G4Media.ro

Noul șef al CSM, Bogdan Mateescu, întrebat dacă mai susține deființarea SIIJ:…

Foto: Bogdan Mateescu (Inquam Photos/ Octav Ganea)

Noul șef al CSM, Bogdan Mateescu, întrebat dacă mai susține deființarea SIIJ: ”Secţia specială, aşa cum este organizată astăzi, nu este eficientă”

Judecătorul Bogdan Mateescu, ales joi preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat că Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, astfel cum este ea organizată astăzi, „nu este eficientă”, transmite Agerpres.

Întrebat de ziariști dacă mai susţine desfiinţarea SIIJ, Mateescu a răspuns: „Astfel cum este organizată astăzi, nu este eficientă. Împreună, în schimb, cu sistemul judiciar, cu partenerii noştri, în crearea unei propuneri corespunzătoare va trebui să găsim o soluţie astfel încât drepturile şi libertăţile şi independenţa judecătorului să fie respectate, însă, în acelaşi timp, să asigurăm eficienţa sub aspectul tragerii la răspundere penală şi a magistraţilor care greşesc”.

Bogdan Mateescu a dat asigurări că justiţia în independenţa sa nu se disociază de ideea de responsabilitate.

„Este o onoare şi o imensă responsabilitate pentru mine, mai ales în condiţiile în care ne aşteaptă un an extraordinar de dificil, în contextul destul de dificil în care ne aflăm şi în contextul modificării legilor Justiţiei. Vreau să asigur magistratura că în CSM va avea în continuare un sprijin. Consiliul se va preocupa şi anul viitor pentru apărarea în termenii cei mai optimi a independenţei sale. În acelaşi timp, vreau să îi asigur pe toţi, inclusiv societatea în ansamblul ei, că justiţia în independenţa sa nu se disociază de ideea de responsabilitate şi că vă rog pe toţi cei care ne urmăriţi să veniţi cu sprijin şi înţelegere către puterea judecătorească pentru că ea reprezintă ultimul bastion şi cel mai important al respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale dumneavoastră”, a declarat Bogdan Mateescu, după şedinţa plenului CSM.

Judecătorul Bogdan Mateescu a fost ales, joi, în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii cu 13 voturi ”pentru”, trei ”împotrivă” şi două voturi nule.

Potrivit Constituţiei şi Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, care fac parte din secţii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit. (Foto: InquamPhotos / Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Dupa Scutea care protesta cu MCV legat de gat iata ca i-a venit randul si principialului Mateescu sa se dezica de crezul pt care urla cand Dragnea era la putere. Iubim tradarea si chiar si pe tradatori daca o fac in numele partidului.

  2. Bataie de joc marca PNL. Care-i scopul SS-ului, daca nu sa persecute magistrati?

  3. Hahahah!
    Cu alte cuvinte, o s-o organizam sa fie eficienta pentru noi.
    Ce bataie de joc.
    Cercetati trecutul domnului. E doar un politruc, atarnator pnl.

  4. Acuma se vede adevarata fata a lui Bobita Matolescu! Un oportunist care a facut pe rand aliante cu Dana Garbovan, Oana Haineala, Balan, Chis, procurorii din CSM sau Gashka Savonea. Apoi i-a barfit pe toti, pe rand.

    Sa ajunga Presedinte a facut mari eforturi si a lins mult unde a scuipat in anii anteriori.

  5. Pana acum Bogdan Mateescu s-a declarat ferm IMPOTRIVA SIIJ!
    S-a sucit sau cum?!

  6. Președintele Iohannis a plecat din ședința CSM după ce doi magistrați i-au făcut observație.
    Președintele Klaus Iohannis a participat joi la ședința de bilanț a Consiliului Superior al Magistraturii. Acesta a făcut mai multe declarații în cadrul ședinței, declarații care i-au deranjat pe unii dintre magistrați. Spre finalul ședinței, Judecătoarele Gabriela Baltag și Simona Marcu i-au făcut observație Președintelui, pe care l-au rugat să lase deoparte politica în ședințele CSM.
    Judecătoarea Gabriela Baltag a taxat intervenția acestuia și l-a acuzat că aduce dezbinare în interiorul instituției:

    ”Din păcate, obiceiul dumneavoastră de a face politică în CSM este evident. Aş vrea să vă adresez o rugăminte care vine din partea mea şi nu numai a mea, a multor magistraţi ai acestei ţări. Vă adresez rugăminteam, poate măcar la finalul mandatului nostru nu veţi mai aduce dezbinare în această instituţie, pentru că suntem suficient de dezbinaţi.

    Ştiu că sunteţi un creştin. Vă văd de multe ori la televizor duminica. Ştiţi şi dumneavoastră, cu siguranţă, că la sfârşitul vieţii nu dăm socoteală pentru cât am urât, ci pentru cât am iubit şi iertat, Domnule Preşedinte. E foarte important acest lucru”, a spus judecătoarea Gabriela Baltag

    Și judecătoarea Simona Marcu i-a adresat preşedintelui o solicitare pentru o abordare lipsită de partizanat în plenul CSM:

    ”Ştiu că suntem în prag de alegeri, mai sunt doar câteva zile, dar nu aş dori să se titreze pe marginea şedinţei noastre de astăzi titluri de genul «în plenul CSM se vorbeşte despre majorităţi parlamentare toxice versus majorităţi parlamentare progresiste», pentru că nu este acesta rolul nostru. Aş dori să adresez un îndemn la echilibru şi, ca să îl citez pe domnul preşedinte, «o abordare matură lipsită de partizanat»”

    Klaus Iohannis a părut deranjat de observațiile celor 2 judecătoare.
    „Vă mulţumesc tuturor şi vă doresc mult succes!”, a spus acesta, după care a părăsit şedinţa, fără să mai răspundă întrebărilor adresate de către magistrați.

  7. Felicitari, iar diplomatia nu dauneaza nimanui. NU cred ca va insela asteptarile. Trebuie gasit momentul si contextul de rezolvare cu SS-ul. Sa nu uitam ca grupul „guristelor „este inca activ.

  8. Mateescu a fost si va ramane un oportunist. L-au tinut in sah cu actiunea disciplinara si dosarul de la Siij insa intre timp s-a cait. Merita voturile PSD care este oricum in concubinaj cu stapanii lui din PNL.

  9. Secţia specială este un cap de pod infractional pentru ca mafia din Justitie sa treaca peste lege.

  10. Toata justitia nu este eficienta . Cetateanul va plateste beneficii enorme iar voi dati sentinte favorizind demnitarii , functionarii publici si bugetari si institutiile publice in detrimentul cetateanului .

    SIIJ freaca menta in timp ce judecatorii comit faradelegi . La fel cum procurorii freaca menta cind ar trebi sa se autosesizeze la toate ilegalitatile functionarilor publici .

    In tot acest timp se iese la pensie la 50 de ani din sistemul asta corupt si neneorocit .

  11. Este un proverb: Așa tată, așa fiu.
    Parafrazând: La așa politicieni, așa justițiari.
    Vai ție popor adormit!

    • Iar taica-su lui Mateescu are verdict de colaborare cu Securitatea de la CNSAS. Si au scapat de dosarul de corupti atat el cat si tatal, primarul din Govora.

  12. Consecvența, respectarea propriilor susțineri, se pare că lipsesc cu desăvârșire și la politicieni și la magistrați în România !
    Alt caracter stil Predoiu, să se desființeze, dar să nu se schimbe nimic !

  13. @marcel…cu stinga sau dreapta…