
Scântei: Senatorii liberali membri ai Comisiei juridice au depus, încă de vineri, amendamente la Legea de desființare a SIIJ, menite să elimine superimunitățile acordate magistraților
Senatorii liberali membri ai Comisiei juridice au depus, încă de vineri, amendamente la Legea de desființare a SIIJ, menite să elimine superimunitățile acordate magistraților prin forma adoptată de Camera Deputaților, scrie președinta Comisiei Juridice din Senat, Iulia Scântei.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Au fost eliminate, între altele, prevederile potrivit cărora ”Judecătorii şi procurorii pot fi percheziţionaţi, reţinuţi, arestaţi preventiv sau arestați la domiciliu numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii” precum și cele care prevăd că ”Judecătorii şi procurorii pot fi trimiși în judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni contra înfăptuirii justiției, de corupție și de serviciu ori a unei infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii”. (Vezi aici amendamentele)
”Demersul #PNL este neechivoc și reprezintă un impuls pentru desființarea #deîndată a SÎIJ”, precizează Scâtei într-o postare pe Facebook.
Ea mai că forma finală a legii de desființare a SIIJ are nevoie de acordul coaliției și suntem încrezători că vom avea susținerea partenerilor de guvernare. Pentru o mai temeinică fundamentare a deciziei, Coaliția are nevoie și de opinia Comisiei de la Veneția care a fost sesizată de Ministrul Justiției, Stelian Ion.
”În cazul în care răspunsul Comisiei de la Veneția va fi publicat după finalizarea sesiunii ordinare a Senatului, așa cum am anunțat încă de săptămâna trecută, PNL solicită organizarea unei sesiuni extraordinare pentru desființarea SIIJ, astfel încât ridicarea mecanismului MCV să devină o realitate și pentru România”, a mai precizat Scântei.
Context
Vicepremierul Dan Barna a declarat luni că USR PLUS doreşte ca Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) să fie desfiinţată în această sesiune parlamentară sau într-o sesiune extraordinară din luna iulie, relatează Agerpres.
Tot luni, însărcinatul de afaceri al ambasadei SUA la Bucureşti, David Muniz, a declarat că, după decizia Curţii de Justiţie a UE privind Secţia specială şi legile Justiţiei, este treaba Parlamentului României să ia decizii.
La rândul ei, procurorul general Gabriela Scutea a declarat că, potrivit deciziei CJUE, recomandările MCV sunt obligatorii, iar, potrivit Constituţiei, dreptul European prevalează dreptului intern.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii