G4Media.ro

Scriitorul Boris Akunin, vizat de o anchetă pentru „răspândire de informaţii false”…

Sursa foto: Wikimedia Commons / putnik

Scriitorul Boris Akunin, vizat de o anchetă pentru „răspândire de informaţii false” despre armată

Scriitorul Boris Akunin, care trăieşte în exil din 2014, este vizat în Rusia de o anchetă pentru „răspândire de informaţii false” despre armată şi „apel la terorism”, a anunţat marţi justiţia rusă, relatează AFP, transmite Agerpres.

Pe numele său real Grigori Şalvovici, acest scriitor de succes a fost adăugat la jumătatea lunii ianuarie pe lista „agenţilor străini” publicată de Ministerul rus de Justiţie, după ce fusese adăugat în decembrie pe lista „teroriştilor şi extremiştilor”.

Scriitorul este acuzat de „apel public pentru desfăşurarea de activităţi teroriste” şi „răspândire publică de informaţii false” despre armata rusă, potrivit tribunalului Basmanni din Moscova.

Acuzaţia de răspândire de „informaţii false” despre armata rusă este pasibilă cu o pedeapsă maximă de 15 ani de închisoare.

Sute de ruşi obişnuiţi au fost deja condamnaţi în baza acestui articol din Codul penal de aproape doi ani.

Autorităţile ruse îl acuză pe Boris Akunin că „se opune” invaziei din Ucraina.

Născut în 1956 în Georgia, care pe atunci era republică sovietică, Akunin este un scriitor cunoscut în Rusia pentru romanele sale poliţiste şi istorice, în special saga de succes ”Anchetele lui Erast Fandorin”, despre un erou care trăieşte în epoca ţaristă.

El a scris de asemenea ”Istoria statului rus”, o creaţie în nouă volume care abordează dezvoltarea statului rus până la revoluţia din 1917.

Akunin s-a pronunţat în 2014 împotriva anexării peninsulei ucrainene Crimeea, după care a plecat în exil la Londra, unde locuieşte în prezent.

Pe 24 februarie 2022, scriitorul a deplâns pe Facebook declanşarea ”unui război absurd”. ”Nebunia a câştigat”, a scris el la acea dată.

Romancierul a cofondat proiectul ”Adevărata Rusie”, susţinut de mai multe personalităţi culturale aflate în exil şi care se opun invaziei ruse în Ucraina şi încearcă să ajute refugiaţii ucraineni.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...