G4Media.ro

Secția specială de anchetare a magistraților nu a făcut apel în dosarul…

Secția specială de anchetare a magistraților nu a făcut apel în dosarul judecătorului Ovidiu Galea, acuzat de fals în declarații pentru că nu a spus că este mason / Magistratul a fost șef de cabinet al unui demnitar PSD

Secția pentru investigarea infracțiunilor din Justiție (SIIJ) s-a opus declarării apelului față de decizia Curţii de apel Timișoara de a-i aplica un avertisment judecătorului Ovidiu Galea pentru că nu a precizat în declaraţia de interese că este mason, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare, coroborate cu un răspuns oficial al Parchetului Curții de Apel Timișoara.

Pe 19 aprilie, Curtea de apel Timişoara a decis să renunţe la aplicarea pedepsei pentru fals în declaraţii faţă de fostul şef al Poliţiei Române, Liviu Popa, şi faţă de judecătorul Ovidiu Galea şi i-a sancţionat doar cu un avertisment. Practic, au explicat surse judiciare pentru G4Media.ro, instanţa i-a găsit vinovaţi pe cei doi pentru fals în declaraţii întrucât nu au declarat că sunt masoni, dar instanţa a considerat că fapta nu are grad ridicat de pericol social şi a dispus renunţarea la aplicarea pedepsei şi sancţionarea lor doar cu un avertisment.

„Dispune renunţarea la aplicarea pedepsei faţă de inculpatul Popa Liviu pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii în formă continuată (…) (12 acte materiale, descrisă la punctul 22 din rechizitoriu). (…) Aplică inculpatului Popa Liviu în raport cu infracţiunea sus menţionată un avertisment (….) Dispune renunţarea la aplicarea pedepsei faţă de inculpatul Galea Ovidiu Daniel pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii în formă continuată (…) (4 acte materiale, descrisă la punctul 22 din rechizitoriu) (…) Aplică inculpatului Galea Ovidiu Daniel în raport cu infracţiunea sus menţionată un avertisment”, a fost decizia CA Timişoara (detalii aici).

Parchetul a răspuns unei solicitări de presă (foto) și a declarat că – în dosarul masonilor de la Oradea privindu-i pe judecătorul Ovidiu Galea și pe fostul șef al Poliției Române de pe vremea PDL, Liviu Popa – a formulat apel față de sentința de achitare, mai puțin față de judecătorul Ovidiu Galea.

Surse judiciare au completat răspunsul Parchetului Curții de Apel Timișoara și au explicat că SIIJ s-a opus declarării apelului față de judecătorul Galea.

Atât fostul șef al Poliției Române, Liviu Popa, cât și judecătorul Ovidiu Galea erau acuzați de fals în declarații pentru că nu au spus în declarația de interese că sunt masoni în cadrul Lojei Masonice a Țării Crișurilor. Cu toate acestea, față de Liviu Popa, Parchetul Curții de Apel Timișoara a formulat apel, în schimb SIIJ nu a formulat față de judecătorul Galea.

Fostul șef al IGP, Liviu Popa, și judecătorul Ovidiu Galea au fost deferiți Justiției în ianuarie 2017 de DNA Oradea. Popa a fost acuzat de luare de mită și fals în declarații, Ovidiu Galea, doar de fals în declarații (vezi aici comunicatul DNA).

Cine e judecătorul Galea

Pe perioada cât a fost suspendat din magistratură, fiind judecat în dosarul masonilor, judecătorul Galea a fost șef de cabinet la secretarul de stat Lilla Boglarka Debelka din Ministerului românilor de pretutindeni din Guvernul PSD (vezi declarația lui de interese de anul trecut).

Ovidiu Galea a fost de nenumărate ori în studiourile Antenei 3 unde s-a plâns față de ”abuzurile” DNA Oradea. Acum, procurorii de la DNA Oradea sunt anchetați de SIIJ după ce în spațiul public a apărut o înregistrare potrivit căreia procurorii vorbeau de întocmirea unor dosare penale unor judecători din zonă ”ca să bage frica în ei”. De altfel, dosarul masonilor a fost instrumentat chiar de procurorul Ciprian Man, fost șef al DNA Oradea, acum revocat din DNA și anchetat de SIIJ pentru presupuse abuzuri.

Potrivit presei locale, judecătorul Galea a fost ofițer al Securității comuniste înainte de Revoluție, apoi ofițer al celebrei UM0215 (Doi și-un sfert), serviciul secret al Ministerului de Interne, procuror și, finalmente, judecător.

Care este miza

Surse judiciare au explicat pentru G4Media.ro că procurorii SIIJ nu au dorit ca decizia de achitare a Curții de apel Timișoara să fie atacată cu privire la judecătorul Ovidiu Galea pentru a se evita un verdict al ICCJ în chestiunea falsului în declarații la magistrații care nu și-au declarat apartenența la lojele masonice.

Asta în condițiile în care șeful SIIJ, procurorul Gheorghe Stan zis Geani, (numit între timp judecător la Curtea Constituțională de către PSD) a fost adjunct la Inspecția judiciară al judecătorului Lucian Netejoru, anchetat el însuși de DNA pentru că nu a declarat că este mason.

Procurorul Remus Budăi de la DNA Central a clasat însă dosarul lui Netejoru pe motiv că fapta era prescrisă (detalii aici).

Foto: Judecătorul Ovidiu Galea (al doilea din stânga) / Sursa: ebihoreanul.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. sectia *ulii. astia fac ce primesc ordin si atat. niste kkati cu ochi. si nimeni nu face nimic. lasa ca si breasla magistratilor si-o merita. ei or sa si-o fure cel mai rau. stau si nu fac nimic. leafa merge, ce conteaza.

  2. Nu ai tocmai dreptate; în ultimele luni membrii „breslei magistraților” au protestat mai mult decît „societatea civilă”.
    Este însă strigător la cer că SIIJ face dosar după dosar lui LCK pe baza delațiunilor mincinoase ale unui infractor fugar și închide ochii în fața unor probe evidente care acuză alte persoane…