G4Media.ro

Scandalul submarinelor: Premierul britanic Boris Johnson a încercat să îl calmeze pe…

sursa foto: Facebook/ Emmanuel Macron

Scandalul submarinelor: Premierul britanic Boris Johnson a încercat să îl calmeze pe președintele francez Emmanuel Macron în „frangleză”: „Prenez un grip”. „Donnez-moi un break”

Premierul britanic Boris Johnson a cerut miercuri Franţei, recurgând la o exprimare în „frangleză”, să-şi revină după ce şi-a exprimat furia faţă de pactul de securitate în Indo-Pacific încheiat între SUA, Australia şi Regatul Unit, relatează AFP şi dpa, citate de Agerpres.

„Cred că a venit timpul ca unii dintre prietenii noştri cei mai dragi din lume să-şi revină vizavi de toate astea”, le-a spus el jurnaliştilor britanici în timpul unei vizite la Washington, folosind o expresie pe jumătate în franceză pentru „get a grip” ( n.r. – a-şi reveni, a-şi recăpăta controlul), respectiv „prenez un grip”.

„Donnez-moi un break (n.r. – daţi-mi un răgaz)”, a continuat el, tot în „frangleză”.

„Este în mod fundamental un mare progres pentru securitatea mondială. Sunt trei aliaţi care împărtăşesc aceleaşi valori care strâng rândurile şi creează un nou parteneriat pentru împărtăşirea tehnologiei”, a mai spus Johnson.

Parteneriatul strategic pentru regiunea indo-pacifică încheiat între Washington, Londra şi Canberra, care vizează limitarea influenţei chineze în regiune, are drept primă consecinţă ruperea unui important contract de furnizare de submarine convenţionale încheiat de Franţa cu Australia.

Pentru a-şi exprima furia, Franţa şi-a rechemat ambasadorul în SUA, un act fără precedent faţă de acest aliat istoric, precum şi pe cel din Australia, ţara în care a început criza.

Acest parteneriat „nu este exclusiv, nu încearcă să excludă pe nimeni. Nu îşi propune să vizeze China, de exemplu”, a afirmat Boris Johnson.

„El vizează intensificarea legăturilor şi prieteniei între trei ţări de o manieră care, cred, va fi benefică pentru lucrurile în care credem”, a mai spus şeful guvernului britanic.

Preşedintele francez Emmanuel Macron urmează să aibă miercuri o discuţie telefonică cu omologul său american Joe Biden privind criza submarinelor, de la care a precizat că se așteaptă la „măsuri concrete”.

Sursa foto: Facebook/ Emmanuel Macron

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. „Furia francese! ” cam asa s-ar traduce reactia Frantei. Franta se vede lasata pe dinafara, iar NATO este zguduit serios. Aliatii adevarati ai Americii au fost mereu acolo. America poate oricand conta pe ei. Statele Commonwealth-ului, Polonia, Romania, in general statele incercate greu de regimuri totalitare care se simt amenintate si tradate de aliatii europeni. Pentru ca asta este adevarul, Romania nu are incredere intr-o armata precum cea franceza sau germana. Romania, Polonia vor protectie americana. America nu trebuie sa-si gaseasca aliati, ci aliatii cauta parteneriate cu America.

    • Polonia nu a fost tradata de aliatii sai. Ia cititi de ce au declarat Franta si Marea Britanie, razboi Germaniei?
      Romania nu a fost tradata de aliatii sai. Romania si’a tradat in 1941 aliatii din 1ul Razboi Mondial si s’a aliat cu Germania(/Italia/Ungaria/Japonia. Pe care le’a tradat si pe ele, in 1944.

  2. B Johnson, cunoaste cum se negociaza, cum se respecta sau cum se pune capat contractelor. Cunoaste exact cum… se previne un aliat, inainte de a semna cu altcineva.
    Nu iti lasi aliatul sa afle de la televizor. Nu sumele in joc sunt importante, nu vanzarea/cumpararea este importanta, ci modul de a isi anunta (sau nu) aliatul.

    Totul se rezuma la incredere. Fara incredere intre aliati, nu exista alianta. De ce? Pentru ca exista popoare/tari care tradeaza.
    Exista aliati care tradeaza. Unii tradeaza doar aliatii, iar altii tradeaza aliatii, se alatura altei aliante si ii tradeaza si pe noii aliati.

  3. B Johnson, se preface ca nu intelege 🙂 Ceea ce a provocat chemarea ambasadorilor, declaratiile franceze si UE, a fost (si este: modul de a face.
    Simplu: un aliat, se previne inainte de a i se rupe contractul. Nu iti lasi aliatul sa afle de la televizor, cum i’ai rupt contractul.

    Nu sumele sunt importante. Nu vanzarea este importanta. Importanta este INCREDEREA. Incrderea in aliati.

    De ce?
    Pentru ca exista aliati care tradeaza. Exista popoare/tari, care tradeaza, care isi tradeaza aliatii. Exista si mai grav, popoare/tari, care isi tradeaza aliatii, care se aliaza cu alte popare/tari si… ii tradeaza si pa noii aliati.
    De aceea, totul se rezuma la un singur cuvant: INCREDEREA.

  4. „give me (donnez-moi) a break” se poate traduce și prin „ia, mai lasă-mă-n pace”, nu doar prin „dați-mi răgaz”.
    Răgaz pentru ce?