G4Media.ro

Scădere dramatică a presei din România în clasamentul libertății mass-media realizat de…

Foto: Inquam Photos/ Cornel Putan

Scădere dramatică a presei din România în clasamentul libertății mass-media realizat de Reporteri fără Frontiere: a pierdut opt poziții și a fost depășită de presa din Republica Moldova / ”Utilizarea banilor publici pentru a cumpăra o acoperire mediatică pozitivă este o practică politică larg răspândită”

România a căzut cu opt poziții până pe locul 56 în clasamentul țărilor din indexul libertății presei pe anul 2022, publicat marți de Organizația Reporteri fără Frontiere (RSF). Anterior, în 2020 și 2021, România a fost pe locul 48 în lume. Presa din România este devansată la acest capitol al libertății de cea din Republica Moldova, care urcă pe locul 40.

Cercetarea arată că mecanismele de finanțare a mass-media din România ”sunt adesea opace sau chiar corupte. În timp ce cele mai mari companii media reușesc să fie autosuficiente, majoritatea depind de surse externe de finanțare, inclusiv de subvenții. Utilizarea fondurilor publice pentru a cumpăra o acoperire mediatică pozitivă este o practică politică larg răspândită”, arată raportul.

Raportul mai precizează că marile grupuri europene (Ringier, PPT Group sau Dogan Media International) sunt prezente pe piata alaturi de jucatori locali și menționează G4Media alături de Intact Media Group, RCS&RDS, Hotnews, Recorder, Rise Project sau PressOne.

Cercetarea Reporteri fără Frontiere notează și că ”atacurile împotriva reporterilor și a activiștilor sunt în creștere alarmantă. Un jurnalist, o bibliotecară și un activist de mediu au fost bătuți crunt în septembrie 2021 în timp ce investigau tăierile ilegale de păduri”.

Raportul atarge atenția și asupra supravegherii comunicațiilor: ”supravegherea rămâne o problemă, parlamentul adoptând o dispoziție legală – în prezent examinată de Curtea Constituțională – care ar extinde domeniul de aplicare al interceptării comunicațiilor electronice, inclusiv de către serviciile de informații”.

”În România, mass-media este lipsită de independență și suferă din cauza tentativelor interferență, în special în ceea ce privește numirea șefilor radioului și televiziunii publice, precum și a celor din Consiliul Național al Audiovizualului. CNA a blocat informațiile privind proprietatea asupra mijloacelor audiovizuale, sub pretextul protejării datelor cu caracter personal. Discursul politic agresiv împotriva jurnaliștilor a fost revitalizat de noul partid populist-naționalist AUR, a patra forță politică din Parlamentul României”, se arată în raportul privind România.

Raportul organizației mai arată că legislația care protejează libertatea de exprimare și libertatea presei este insuficient aplicată, deși este aliniată la standardele europene, inclusiv la nivel constituțional: ”Interferența procurorilor în activitatea jurnalistică echivalează cu hărțuirea și ridică probleme serioase. Sistemul judiciar încearcă din ce în ce mai mult să forțeze mass-media să își dezvăluie sursele. Numărul de procese abuzive (SLAPP) a crescut, în timp ce hotărârile judecătorești nu respectă întotdeauna standardele privind libertatea presei”.

România se poate lăuda cu un peisaj mediatic divers, relativ pluralist, care produce investigații puternice de interes public. Presiunea proprietarilor, lipsa de transparență în finanțare sau dificultățile pieței, totuși, împiedică fiabilitatea informațiilor”, se arată în raportul RSF.

Peisajul media din România reflectă tendințele globale: numărul presei scrise este în scădere, în timp ce mass-media online și canalele de radio și televiziune sunt în plină expansiune. Alegerile editoriale sunt adesea subordonate intereselor proprietarilor, transformând presa într-un instrument de propagandă”, scriu autorii raportului despre România.

Presa din Republica Moldova

Republica Moldova a avansat în 2022 cu 49 de poziții și se clasează pe locul 40, cu 16 poziții în fața României. Este un salt foarte mare pentru Republica Moldova, după ce în 2020 s-a aflat pe locul 91, iar în 2021 s-a situat pe 2021.

Despre peisajul mediatic din Republica Moldova, RSF scrie că mass-media este împărțită în tabere pro-ruse și pro-occidentale, iar oligarhii și liderii politici își influențează puternic pozițiile editoriale.

Multe media se limitează în a urma linia politică a partidului la care sunt afiliate. Până la suspendarea sa de către noua majoritate parlamentară în 2021, Consiliul Audiovizualului a acordat licențe de difuzare rețelelor de televiziune legate de Partidul Socialiștilor, care retransmite tot mai mult propaganda produsă în Rusia”, precizează raportul.

Raportul mai arată că invazia Ucrainei (a 106-a) de către Rusia (a 155-a) la sfârșitul lunii februarie reflectă un proces de degradare, deoarece conflictul armat a fost precedat de un război de propagandă.

În cele 180 de țări și teritorii incluse de RSF în in indexul său, indicatorii sunt evaluați pe baza unui studiu cantitativ privind încălcările și abuzurile libertății presei împotriva jurnaliștilor și mass-media și a unui studiu calitativ bazat pe răspunsurile a sute de experți în libertatea presei selectați de RSF (jurnalişti), cadre universitare și apărători ai drepturilor omului) la un chestionar cu 123 de întrebări.

Chestionarul a fost actualizat pentru a ține mai bine seama de noile provocări, inclusiv de cele legate de digitalizarea mass-media.

Foto: Inquam Photos/ Cornel Putan

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

27 comentarii

  1. La noi inca jubileaza tropetele rusofile Satana 3 si R(usia)TV nu e de mirare

    • Propun sa te duci la sediul lor sa le zici „bai baieti gura mica ca nu poate putin e un gunoi bolsevic sa doarma”

  2. S-au mânjit toți cu banii primiți de la guvern. Niște mercenari deghizați în ziariști.

  3. Nu va faceti griji, tovarasi! Totul este pentru binele nostru… ca intotdeauna.

  4. Asta de parca in Romania ar mai exista presa independenta.

    • Da, există. G4, parțial Hotnews, Spotmedia.

    • (& Rise Project & &) Mai sunt. Ziare, că televiziuni, nu prea..

    • Singura presa independenta e recorder fara dar si poate, g4 media miroasa a presa userista :))) deci recorder ftw.

  5. a iesit tovarasu’ general 5 stele plagiate, azi, sa ne spuna ca el sprijina presa
    nenea BODE – somnorici si el o sprijina si colaboreaza cu organele de investigatie sa vada cine o ameninta pe d-na Emilia Sercan
    MARELE GALBEN GRIVCO vegheaza la statul de drept
    Marcel Ciolanu , seful de la „senatori” – via-killnet – cu siguranta sprijina si el independenta presei

    e clar ca e o minciuna la mijloc

  6. Presa la tine în Rusia e în uniformă.

  7. Presa liberă in România este mai rară decât diamantele!

  8. PSD&Co are majoritatea presei la degetul mic. Acesta este motivul principal pentru care PSD are atata sustinere. Presa este accontata, cumparata pe bani publici, amenintata de PSD&Co. PSD este spalat de aceasta presa, iar oamenii, creduli, ii voteaza din nou. Un cerc vicios.

  9. Asta o vede si simte un cititor căruia îi cenzurati opiniile.

    Ia să vedem, apare com?!

  10. In toata lumea a scazut, dar in fine! Are legatura cu..ghiciti ce? ..degeaba incercati sa o dati cu cu cazurile de defrisaril..doar alea nu ar fi facut sa scada atat. Are legatura cu mentinerea unei anumite ”stari” si punerea in acord a tuturor (cat s-a putut) cand a fost covidul. Si daca a salvat vietii presa, tot si a pierdut din libertate – asta e, nu stiu daca e bine sau e rau, de fapt nici nu cred ca ma intereseaza. Mai degraba imi iau informatia de pe Twiteer, decat sa nu pot vedea ecranul de reclame (la TV…nici nu mai vorbesc).

    • Oricum. vis a vis de razboiul in Ucraina..ce vad azi pe Twitter, peste vreo 2 zile vad in presa – asa ca, intermediarul se poate evita foarte usor. De ce nu as urmari reuters pe twiter, de ex? de ce as urmari ceva din Romania, care oricum tot de acolo isi ia info?

    • Presa nu a salvat vieți, ca nu e job-ul ei.
      Ar fi salvat ceva vieți medicamentele alea care nu le-a cumpărat depilatoarea. Da, știu, din cauza lui Citu.

    • Si cine facea campanie pro vaccinare si urla la fiecare masca purtata sub nas pe bani de la guvern (in sensul asta ca poate a salvat vieti)? Tata? Nu zic ca asta e rau, sunt vaccinat, dar, ca idee. Ai acceptat asta, nu mai iesi din asta pana nu se termina, joci cum ti se canta! Da, stiu, g4 nu a luat bani.

  11. Incet-incet, pas cu pas, pelicanul roman consumator de „breaking news” va invata ca nu mai exista organe de presa care servesc informatie bruta si ca primeste doar informatie interpretata (conform intereselor celui care plateste).

  12. Na, ne au tras o moldovenii, Maia când faci o operațiune speciala în România? Sa ne scapi de tantalai :)))

  13. Asa a facut si Trudeau in Canada. Miliarde baga in presa de serviciu, doar ca e mainstream. Aud comentand? A, nu? Mars atunci. Mi s a luat de astia care ne dau lectii dar sunt ei mama coruptiei oricum.

  14. Presa a fost cumpărată pentru a-l lăuda pe ales și guvernele lui. Românii n-au decât a se bucura.

  15. Pai treaba asta este din 1989 încoace. Dc antena1,2,3,star,irealitatea,s.a.m.d. au voie sa funcționeze după principiul care da mai mult spunem mai multe prostii.