G4Media.ro

Secția pentru procurori în materie disciplinară a CSM a amânat discutarea raportului…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Secția pentru procurori în materie disciplinară a CSM a amânat discutarea raportului formulat de Inspecția Judiciară în cazul Codruţei Kovesi şi fostului adjunct, Marius Iacob

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a amânat, miercuri, pentru 22 iulie discutarea raportului formulat de Inspecţia Judiciară (IJ) cu privire la săvârşirea de către fostul procuror-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi şi fostul adjunct al acesteia, Marius Iacob, a unor abateri disciplinare.

Potrivit Inspecției Judiciare, în cazul Laurei Codruţa Kovesi, una dintre abaterile disciplinare se referă la manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu, constând în aceea că, în cadrul unei şedinţe de lucru, a avut manifestări de natură a aduce atingere onoarei şi probităţii profesionale a magistraţilor procurori, precum şi prestigiului justiţiei, împrejurări identificate în înregistrările audio apărute în spaţiul media la data de 18 iunie 2017.

De asemenea, Kovesi a folosit faţă de colegii procurori un ton superior şi agresiv, inadmisibil în raport cu standardele minimale de etică şi deontologie ale unui magistrat, de natură a genera în rândul opiniei publice un sentiment de indignare şi a unui dubiu legitim cu privire la respectarea principiilor supremaţiei Constituţiei şi a legilor, precum şi a imparţialităţii procurorilor, preciza IJ.

Totodată, acţiunea a vizat „atitudinile nedemne în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, celălalt personal al instanţei sau al parchetului în care funcţionează, inspectori judiciari, avocaţi, experţi, martori, justiţiabili ori reprezentanţii altor instituţii”, constând în aceea că prin intermediul unei corespondenţe electronice (email) a adoptat „o atitudine nedemnă, folosind la adresa procurorilor cuvinte şi expresii cu un conţinut vădit denigrator, insultător şi ameninţător, respectiv ‘laşi’, ‘bârfitori’, ‘infractori’, făcând cunoscut acestora faptul că ‘există deja un cerc de suspecţi’, cu referire la un dosar penal, încălcând astfel obligaţia de rezervă şi normele de conduită ataşate profesiei de magistrat”.

În ceea ce îl priveşte pe Marius Iacob, IJ arăta că acţiunea faţă de acesta a vizat „nerespectarea îndatoririi de a se abţine atunci când judecătorul sau procurorul ştie că există una dintre cauzele prevăzute de lege pentru abţinerea sa”, constând în aceea că a efectuat acte de urmărire penală fără a formula declaraţie de abţinere, deşi se afla, în mod vădit, în situaţia de incompatibilitate prevăzută de art. 64 alin. 1 lit. f), cu referire la art. 65 alin. 1 şi art. 66 Cod de procedură penală.

 

Sursa Foto: Octav Ganea/Laura Codruta Kovesi

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Codruţa are nevoie de familie , copii.
    Sefa comisiei europene are vreo sase puradei , Viktor Orban vreo cinci
    samd …

  2. Buna seara!Stie cineva de ce oare în justiție toate lucrurile se lămuresc după ce fac amânarea verdictului???Ii invata în facultate?Sunt mai importanți dacă dezbat în spatele ușilor închise??Se luminează după ce ies din sala?Oare de ce este așa de interesant să amane???

    • Ce mai contează alta discuție alta deplasare alta cheltuială… Și verdictul bun sau rău tot acolo e…

  3. Ptr CSM ,Sectia Procurori. Consider ca ar fi corect , prioritar sa verificati modul cum Seful IJ , a fost desemnat ptr.al doilea mandat la IJ si deasemenea, ptr. a recredibiliza IJ , este corect a se solicita verificarea acuzatiilor de plagiat a tezei de doctorat a acestuia. Pana atunci , referatul IJ, este nul de drept.” Onoarea si prestigiul Justitiei „, fiind atins chiar de Seful IJ si nu de Dna Kovesi prin declaratii de tip (.sa se ancheteze prioritar dosarele ministrilor, care in fapt solicitarea-i mai mult decat corecta , acestia fiind exemple ptr. ceilalti functinari de stat)

  4. Dn-a Kovesi isi doreste sa faca o schimbare in UE . Daca ar face copii , careira ei… se poate destrama . Mafia este foarte mare si… ii este teama ca… copii ei , familia , s.a.m.d. , sa nu pateasca ceva. Presiunea este foarte mare pe un procuror din momentul in care detine o astfel de functie , cand stii ca raspunzi pentru tot ceea ce se intampla in toate Europa , in atatea tari. Nimeni nu se pune in locul dansei , doar foarte putini si putini o inteleg.