G4Media.ro

Scădere puternică a prețurilor la gaze în Europa, după ce gigantul rus…

Sursa foto: Unsplash / Junho Kwon

Scădere puternică a prețurilor la gaze în Europa, după ce gigantul rus Gazprom a rezervat aproximativ 30% din capacitatea de transport pe conducte

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa s-au prăbuşit vineri, după ce Rusia a rezervat, în ultimul moment, capacitate de transport de gaze naturale pe conducte, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

Cotaţiile futures la hub-ul din Olanda au scăzut vineri cu până la 16%, în urma anunţului Rusiei care a mai diminuat o parte din îngrijorările legate de aprovizionarea cu gaze, temeri care au fost reduse şi de estimările că mai multe cargouri de gaze naturale lichefiate vor ajunge în Europa. În plus, prognozele meteo arată de asemenea că un val de frig care va începe săptămâna viitoare nu va dura atât de mult pe cât se estima anterior.

Gigantul rus Gazprom PJSC a rezervat aproximativ 30% din spaţiul din conductă pentru a livra gaze naturale din Rusia spre Germania via Polonia la licitaţiile overnight.

În replică, vineri cotaţiile la gaze cu livrare în luna următoare la Bursa de la Amsterdam au scăzut până la 120,60 euro pentru un Megawatt-oră.

„Indiferent care este motivul pentru această rezervare de capacitate în ultimul moment, el scoate în evidenţă în mod clar problema diminuării rapide a stocurilor cu care se confruntă Europa”, a spus Ole Hansen, analist la Saxo Bank A/S.

Luni, traderii vor urmări cu atenţie licitaţia lunară pentru capacitate de tranzit, licitaţie care va oferi un indiciu cu privire la planurile Gazprom referitoare la livrări în luna următoare.

Dacă Rusia va decide să deschidă în sfârşit robinetele, după ce şi-a limitat exporturile la cantităţile prevăzute în contractele pe termen lung, cotaţiile la gze la bursa din Olanda ar putea cădea rapid până la un nivel apropiat de 80 euro pentru un Megawatt-oră, susţine Ole Hansen.

Citește și: 

Lukașenko amenință din nou că va opri tranzitul de gaze rusești către Uniunea Europeană, dacă UE va impune sancțiuni Belarusului

Virgil Popescu: Sunt convins că în prima parte a anului viitor primul gaz din Marea Neagră va fi scos/ Când ai mai multe gaze în piață, atunci scade prețul

Ministrul Energiei despre discuțiile privind o eventuală criză a gazelor: Oare are cineva interes să ţină preţul sus? / Preţul gazelor naturale a crescut pentru că este o speculaţie pe piata făcută de Federaţia Rusă, prin Gazprom

Comisia Europeană va propune un sistem în cadrul căruia statele membre vor achiziţiona, la comun, gaze naturale

Gazprom nu se grăbește să obțină autorizațiile pentru Nord Stream 2, pe fondul prețurilor ridicate la gaze: „Acum mingea este în terenul Germaniei”

Prețul de referință la gaze naturale pe piața europeană a depășit 100 de euro pentru un Megawatt-oră

Sursa foto: Unsplash / Junho Kwon

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Se roaga Crăcănici sa vina gerul cel mare care ar paraliza Europa in lipsa gazului dar ce sa vezi incalzirea globala merge brici si decembrie e cald ca un inceput de toamna.

    • Plus clădirile sunt izolate foarte bine in UE, consumul de gaze este scăzut, multe fabrici au oprit producția si se preferă importul mai ieftin.
      Lumea speriată a micșorat masiv temperatura din casă, știm ca bine îmbrăcați putem trăi și la 16 grade.
      Așadar 90% din puterea țarului este volatilă! Da, 10% este reală, dar odată ce se învață lumea să nu se bazeze pe gaz tot Putin pierde!

    • Lumea nu mai are de unde plati, bai defazatule. N-o sa mai dea drumul deloc, eventual stau doar cu un lompas aprins, ca pe vremea bunicilor. Si asta pentru ca niste comunisti din vest s-au gandit sa „salveze” planeta pe spinarea ta de sclav. Nu erau de ajuns politicile fanteziste promovate de birocratii de la Bruxelles s-a mai adaugat si galceava cu oligarhii din Est.

    • Pentru „NUME”! Ori ești prost ori ești foarte prost!

  2. unde e sosoaca, unde sunt h`aurolacii sa tipe ca UE e dictatura mare?
    Indiciu, in textul articolului scrie mare si lat cine e vinovat pentru scaderea pretului, dar oare cine o fi domne` raspunzator cand creste pretul? Sa fie oare aceiasi teava? =))

    P.S. vedeti ce faceti cu scaderile astea, sa nu ne imbagatim drq! =))

    • In principiu, UE a devenit o semi- dictatura. Mai mult gaz pe teava- iata cadoul facut de Putin de sarbatori Europei. Mai vedem din ianuarie incolo ce va fi.

    • @scofsoaca – Nu ai înțeles știrea! Putin a pus preț mare la gaze ca să arate ce mușchi are el. UE s-a pxsat pe gazele lui și n-a mai cumpărat! Văzând ca la pretul lui nu-l ia nici dracu’, Putin scade prețul, dar nici așa nu i se va cumpăra pentru ca UE trăiește bine si fără gazele asasinului! Cam asta spune stirea. Si ca efect nu va mai avea bani să atace Ucraina si-l va asasina propriul popor!

  3. Cheia problemei este in urmatoarea propozitie:”mai multe cargouri de gaze naturale lichefiate vor ajunge în Europa”… putinica a vazut ca vine concurenta. Acum se da cocos la fraieri cum ca el e marinimos si are grija de Europa. Ha ha ha!

  4. ,,Progresistilor,, !
    Vă văd eu intre betoane cum mai puneți o haină pe voi, ca pe vremea lui Ceașcă !🤣

    • De craciun iti uram tie si lu tac-tu putin multa M#13!

  5. Ivan face mișto de UE! Si-i reușește! Natiunile îmbătrânite din Vest chiar o merită, dar noi, săracii de serviciu ai Europei , de ce sa suferim ?!

  6. Mda din cauza unor defazati ,a unor incompetenti care viseaza sa salveze ei Europa de nush ce incalzire si sa treaca vezi domne la energia verde trebuie sa sufere tot cei mai slabi….Si de fapt China polueaza cat doua planete pentru ca suntem cu totii de pe tot globul dependenti de ei si fabricile lor….Vai de zilele noastre daca vom fi in continuare condusi de hotii acestia..

  7. Asta-i europa

  8. Mereu Caritas. Prostii platesc iar baietii destepti merg la Monaco. Nici dupa 30 de ani, nu v-ati trezit? Si doar aveti imnul national!..

  9. Și gurul care a comentat pertinent și la obiect e kata.zecile de cargouri venite din usa,schimbă politica lui putin

  10. Titlu de rahat. Sa ne bucuram…a scazut pretul la gaze. 120,6 euro
    Bai ziaristi de minus doi bani. De ce prezentati o stire negativa cu sens pozitiv? Ca asa dicteaza spaga? Tot dati vina pe Gazprom. In vara rusii au pus la dispozitie aceeasi cantitate ca anul trecut. Ce vina au ei daca europenii verzi, increzatori in incalzirea globala si creduli la vorbele Gretei ca iarna este de fapt o primavara camuflata, nu au facut contracte asta vara? Rusii, niste scarbe de altfel, cand manipuleaza pretul la gaze o fac intr-o marja de 5-6 euro. Acum au simtit miros de sange si este normal ne faca sa jucam cum vor ei.
    In vara anului 2020 pretul gazelor pentru inmagazinare a fost intre 10-15 euro. Iarna trecuta in cele mai friguroase zile pretul spot nu a sarit de 25 euro.
    In acest moment pe piata spot vrea cineva sa cumpere 300 MWh cu 500 lei/MWh si nu-i vinde nimeni. Gaze cumparate azi pentru a fi consumate tot azi, zi de weekend. 500 lei
    https://imgur.com/a/K4zuB5w
    S-a marit ratia de ciocolata de la 25 grame la 20. Asta ar trebui sa fie titlul.

  11. Imediat … incepe sa se vadă și la noi, in prețul GPL la pompă! 🤕🤣
    Poate prin 2024..că până ne anunță aia de la bursă, până îl schimbă pe cumătrul lui Havrileț, care a rămas la butoane..poate vine iar nea Victoras Ponta …și mai da o hotărâre de guvern, clasificată…hehehe…vreo 5 acte adiționale…

  12. Si totusi este un pret de platit… Gazele lichefiate sunt de 3 ori mai scumpe… Nu s-a speriat Putin… Doar ca ii convine pretul… Acum tranzitul il platim noi.
    Deci daca tot balbaie Germania cu certificarea Nord Stream 2…exista si varianta ca la pretul asta Europa plateste tot… Iar de gazele venite pe vapor uitati de ele
    Sunt extrase murdar prin fractionare sau aduse de departe… Sa nu credeti ca transportul este gratis… Apoi vine pretul real de la extragere la lichefiere apoi la noi in UE…. Procesul invers ca sa fie utilizabil… Asta costa nu gluma