G4Media.ro

Șapte membri CSM cer plenului să anuleze desemnarea lui Bogdan Mateescu la…

Foto: Bogdan Mateescu (Inquam Photos/ Octav Ganea)

Șapte membri CSM cer plenului să anuleze desemnarea lui Bogdan Mateescu la conducerea interimară a instituției/ Magistrații consideră nelegală decizia

Șapte membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au transmis, joi, printr-un comunicat de presă, că au demarat procedurile pentru a opri interimatul lui Bogdan Mateescu la conducerea instituției.

Judecătorii Andrea Chiș, Gabriela Baltag, Evelina Mirela Oprina, Mihai Andrei Bălan și procurorii Tatiana Toader, Cristian Mihai Ban șiFlorin Deac susțin că decizia plenului CSM de a-l numi pe Mateescu președinte interimar este nelegală.

  • ”Nici cu ocazia ședinței Plenului din data de 16 decembrie 2021, nici în prezent, nu a existat o minimă disponibilitate din partea majorității de a ne asculta argumentele și de a ne respecta poziția de reprezentanți ai colegilor noștri judecători și procurori”, arată magistrații.

Cei șapte procurori și judecători fac apel și la colegii din instanțe și parchete despre care susțin că sunt ”singurii care pot aprecia oportunitatea demersului nostru şi în general activitatea noastră sunt colegii noştri din instanţe şi parchete”.

Membrii CSM le cer procurorilor și judecătorilor ca, în cadrul adunărilor generale, să evalueze activitatea fiecărui membru ales.

  • ”După ce am fost aleşi, fiecare dintre noi reprezentăm toate eşantioanele sistemului judiciar şi este nevoie ca fiecare coleg, de la toate instanțele și parchetele, să îşi spună părerea cu privire la fiecare dintre noi, pentru că fiecare îi reprezentăm pe fiecare. Nu cerem o procedură de revocare a cuiva, ci de evaluare a activităţii noastre, asumându-ne, noi semnatarii acestui comunicat, judecata colegilor noştri”, se mai arată în comunicatul magistraților.

Comunicatul membrilor CSM 

În virtutea rolului constituţional şi al atribuţiilor de serviciu conferite de lege, noi, în calitate de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, avem obligaţia şi responsabilitatea, atât faţă de sistemul judiciar cât şi faţă de societate, de a realiza toate demersurile necesare pentru a stopa orice formă de nelegalitate. Hotărârea Plenului CSM nr. 211/16 decembrie 2021, prin care a fost desemnat un interimat al fostului preşedinte, o considerăm nelegală, de natură să creeze efecte juridice nedorite prin care ar putea fi generat un precedent periculos în sistemul judiciar.

Din aceste motive, astăzi am demarat procedurile legale formulând plângere prealabilă prin care solicităm Plenului CSM să revină asupra hotărârii pe care o apreciem nelegală.

Procedura în fata instanței este una de durată, o hotărâre definitivă putând fi pronunţată chiar după expirarea mandatului acestui consiliu.

Gestul nostru este determinat de refuzul membrilor care au adoptat Hotărârea Plenului CSM nr. 211/16 decembrie 2021 de a găsi o soluție legală la situația creată prin vacantarea funcției de președinte al Consiliului. Nici cu ocazia ședinței Plenului din data de 16 decembrie 2021, nici în prezent, nu a existat o minimă disponibilitate din partea majorității de a ne asculta argumentele și de a ne respecta poziția de reprezentanți ai colegilor noștri judecători și procurori.

Cu toate că soluțiile se adoptă de o majoritate și că toți trebuie să le respectăm, în situația în care doar numărul de voturi, nu și tăria argumentelor susțin o soluție, este necesară obținerea unui consens între membrii Consiliului. Doar în acest fel se poate întări autoritatea acestui organism de rang constituțional, cu efecte benefice pentru funcționarea sistemului judiciar, atât pentru magistrați, cât și pentru societate.

Singurii care pot aprecia oportunitatea demersului nostru şi în general activitatea noastră sunt colegii noştri din instanţe şi parchete. De aceea, le cerem lor ca, în cadrul adunărilor generale, să evalueze activitatea fiecărui membru ales. După ce am fost aleşi, fiecare dintre noi reprezentăm toate eşantioanele sistemului judiciar şi este nevoie ca fiecare coleg, de la toate instanțele și parchetele, să îşi spună părerea cu privire la fiecare dintre noi, pentru că fiecare îi reprezentăm pe fiecare. Nu cerem o procedură de revocare a cuiva, ci de evaluare a activităţii noastre, asumându-ne, noi semnatarii acestui comunicat, judecata colegilor noştri.

Judecător Andrea Annamaria Chiș
Judecător Gabriela Baltag
Judecător Evelina Mirela Oprina
Judecător Mihai Andrei Bălan
Procuror Tatiana Toader
Procuror Cristian Mihai Ban
Procuror Florin Deac

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Vorba mafiotului maxim Felix, nu avem toată puterea dacă nu avem justiția.

  2. Fara de lege !
    Asta e legea clanurilor Savonea și Dorneanu .
    Romania se îndreaptă încet ,dar sigur spre „democrațiile consolidate ” din Sudan și Afganistan .
    Mulțumim din suflet trioului politic PSD/PNL / UDMR pentru marea grija ce ne-o poartă .
    Cu slugile lor din justiție ei vor reuși să realeagă Ciorlacii , Catistii, Iohanistii și desigur varanistii pe viață . Sper că ne vor oferii marea bucurie de a nu mai tine alegeri timp de 50 ani .
    URAAAAAA !
    Din sufletul nostru de bețivi și trântori va mulțumim . Munca și cinstea ,”e” pentru idioți .

  3. Ce fi.gu.ra de ti.g.an sin.istru are Mateescu, cu bu.be, parca e od.ras.la lui Tudorel.