G4Media.ro

Judecătorul Bogdan Mateescu a fost ales preşedinte al CSM, iar procurorul Florin…

Judecătorul Bogdan Mateescu a fost ales preşedinte al CSM, iar procurorul Florin Deac – vicepreşedinte al CSM.

UPDATE ora 13.30: Judecătorul Bogdan Mateescu a fost ales preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, iar procurorul Florin Deac – vicepreşedinte al CSM. Bogdan Mateescu a fost ales preşedinte al CSM cu 13 voturi ”pentru”, 3 ”împotrivă” şi 2 voturi nule, potrivit Agerpres.

Update ora 12.00: Bogdan Mateescu a fost desemnat candidat al Secției pentru Judecători, pentru șefia CSM, după un scor de 7-2 și un vot nul. Florin Deac este candidatul Secției pentru Procurori pentru postul de vicepreședinte. Mandatele celor doi trebuie să fie validate de plenul Consiliului.

Pe ordinea de zi a şedinţei plenului CSM se află şi prezentarea raportului de activitate a instituţiei pe anul 2020, în mandatul judecătorului Nicoleta Margareta Ţînţ – preşedinte şi al procurorului Tatiana Toader – vicepreşedinte. Preşedinte Klaus Iohannis a anunţat că va fi prezent la bilanţ.

Judecătorul Bogdan Mateescu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a anunţat, pe 19 noiembrie, că urmează să candideze pentru funcţia de preşedinte al CSM.

Candidaţii pentru şefia CSM trebuie să prezinte un proiect managerial care să cuprindă viziunea lor referitoare la gestionarea competenţelor Consiliului şi rezolvarea aspectelor legate de resursele umane din sistemul judiciar şi proiectele aflate în derulare.

CSM are în componenţă 19 membri: nouă judecători şi cinci procurori aleşi de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor şi validaţi de Senat, doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi trei membri de drept – ministrul Justiţiei, preşedintele ÎCCJ şi procurorul general al României. Mandatul membrilor aleşi este de şase ani, fără posibilitatea reînvestirii.

Potrivit Constituţiei şi Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, care fac parte din secţii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Au dreptul să candideze doar cei nouă judecători şi cinci procurori aleşi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor. Nu pot candida la funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte membrii de drept ai CSM şi reprezentanţii societăţii civile.

Conducerea CSM este aleasă prin votul membrilor plenului, preşedintele fiind ales dintre judecători, iar vicepreşedintele dintre procurori.

În prezent, Consiliul Superior al Magistraturii este format din judecătorii Simona Camelia Marcu şi Mariana Ghena – Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Lia Savonea – Curtea de Apel Bucureşti, Nicoleta Margareta Ţînţ – Curtea de Apel Braşov, Andrea Annamaria Chiş – Curtea de Apel Cluj, Gabriela Baltag – Tribunalul Neamţ, Evelina Mirela Oprina – Tribunalul Ilfov, Mihai Andrei Bălan – Judecătoria Timişoara şi Mihai Bogdan Mateescu – Judecătoria Râmnicu Vâlcea.

Din CSM fac parte procurorii Codruţ Olaru – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Cristian Mihai Ban – Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, Florin Deac – Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş, Nicolae Andrei Solomon – Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Tatiana Toader – Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti.

Victor Alistar şi Romeu Chelariu au fost aleşi de Senat ca membri CSM din partea societăţii civile.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Cat mai au din mandat ,acesti doi impostori cu privilegii fabuloase ,Victor Alistar şi Romeu Chelariu ?

 2. Justitia din Romania este la un nivel scazut de încredere dar si competenta.
  Practica neunitara,distruge vieți,oameni nevinovati sunt condamnați pe nedrept.
  Justitia din Romania nu se implica in rezolvarea problemelor de practica neunitara, erori de drept dar mai ales nu declanșează din oficiu recursul în interesul legii,nu pune în acord deciziile Cdr.

  Și să nu uităm de termenele de amânare a soluțiilor,timp în care dreptul la aparare e în aer.

 3. Asta ar fi o surpriza de la partida psdista a CSM, sa-l aleaga pe Bogdan Mateescu presedinte. N-am citit sa-si mai fi depus candidatura si alt judecator din CSM.

  • Nu mai au pe cine nominaliza, ca Marcu a fost pres, Savonea a fost pres, Tint acuma pres… cozile de topor PSD au cam fost la butoane. S-al vedem pe Mateescu, cred ca va fi… nu ca m-ar interesa.. oricum nu se mai intampla nimic in justitie decat indexare a pensiilor si salariilor

 4. S-a enervat ipocritul și a plecat cu coada între picioare!!!!

 5. Auzi la ei „proiect managerial”. Au vazut ca se practica pe la case mai mari si au luat si ei cu copy/paste.
  Ce proiect managerial sa ai pentru un an cat o sa fii in functie? Asta e calea justitiei din Romania? Schimbatoare de la an la an, in functie de ce proiect se intampla sa aiba seful?

 6. A tunat și i-a adunat.
  Avem CSM-ul meu.
  Duminikă bârlamentul meu.
  Vaccinele meu.
  Ura ura ura

 7. A scapat de puscarie.

 8. In loc sa faceti o prezentare a noii conduceri (orientare, luari de pozitie, fapte semnificative, etc..) reluati in cea mai mare parte din articol aceleasi informatii rasuflate pe care le-ati mai copy-paste-lat in alte doua articole.
  E mare comoditatea, de sa va osteniti asa tare ?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.