fi un milion de tevi, daca sunt goale. Nu inseamna ca daca se da drumul la NS2, gata, lipsa gazului va disparea. Gazul va lipsi atata timp cat europenii nu fac ce cere Rusia. De asta trebuie sa renuntam la NS2, la toate tevile, de fapt. Sa cautam sa diversificam ,sa facem conversia catre energie verde, sa folosim alternative. Gazul rusesc va fi intotdeuna scump, fie ca pret, fie pentru concesiile pe care vom fi fortati sa le facem pentru a-l primi. Mai bine lipsa.

    • Tiby taticule,
      Rusia daca nu livreaza gaz 2 saptamani e in colaps.
      Gaze sunt de peste tot, Norvegia, Olanda, UK, Algeria, Azerbadjan.
      Toti prefera gazul rusesc pentru ca e cel mai ieftin.
      China nu poate prelua volumul de gaz pe care il exporta Rusia in Europa.
      In Europa sunt cateva tariegate de gazul rusesc.
      De exemplu Franta,UK,Olanda,Spania se pisa pe gazul rusesc.

    • Gabriele, NOI suntem tinta. Nu occidentalii. Rusii vor doar sa aiba o teava „vip” catre tarile bogate, sa nu deranjeze clientul pe care doreste sa-l pastreze fidel.
      De ce crezi ca conducta Yamal merge in reverse de mai bine de o luna? Doar nu trece prin Ucraina, sa zici ca nu vor sa dea rusii taxa de tranzit. Rusii nu baga gaz ca sa puna presiune pe Polonia. Prin Ucraina au bagat o fractiune din ce trimiteau inainte. Tot ca sa tina pe uscat estul. Ungurii deja au primit contract pe termen lung cu livrare care EXCLUDE tranzitul prin Ucraina, desi era cea mai scurta cale. Nu e clar? Pe noi ne vrea rusul, ceilalti vor fi pamperizati, doar sa nu comenteze.
      NOI trebuie sa facem tranzitia, nu Vestul. Pentru ei e doar un obiectiv eco-green, pentru noi e vital sa scapam de santaj.

    • Funcționarea NS2 ar trebui oprită prin orice mijloace…

  2. Rusia a avut excedent bugetar dinaintea aceste conducte. Tot ce s-a schimbat in ultimii ani este inchiderea treptata a centralelor nucleare germane.

  3. DAR PASTRAM NORDSTREAM I ! Ca de doi n-au inca nevoe nemtzalaii ! Mai mare scarba ! Tot BANDITI au ramas – asa cum au fost intotdeauna ! Si cand te gandesti ca sunt INCA vreo cateva milioane de romani careMAI CRED in Gemania !