G4Media.ro

Secția pentru judecători a CSM a aprobat prelungirea interimatului judecătoarei Oița Ghiță…

Sursa foto: G4Media.ro

Secția pentru judecători a CSM a aprobat prelungirea interimatului judecătoarei Oița Ghiță la șefia Secției Penale a Tribunalului Giurgiu după ce l-a eliberat pe Liviu Dragnea din penitenciar

Secția pentru judecători a CSM a aprobat în ședința din 28 octombrie 2021 prelungirea interimatului judecătoarei Oița Ghiță la șefia Secției Penale a Tribunalului Giurgiu cu data de 26 iunie 2021, potrivit deciziei de azi a Secției pentru judecători a CSM. Vezi aici la punctul 5.5.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât: (…)

Prelungirea delegării doamnei judecător Ghiță Oița în funcţia de preşedinte al Secţiei penale a Tribunalului Giurgiu, începând cu data de 25.06.2021, până la ocuparea funcţiei, prin numire, în condiţiile legii, dar nu mai mult de 6 luni. (7 da, 1 nu, 1 nul)”, se arată în decizia CSM.

Potrivit unor surse judiciare, abia pe 19 octombrie 2021 a ajuns la CSM adresa Curții de Apel București cu avizul privind propunerea președintelui Tribunalului Giurgiu, Adriana Pencea (fostă Filip), de prelungire a interimatului judecătoarei Oița Ghiță la șefia Secției Penale a Tribunalului Giurgiu.

Pe 22 octombrie a fost gata și nota Direcției de Resurse Umane a CSM și proiectul de hotărâre a intrat în prima ședință a Secției pentru judecători, adică pe 28 octombrie 2021, au explicat pentru G4media.ro surse judiciare.

Un magistrat poate îndeplini atribuțiile unei funcții de conducere prin ordin de serviciu al președintelui instanței până vine hotărârea CSM de prelungire a delegării în funcția de conducere”, au explicat pentru G4media.ro surse judiciare.

Secția pentru judecători a CSM este dominată de judecătoarea Lia Savonea, fostă șefă a Curții de Apel București. Acum, CAB este condusă de judecătoarea Luminița Criștiu-Ninu, o apropiată a Liei Savonea.

Judecătoarele Adriana Pencea și Oița Ghiță l-au eliberat pe Dragnea din penitenciar pe 15 iulie 2021 după ce în prealabil, judecătoarea CAB Nicoleta Nolden – o fostă consilieră a ministrului Justiției, Cătălin Predoiu – a anulat decizia Tribunalului București de a nu-l elibera pe Liviu Dragnea, a decis rejudecarea şi strămutarea procesului la Tribunalul Giurgiu.

Sursa foto: G4media.ro

Judecătoarea Oiţa Ghiţă a fost delegată de Secţia pentru judecători a CSM în funcţia de preşedinte interimar al Secţiei Penale a Tribunalului Giurgiu timp de 6 luni, din 24 decembrie 2020 până la data de 24 iunie 2021, potrivit portalului CSM. Ea a condus Secţia penală a Tribunalului Giurgiu încă din decembrie 2018, prin delegări succesive acordate de către Secţia pentru judecători a CSM.

Judecătoarea Oiţa Ghiţă este cercetată disciplinar de Inspecţia judiciară condusă de judecătorul Lucian Netejoru pentru că ar fi încălcat dreptul la apărare al unei inculpate. Judecătoarea ar fi judecat un termen al procesului fără să citeze inculpata şi fără ca avocatul acesteia să aibă cunoştiinţă despre termenul de judecată.

Tribunalul Giurgiu este fieful actualului inspector şef al Inspecţiei judiciare, Lucian Netejoru, numit în funcţie tot de o comisie din care a făcut parte Lia Savonea. Netejoru a fost la conducerea Tribunalului Giurgiu, ca vicepreşedinte şi preşedinte, încă din 2006 până în 2015 când a câştigat primul mandat de inspector şef al Inspecţiei Judiciare.

Judecătoarea Adriana Pencea (fostă Filip) este chiar preşedintele Tribunalului Giurgiu. Ea a fost numită de Secţia pentru judecători a CSM în 2018 pentru un mandat de 3 ani, începând cu 1 ianuarie 2019 până pe 1 ianuarie 2022. Comisiile de examinare pentru funcţiile de conducere au fost desemnate de Secţia pentru judecători a CSM, au explicat mai mulţi magistraţi pentru G4media.ro.

Numele judecătoarei Adriana Pencea se află pe lista şefilor de instanţe care, în martie 2019, au condamnat protestele magistraţilor împotriva modificărilor operate de PSD-ALDE-UDMR la legile Justiţiei. Vezi aici.

În noiembrie 2012, judecătoarea Adriana Filip (actuală Pencea) l-a eliberat din arest pe Sile Cămătaru. În urma unui denunţ potrivit căruia ar fi primit suma de 100.000 de euro pentru eliberarea interlopului, judecătoarea a fost anchetată de DNA, însă investigaţia nu a confirmat suspiciunile. Potrivit declaraţiilor sale de avere, soţul judecătoarei este director de alimentaţie publică la firma Amon SRL, care operează restaurantul Perla de pe faleza Dunării din Giurgiu.

Cum a ajuns eliberarea lui Dragnea la Tribunalul Giurgiu

Pe 27 aprilie 2021, Judecătoria Sectorului 5 a respins cererea de eliberare din penitenciar formulată de Liviu Dragnea. O lună mai târziu, pe 27 mai 2021, Tribunalul Bucureşti a confirmat decizia judecătoriei şi a stabilit că fostul lider PSD va putea cere din nou eliberarea condiționată abia după data de 27 august.

Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti, Claudiu Corobana şi Ciprian Purice, care au luat decizia de respingere a eliberării condiţionate a lui Liviu Dragnea, au fost atacaţi în presa care susţine inculpaţii şi etichetaţi drept #Rezist.

Ulterior, Liviu Dragnea a formulat o cerere de strămutare la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) pe motiv că în Capitală nu ar fi avut parte de judecători imparţiali.

Pe 14 iunie, CAB a anulat decizia Tribunalului, a decis rejudecarea şi strămutarea procesului la Tribunalul Giurgiu. Judecătoarea de la CAB care a luat această decizie se numeşte Nicoleta Nolden (fostă Cristuș) şi este o apropiată a Liei Savonea, fostă şefă a Curţii de Apel Bucureşti, după cum a arătat G4media.ro în repetate rânduri.

În octombrie 2019, judecătoarea Nolden a mai luat o decizie favorabilă lui Liviu Dragnea. Ea a anulat hotărârea Secţiei pentru judecători a CSM din decembrie 2018 prin care a fost stabilită componenţa completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) şi hotărârile Colegiului de conducere al ÎCCJ privind numărul şi tragerea la sorţi a completurilor de 5 judecători pe 2019. Vezi detalii aici.

În vara lui 2019, judecătoarea Nolden a obligat Secția pentru procurori a CSM să îi prelungească activitatea în profesie procuroarei Puiu Zarafina de la Secția Specială după împlinirea vârstei de 65 de ani Procuroarea Puiu Zarafina o ancheta, alături de procuroarea Adina Florea, pe fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi în aşa zisul dosar al aducerii în ţară a fugarului Nicolae Popa, fost director al FNI. Puiu Zarafina îl cerceta pentru presupuse abuzuri şi pe procurorul Andrei Bodean, șeful DNA Constanța, anchetatorul lui Mazăre și Nicușor Constantinescu. Puiu Zarafina avea în lucru și un dosar al procurorului Cristian Ban, membru CSM.

Europa liberă a arătat aici că judecătoarea Nolden a suspendat un ordin al Vioricăi Dăncilă prin care a demis un secretar de stat din MAI. Fostul secretar de stat Adrian Petcu, apropiat de Carmen Dan, a rămas pe post cu ajutorul judecătoarei Nolden, deși a fost dat afară de Viorica Dăncilă.

Petcu fusese numit în funcţie pe vrema fostul ministru de interne Carmen Dan. Când aceasta şi-a dat demisia, pe 15 iulie 2019, Petcu nu a plecat odată cu ea, astfel încât a fost demis de Dăncilă o lună mai târziu. Încă de la primul termen de judecată, judecătoarea Nicoleta Nolden i-a dat dreptate lui Petcu şi a decis suspendarea decretului de schimbare din funcţie semnat de Dăncilă.

Europa liberă a arătat şi că Nicoleta Nolden a fost colegă de complet de judecată, în cadrul Secției Contencios Administrativ de la CAB, şi cu Alina Ghica, vicepreședinte al Curții de Apel București, și prietenă a Liei Savonea.

Interesant că judecătoarea Nolden a fost detaşată de CSM la Ministerul Justiţiei în martie 2020, la cererea ministrului PNL Cătălin Predoiu. Detaşarea ei a încetat în martie 2021, după ce ministrul Justiţiei a devenit Stelian Ion de la USR.

Nicoleta Nolden (ex-Cristuş) a fost consiliera lui Cătălin Predoiu în primul său mandat în fruntea Ministerului Justiției, a fost consilier de stat în aparatul de lucru al fostului prim-ministru Mihai Răzvan Ungureanu și a lucrat în Ministerul Afacerilor Externe, unde a ocupat funcția de consul în cadrul secției de afaceri consulare a Consulatului General al României la Bonn.

Potrivit declarațiilor sale de avere, Nicoleta Nolden este căsătorită cu un judecător german, Gerd Nolden, de la Curtea de Apel din Koln.

De notat că, la sosirea acasă de la penitenciar, Liviu Dragnea l-a pomenit în treacăt pe fostul ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu. ”La mine a fost o comandă de sus, foarte clară. Flavia (avocata Flavia Teodosiu – n.r.) mi-a spus că i-a spus Predoiu, când era ministrul Justiției, că totul vine de la Iohannis”, a declarat Dragnea la sosirea acasă, după eliberarea condiționată din penitenciar.

Imediat, fostul ministru Justiţiei Cătălin Predoiu a dezminţit categoric. „Am luat act de declaraţia făcută la ieşirea din penitenciar de către Liviu Dragnea, condamnat penal recent liberat condiţionat, făcută la adresa subsemnatului şi o dezmint categoric. E o declaraţie incorectă, nu am fost interesat şi nu am făcut comentarii legate de niciun dosar al vreunui deţinut al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, inclusiv cel al lui Liviu Dragnea”, a scris Predoiu pe Facebook.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Toată România știe ca justiția tine cu cel mai tare nu cu cel mai slab. Cum judeca unii sau alții are legătura cu conștiința lor si cu spiritul dreptății. Cei care fac legile au si ei timp sa reflecteze cat bine si cat rău produc ele. Comuniștii care făceau legea dupa bunul lor plac nu renunța la metehne.

  2. stiu ca nu se face sa razi de om dar ca judecator nu-ti poti schimba numele mai usor?

  3. nimic nu se schimba in tara asta. doar niste fete si niste nume care ocupa diverse posturi. Linia e clara. Incet si sigur, Iohanis ne impinge afara din UE

  4. RUSINE ptr gasca savonea din csm!

  5. Lasa ca vine PNLul minoritar si repara justitia

  6. @ Menu Morun – daca nu sti ca presedintele NU se amesteca in justitie atunci taci Ce vrei tu se practica la rusi si chinezi