G4Media.ro

Secția pentru procurori în materie disciplinară a CSM discută raportul Inspecției Judiciare…

Foto: Sediul CSM / InquamPhotos

Secția pentru procurori în materie disciplinară a CSM discută raportul Inspecției Judiciare referitor la Kovesi și Iacob

Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii va discuta, miercuri, acţiunile formulate de Inspecţia Judiciară cu privire la săvârşirea de către fostul procuror-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi şi fostul adjunct al acesteia, Marius Iacob, a unor abateri disciplinare, transmite Agerpres.

Potrivit IJ, în cazul Laurei Codruţa Kovesi, una dintre abaterile disciplinare se referă la manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu, constând în aceea că, în cadrul unei şedinţe de lucru, a avut manifestări de natură a aduce atingere onoarei şi probităţii profesionale a magistraţilor procurori, precum şi prestigiului justiţiei, împrejurări identificate în înregistrările audio apărute în media pe 18 iunie 2017.

„În concret, procurorul-şef al DNA s-a exprimat în sensul combaterii efectelor negative în planul imaginii şi credibilităţii instituţiei generate de decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgentă a unor dosare ‘cu miniştri’, de impact mediatic, şi-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv şi general obligatoriu al deciziei CCR 68/2017 şi a folosit exprimări inadecvate la adresa Curţii Constituţionale şi a unui judecător al Curţii, inducând ideea în cadrul opiniei publice că unul dintre criteriile în funcţie de care se prioritizează soluţionarea dosarelor este impactul mediatic al acestora şi calitatea oficială a persoanelor cercetate”, arăta IJ.

De asemenea, Kovesi a folosit faţă de colegii procurori un ton superior şi agresiv, inadmisibil în raport cu standardele minimale de etică şi deontologie ale unui magistrat, de natură a genera în rândul opiniei publice un sentiment de indignare şi a unui dubiu legitim cu privire la respectarea principiilor supremaţiei Constituţiei şi a legilor, precum şi a imparţialităţii procurorilor, preciza IJ.

Totodată, acţiunea a vizat „atitudinile nedemne în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, celălalt personal al instanţei sau al parchetului în care funcţionează, inspectori judiciari, avocaţi, experţi, martori, justiţiabili ori reprezentanţii altor instituţii”, constând în aceea că prin intermediul unei corespondenţe electronice (email) a adoptat „o atitudine nedemnă, folosind la adresa procurorilor cuvinte şi expresii cu un conţinut vădit denigrator, insultător şi ameninţător, respectiv ‘laşi’, ‘bârfitori’, ‘infractori’, făcând cunoscut acestora faptul că ‘există deja un cerc de suspecţi’, cu referire la un dosar penal, încălcând astfel obligaţia de rezervă şi normele de conduită ataşate profesiei de magistrat”.

În ceea ce îl priveşte pe Marius Iacob, IJ arăta că acţiunea faţă de acesta a vizat „nerespectarea îndatoririi de a se abţine atunci când judecătorul sau procurorul ştie că există una dintre cauzele prevăzute de lege pentru abţinerea sa”, constând în aceea că a efectuat acte de urmărire penală fără a formula declaraţie de abţinere, deşi se afla, în mod vădit, în situaţia de incompatibilitate prevăzută de art. 64 alin. 1 lit. f), cu referire la art. 65 alin. 1 şi art. 66 Cod de procedură penală.

sursa foto: Inquam Photos

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. România se mai face bine? După faptele expuse în articol (care denotă în continuare ură cu tendință față de o persoană onestă – cu greșeli firești, căci a greși este omenesc) înțeleg că vrăjmășia între PSD-PRO-ALDE-UDMR și restul partidelor nu s-a terminat. Și Orban, Predoiu și Iohannis par extrem de liniștiți. Mai e ceva de făcut pentru justiția din această țară?

  2. Tudorel, Savonea, Netejoru, Florea….
    gunoaiele justitiei PSD-iste continua sa infecteze societatea romaneasca.
    Iar gangavul Predoiu doarme pe el, in timp ce Orban ii canta lullaby.

  3. Doamna Kovesi a făcut mult rău crimei organizate românești.

  4. Adică cea care fura documente secrete ca să le dea infractorului Vâlcov îi face raport lui Koveși ?

  5. Inteleg ca raportul l-a intocmit IJ , in frunte cu seful rotunjoru , acuzat de furt intelectual in cazul tezei de doctorat la o Univ. privata. CSM Chiar nu are alte prioriati , mai ales acum cand vedem toti inefiecienta sau nefunctionalitatea justitiei intr-o tara devalizata ,acorda timp ca sa o acuze de „nimic ” pe dna. Kovesi . Urez succes D. nei Kovesi in activitatea europeana , ca Procuror Sef .Sustinere si admiratie ptr. tenacitate si perseverenta.

  6. Neinflorita Adina de la SSIIIIJJ nu poate sa inghita nicicum faptul ca LCK a avansat in cariera , pe cand ea, fata tatii , pesedistul cu vechime, inca balteste la o institutie ilegala, inoportuna, creata anume de penalii psd-ului ca sa o sacaie pe LCK…..
    Iar LCK nu mai poate fi sicanata, deci iar a ramas Adina cu degetul in gura…..
    Si, apropo, IJ lucreaza la odinele Adinei?