G4Media.ro

Schimbare majoră cerută de grupul politic condus de Cioloș: Europarlamentarii să aibă…

Schimbare majoră cerută de grupul politic condus de Cioloș: Europarlamentarii să aibă drept de inițiativă legislativă. Plus: mecanism pentru statul de drept

Grupul politic Renew Europe, condus de Dacian Cioloș, vrea să impună o schimbare majoră în Uniunea Europeană, prin extinderea dreptului de inițiativă legislativă la membrii Parlamentului European, potrivit unor discuții de la vârful grupului.

Președinția grupului, reunită în aceste zile la București, discută prioritățile politice și temele majore pe care va lucra grupul în actuala legislatură a Parlamentului European.

În acest moment, singura instituție care are drept de inițiativă legislativă în UE este Comisia Europeană. În viziunea Renew Europe, europarlamentarii ar trebui să aibă drept de inițiativă în chestiunile care fac obiectul politicilor comune în UE.

Acest drept ar putea fi dobândit fără a fi nevoie de schimbarea Tratatului UE, dar e nevoie ca însăși Comisia Europeană să înceapă un proces legislativ care se anunță laborios, dat fiind că unele state membre s-ar putea împotrivi acestei măsuri văzute ca o cedare de suveranitate.

În plus, grupul Renew Europe, din care fac parte europarlamentarii USR PLUS, vrea ca noua Comisie Europeană să promoveze o inițiativă legislativă pentru stabilirea unui mecanism independent de evaluare a respectării statului de drept în toate statele membre. Comisia Europeană condusă de Juncker a făcut un prim pas în această direcție, introducând în proiectul de buget al Uniunii Europene pentru 2021-2027, condiționarea plății fondurilor europene de respectarea statului de drept. Membrii Renew Europe cer prevederi clare, astfel încât fondurile să fie suspendate imediat ce e constatată neîndeplinirea condiționalităților privind statul de drept, în același timp căutând soluții, astfel încât beneficiarii de fonduri europene sa nu aibă se suferit în cazul in care aceste măsuri sunt luate din cauza unor decizii ale guvernelor.

Noul grup parlamentar are 108 europarlamentari, fiind al treilea grup ca mărime în Parlamentul European, cu membri din 22 de state UE.

Foto: Dacian Ciolos / (Steluța Popescu)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Foarte bine, eu nu vreau ca Bucurestiul sa mai dea vreo lege, s-a vazut in ultimii 30 de ani ca suntem niste ticalosi lacomi si legile se vand cui are nevoie de ele.

    Sa fie totul discutat si aprobat la Strasbourg, sa fie numai legi in interesul public, nu in interesul baronilor PSD & Co.

  2. adica un europarlamentar roman va avea propuneri legislative care vor afecta Franța? Hahah ce gluma. La fel de haioasa ca aia in care un polonez va propune o lege aplicabila in landurile germane 🙂

  3. Da, insa acest lucru va afecta Romania si pe romanii de buna credinta care muncesc si platesc taxe la statul roman. Dar trag speranta ca atunci cand Barna va iesi presedinte impreuna cu alaiul sau de „man in black” si specialistii PLUS, statul de drept va fi repus pe sine, iar Romania va continua sa primeasca fonduri UE ca si pana acum. Domnul Ciolos se vede ca este european convins. Asa ca domnule Ciolos mai aveti putintica rabdare pana va votam si apoi puteti sa va bagati in fund initiativa legislativa a PE, pentru ca nu-i asa, veti face Romania great again. Abia astept!

    • Parca imi amintesc eu ceva vag despre 15000 de specialisti.
      Si cine sunt acesti specialisti ai usr-plus? La transporturi Ciolos a avut in guvern doi prostalai unul dupa altul. Mai ales al doilea, Buse, mi s-a parut un imbecil total. Bine, nu chiar atat de rau ca porcusorul Cuc. La mediu Pasca-Palmer iarasi mi s-a parut pe dinafara total. Macar fata de Plumb sau Gavrilescu mai e cat de cat dragutica, dar pricepere… pauza. Practic niciunul nu mi s-a parut de „asa sa, dom’le!’

  4. Nu suna rau … E nevoie de o viziune Pan-Europeana, mult hazard inseamna multa risipa. Eficientizarea utilizarii resurselor e o prioritate. Solutii exista dar nu-s implementate la scara necesara. Un exemplu:
    https://www.newyorker.com/magazine/2017/12/18/estonia-the-digital-republic

    • Nu stiu de ce se face atata caz de astia din Estonia. Eu in Canada nu am mai calcat pe la un ghiseu si nu am mai trimis o scrisoare catre autoritati de cel putin 5 ani. Doar la vot trebuie sa ma prezint personal, la pasaport si la driver’s licence (care aici tine loc si de buletin). Si nu cred ca Estonia le-a rezolvat pe astea.

  5. Cica „grupul politic Renew Europe vrea …” Buna gluma, e de fapt „Macron si inca vreo citiva vor”.

  6. Foarte buna initiativa a grupului RE. Este un pas spre federalizare a UE, benefica pt toata lumea.