G4Media.ro

Să preia puterea acum, să mai stea puțin pe tușă? Butaforia intrării…

Să preia puterea acum, să mai stea puțin pe tușă? Butaforia intrării la guvernare

Alegerile europarlamentare din 26 mai și validarea referendumului pe justiție au ridicat un orizont uriaș de așteptare în rândul publicului anti-PSD, amplificate de declarațiile marilor câștigători. Susținătorii opoziției vor orice, moțiune de cenzură, demisia guvernului, anticipate, numai să scape de guvernul Dăncilă și să îndepărteze partidul distrus de Dragnea de la butoanele puterii.

Pentru a umple așteptările alegătorilor, liderii liberali au cerut demisia premierului Dăncilă, au anunțat că vor introduce o moțiune de cenzură până la sfârșitul sesiunii. Ceva mai rezervați, liderii USR PLUS au declarat că rezultatul de la europarlamentare deschide calea către anticipate undeva prin primăvara anului viitor, dat fiind că în următoarele șase luni nu mai pot fi organizate.

Liderii USR s-au arătat dispuși să susțină un eventual guvern de tranziție din Parlament, dar fără să intre la guvernare. Liderul PNL, Ludovic Orban, i-a acuzat că-și fac calcule meschine și că visează la prezidențiale ”îmbătați de un succes relativ”. În schimb, a pozat în liderul gata să-și asume de mânie responsabilitatea majoră a guvernării pentru a opri cu orice preț PSD din distrugerea țării.

În realitate, nici Alianța USR – PLUS, nici PNL nu își doresc să intre la guvernare decât după alegerile din decembrie 2020, dar simt nevoia să umple cu vorbe mari orizontul de așteptare ridicat de scorul bun obținut la alegeri. Nu doar că nu-și doresc, dar știu că nici nu prea pot intra mai repede. Dacă premierul Dăncilă nu demisionează, și am văzut cu toții că niciun ministru nu se grăbește să plece, în frunte cu premierul, rămâne doar varianta moțiunii de cenzură.

Majoritatea PSD-ALDE tocmai a dat însă prima probă că funcționează mai departe și asta s-a văzut la votarea noului președinte al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, care l-a înlocuit pe Liviu Dragnea. Sigur, aritmetica parlamentară s-ar putea schimba dramatic în următoarele săptămâni, dacă pesediștii vor continua să treacă la Pro România, iar cei de la ALDE, partid aflat în pragul destructurării, se vor vărsa prin PNL sau pe unde mai găsesc un loc.

Întrebarea este de ce ar intra liberalii la guvernare? Dacă rugați frumos partidul să vă răspundă sincer, mulți vor țipa în cor: de foame, pentru că stăm de șapte ani pe tușă! Răspunsul oficial va fi însă ceva mai generos: toți crapă de nerăbdare să se sacrifice pentru țară.

Accesul la resurse este un motiv suficient pentru liberali să intre mâine la guvernare, dar mințile ceva mai reci știu că partidul riscă să repete dezastrul din 2016, dacă oferă PSD ocazia să atace alegerile parlamentare din opoziție. Apoi, ce interes ar avea președintele Klaus Iohannis ca, în următoarele 6 luni de campanie pentru prezidențiale, să aibă la Palatul Victoria instalat ”guvernul lui”? De ce-ar face o asemenea eroare?

Pe deasupra, liberalii se uită deja cu îngrijorare peste umăr la cinismul celor de la USR-PLUS, care abia așteaptă să torpileze discret din opoziție un eventual guvern minoritar format din PNL, chiar dacă azi declară oficial că i-ar acorda susținere în Parlament. La fel cum liberalii sunt conștienți că n-are rost să forțeze ușile guverării acum, și cei de la USR PLUS știu bine că nici anticipatele nu prea sunt fezabile și că nici n-ar mai prea avea sens în 2020, cu câteva luni înainte de alegerile la termen.

Evident că pentru mulți susținători din ambele tabere este greu de acceptat realitatea de mai sus. Doar că între interesul public și interesul politic există deseori o mare diferență.

Realist vorbind, din punct de vedere politic, pentru Klaus Iohannis, PNL, Alianța USR PLUS ideal este ca PSD să continue la guvernare, să cadă și mai mult, să achite până la capăt nota de plată cam pipărată lăsată în urmă de Liviu Dragnea.

Pentru a nu-și dezumfla totuși alegătorii după euforia victoriei, ambele partide joacă acum cu mult talent butaforia intrării la guvernare. Din acest motiv, ambele partide țin acum să le arate alegătorilor că au un plan pentru a a prelua cât mai repede frâiele guvernării, conform așteptărilor publicului.

Cel mai mare pericol în acest moment este declanșarea unui război fratricid în opoziție. Un eventual  război între PNL și Alianța USR-PLUS pentru locul 1 ar produce dezamăgiri majore în rândul electoratului. Conflictul este însă inevitabil, a început în forță și nu se va opri curând.

PSD ar profita din plin de un conflict început deja între cele două partide, intrate în cursa pentru locul 1 și pentru prezidențiale. Ar avea astfel o șansă nesperată să se regrupeze după pierderile grele suferite după 26 mai.

Dincolo de calculele PNL sau USR-PLUS și jocul lor de scenă, există o realitate mult mai prozaică. Au rămas în aer câteva funcții-cheie în stat. Ele trebuie cu orice preț securizate dacă dorim ca PSD să nu-și consolideze puterea, ci să o piardă cât mai repede.

Care sunt, așadar, marile urgențe? Pe cine va propune România în funcția de comisar european? Pe cine va propune ministerul justiției în funcția de procuror- șef la parchetul general? Cine va ajunge în funcția de Avocat al Poporului? Cum pot fi oprite cele două propuneri catastrofale făcute de PSD pentru Curtea Constituțională?

Toate aceste insituții s-au dovedit importante pentru România mai ales atunci când democrația a intrat în regres.

Dacă PSD va reuși să-și impună oameni în aceste funcții, procesul de colonizare al statului va continua. Dacă opoziția nu va găsi o cale să blocheze confiscarea instituțiilor-cheie de către un partid toxic pentru democrație, va fi tot mai dificil să guverneze după.

Citește și

Dan Turturică: Nu trebuie să irosim votul de duminică / Să își caute aliați, chiar și vremelnici, pentru a da jos acest guvern

Alegerile prezidențiale, motiv de ceartă între USR și PNL / Barna îi răspunde în termeni duri lui Orban: Românii s-au săturat de această ciupeală oportunistă pe care o promovează Orban

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

57 comentarii

  1. G4Media,
    va citesc de cateva zile si gasesc stirile voastre faine. DAR mereu aveti greseli de scriere….
    Din respect pentru noi, va rog cititi de 2 ori inainte de postare.

    Va multumesc!

    Cu stima,
    Andreea Fenderl

    • Andreea Fenderl,
      va citesc pentru prima data mesajul si gasesc mesajul dumneavoastra fain. DAR, (VIRGULA) ati facut niste greseli de punctuatie…
      Din respect pentru noi, va rog, (VIRGULA), cititi de 3 ori inainte de postare.
      Va multumesc!
      Cu stima,
      Eu!

    • Andreea Fenderl,
      va citesc pentru prima data mesajul si gasesc mesajul dumneavoastra fain. DAR, (VIRGULA) ati facut niste greseli de punctuatie…
      Din respect pentru noi, va rog, (VIRGULA) cititi de 3 ori inainte de postare.
      Va multumesc!
      Cu stima,
      Eu!

    • Office-ul cu licenta de proofing pt. limba romana costa.
      Noi oricum citim in base64 asa ca sa scrie oricum

    • @Forzakovesi

      Continua…. sa te umpli de penibil! Te pomenesti c-oi fi vreun neam de academician si noi nu stim!

      Aferim!

  2. Peste un an situaţia va fi şi mai grea pentru opoziţie. Competenţa echipei Dăncilă creşte prin încercări şi învăţarea din greşeli.

    • PSD sa ramana pana la terminarea mandatului.

      Ei au falimentat Romania, in iulie-august vine criza bugetara provocata de PSD, iar PSD trebuie sa fie la guvernare ca sa incaseze falimentul.

      Din 2020 USR pot veni linistiti sa repare tot ce au stricat psihopatii din PSD votati de prosti.

    • @Matrafirefox, pai nu-i asa, pentru ca ne ducem si noi in prapastie odata cu PSD..

    • Vuvuzele proaste ce sunteti. De 2 ani tipati ca nu mai sunt bani de salarii, de pensii, etc. Nu v-ati saturat sa fiti penibili? Sunt bani in Romania fara numar, au fost di in 2009 cand Basescu se pisa petoata tara in timp ce fura 400 de milioane de euro din afacerea Microsoft.

  3. Nu ar fi mai bine sa prezentati astfel de articole la o sectiune separata „Opinii”? Nu de alta, dar a califica un proces de intentie ca articol jurnalistic e cam mult. De ce spun proces de intentie? „În realitate, nici Alianța USR – PLUS, nici PNL nu își doresc să intre la guvernare decât după alegerile din decembrie 2020, dar simt nevoia să umple cu vorbe mari orizontul de așteptare ridicat de scorul bun obținut la alegeri”. Nu tocmai echidistant, domnule Tapalaga. Daca insa era prezentat drept opinie, da, era total OK articolul.

  4. Mai ales ținând cont de contextul actual, niciun partid sănătos la cap nu ar trebui să intre la guvernare decât în urma unor alegeri. Orice alte combinații – hai că ne retragem noi, veniți voi; sau uniune națională – sunt toxice pentru toată lumea.

  5. nu e o dilema „Dacă PSD va reuși să-și impună oameni în aceste funcții, procesul de colonizare al statului va continua.” , e o certitudine in actualul context al majoritatii PSD+ALDE+UDMR.

    singurul „castig” al momentului, e ca USR+ PNL PMP , prin reprezentantii de la UE, sa pune presiune in continuare pe institutiile controlate de PSD, sa faca lobby pentru LCK, pentru votul electronic (cel prin corespondenta e o semi-porcarie), legislatie comuna pe domenii sensibile, statul de drept cu control mai puternic, poate o legislatie comuna UE pentru banii UE pentru facilitarea proiectelor de infrasctructura , sa shunteze birocratia si interesele guvernului romaniei, pentru a ajuta uniuni de judete / orase (cum e alianta vestului ) sa-si faca proiecte regionale de infrastructura …

    • si eu cred ca asta e solutia: presiune de la UE pe institutiile controlate de PSD, desfiintarea celor care contravin statului de drept (SS adina florea). Romania este parte din UE si trebuie sa se supuna regurilor UE. Pesedistii s-au luptat sa controleze Curtea Constitutionala ca sa distruga justitia. Dar CC nu ar trebui sa fie ultimul for de decizie pentru ca noi suntem membrii UE, si chiar daca legile sunt declarate constitutionale de CC dar ele contravin legislatiei UE, legile nu trebuie sa produca efecte. Ar trebui ca UE sa vina cu o rezolutie clara in
      sensul asta, ca sa fie suntate cumva institutiile controlate de mafiotii pesedisti.
      Constitutie art.148 (2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.

  6. Întrebare: constitutia republicii, prevede dizolvarea camerei joase (parlamentul) de catre presedintele tarii si provocarea alegerilor anticpate?

    Daca da, ce se mai asteapta? Pana in 2020, nu vad cum Romania, poate iesi din situatia actuala. deoarece, o guvernare fara majoritate parlamentara, este posibila, insa este legata de maini si de picioare, singura sa posibilitate, fiind ordonantele. Insa nici o lege nu va putea fi promulgata, fara accordul parlamentului (si este normal sa fie asa, intr’o democratie)

    • Președintele poate dizolva parlamentul numai după ce acesta respinge de două ori o propunere de premier. Dar nici aceasta n-ar putea-o face în ultimele 6 luni de mandat, perioadă în care deja ne aflăm.

    • @Prieten

      Merci pentru raspuns. Intr’adevar, din pacate, sunteti obligati sa asteptati alegerile din 2020.
      Ceea ce va pot suggera, este o mofificare ulterioara a constitutiei (daca se poate, depinde de ce qvorum este necesar, intrunind ambele camere) pentru a putea accorda acest drept, presedintelui.

      Altfel, ar trebui ca alegerile prezidentiale, sa coincida cu cele parlamentare si sa le preceada cu maxim 1-2 luni;
      Pentru a putea oferi presedintelui, posibilitatea de a pune in aplicare politica sa, prin intermediul guvernului.

      Dupa cate stiu, Romania are un régim prezidential, ca cel al nostru, in Franta. Presedintele nostru, are dreptul sa dizolve parlamentul, o singura data. Este ramas de pe vremea cand erau 7 ani de mandat prezidential si 5 ani de mandat parlamentar.

      Curaj voua

    • România are regim semi-prezidențial, ceea ce înseamnă că, deși președintele numește prim-ministrul, guvernul pe care acesta îl formează ulterior este validat de parlament. Iar puterile președintelui sunt destul de limitate.

  7. Ca om care gasesc USR&Plus atractive ptr europarlamentare si locale, iar PNL ptr parlamentare si Iohannis, gasesc enervanta atitudinea ambelor tabere.

    Dintre cele doua partide, il voi alege pe cel care va reusi sa demonteze guvernul dancila si sa rupa majoritatea parlamentara psd alde.

    Apoi, pe cei care vor avea un pronuntat caracter ecologist. Deocamdata PNL nu ma cobvinge cu papitoii aia doi ludovic orban si rares bogdan si pare evident ca nu au niciun plab concret de guernat romania. Nu au idei, sunt fix ca in campanie, paraziteaza tot ce mai pot din triumful incarcerarii lui dragnea, principalul lor agent electoral.

    USR Plus pe de alta parte arata brusc ca si cum si au cam luat o in cap, iar ifosele lui Barna si pr3zenta lui la A3 nu mi au placut, cum nu mi a placut nici ideea ca si ei sa vina cu un candidat contra Iohannis la pr3zidentiale. Totusi, ei par mai dinamici si mai consistenti in atacurile la PSD.

    Oricum ar fi, PSD poate fi distrus si inlaturat de la guv si din maj parlamentara, daca PNL si USR+ au o strategie comuna si consistenta. Din pacate, PNL se dovedeste usor pe langa in aceasta chestiune

  8. a judeca USRPLUS dupa pattern-ul vechilor partide nu mi se pare ok.

    • Iesitul la televizor si celebrarea victoriei post alegeri au fost insa fix ca la vechile partide, aceeasi paradigma

  9. Vedeti dvs, usr nu doreste sa (ne) scape de psd-imea toxica. Ametiti de grandoare, aroganti si ignoranti, cei din „20&20”, dupa ce ne-au imbatat cu atatea promisiuni, se ascund tactic(os) in dosul unor gargare. Atatea gargare au curs pe sticla jegoasa a maleficului Varan, ca ni s-au intors matele.

    • da-le ba o sansa, dupa doi ani jumate la guvernare cu majoritatea solida in parlament cum a stat psd-ului, atunci poti sa-i judeci.

  10. eu nu inteleg, cum se poate „forta” intrarea la guvernare?
    pesedealde trebuie sa arate minima decenta in numirile pe aceste posturi si decenta in comprtamentul din parlament. trebuie sa imparta din putere conform rezultatului la europarlamentare. trebuie si demisii precum cele cerute de presedinte
    altfel, presiunea strazii trebuie sa ramana constanta.

    • nu se poate „forta” si oricine are 3 neuroni pe jumatate fuctionali vade asta, psd desi nelegitim dupa 26 mai ar spune unii, sunt de neclintit din parlament, tariceanu este alaturi de ei ca nu vrea sa ajunga langa dragnea la puscarie, udmr e la pescuit de avantaje cand e nevoie de ei iar ponta tocmai ce are grup parlamentar care e din ce in ce mai puternic, deci stimati purtatori de creier cam cum poti forta sustinerea parlamentara? poate ne explica cineva

    • Da, ne-am trezit cu doua balamale, ca parca nu era destul udmr, acu mai e si pontache. In seara asta-i lansa la scena deschisa o invitatie lui teodorovici, sa inceapa sa faca dizidenta la psd-valcov, si sa vada cum ar putea sa recreeze ei o comunicare si colaborare buna, ca pe vremuri.
      PNL, USR si PMP sunt in opozitie, insa mai au de lucru la a se armoniza, sper sa reinvete pe parcurs sa colaboreze, cum au facut-o inainte de alegeri. Nu cred ca trebuie sa judecam amarnic orice vorba-i iese omului pe gura, sa analizam si sa tragem repede concluzii. Masura, cred ca asta e ce trebuie sa invete pentru a colabora mai bine opozitia.

  11. Domnule vorbesti prostii. Cum sa preaia puterea acum. Pentru asta trebuie sa negocieze, practic sa cedeze pmp si altor gunoaie ce vor ei. Adica spalarea dosarelor, legile care le trebuie pentru jaf, etc. Basescu vrea sa albeasca pe Udrea, pe Bica, pe altii, alde la fel au o lista lunga, udmr vrea cel putin Ardealul si ceva ministere grase de furat. Nu se poate sa intre la guvernare decat dupa alegeri, fie ele si anticipate.

  12. Atit USR(+) cit PNL n-au chef sa intre la guvernare dintr-un motiv extrem de simplu: daca chiar vor sa faca treaba, vor opri imprumuturile cu care trebuie sa plateasca salarii exorbitante bugetarilor, pensii de lux, speciale etc. Si-atunci poporul roman, foarte slab la memorie ii va rade de fata pamintului votind din nou ‘The red plague’.
    Aha, nu vor face nimic din toate astea? La fel de rau: s-au cocotat la putere doar ca sa fure. Calcule elementare.

  13. Domnul Tapalaga ridica o serie de chestiuni pertinente insa nu ofera nici o solutie. Sa-mi explice si mie cineva cum pot fi rezolvate „urgentele” prezentate in articol, in contextul in care partidele din opozitie nu au majoritate in parlament. Sigur ca ar fi de dorit ca PSD sa dispara cat mai repede de la guvernare dar cum se poate realiza aceasta? Suntem totusi un stat democratic, nu o dictatura…

    • Problema este ca daca incercam sa fugim dupa doi iepuri, riscam sa nu prindem pana la urma niciunul.
      Unii din noi se tem ca, lasat la guvernare, PSD poate cauza mult rau tarii pana in 2020. Dar ganditi-va la scenariul din 2015/2016, la retragerea strategica de dupa Colectiv, apoi la torpilarea sistematica a initiativelor corecte ale guvernului tehnocrat si la ofensiva formidabila de pe canalele de propaganda prin care a reusit ulterior sa castige alegerile.

      De ce ne temem mai mult: de cele cateva luni ramase pana in 2020 sau de posibilitatea a inca 4 ani de dezastru cu PSD dupa aceea?

      Eu cred ca dl Tapalaga sugereaza o solutie: noi cetatenii, societatea civila, PNL si Alianta sa identificam si sa ne concentram in rastimpul pana la alegerile viitoare macar pe acele puncte cu adevarat esentiale pentru noi. Sunt singurele cuvinte bolduite din articol, acolo se afla raspunsul: functia de procuror-sef la parchetul general, cea de Avocat al Poporului, cea de comisar european, nominalizarile la CCR.

      PSD/ALDE, desi detin majoritatea parlamentara, nu mai au libertatea de miscare din urma cu doi ani. Au primit confirmarea in 26 mai ca orice gest gresit, orice sfidare la adresa romanilor ii costa. Au unde sa scada, chiar si sub cei 22% respectiv 4% obtinuti.
      De aceea, cred ca vor fi mai dispusi sa reduca din incapatanarea berbeceasca de pana acum si sa tina cont si de opiniile altora, cand va fi vorba de nominalizari.

  14. Sa preia puterea acum! Si sa faca urgent cat mai multe reforme
    In vest a inceput deja recesiunea si in 4 ani orice guvern oricat de bine intentionat ar fi va fi spulberat de criza economica ce va veni.

  15. Singurul plan fezabil e unul CINIC! Da, CINIC!
    – Actuala opozitie sa intre in negociere secreta cu patronul haitei de manipulatori mercenari de la A3, sa-i promita subventii sub forma de publicitate sau altele mai mari decat cele date pana acum de PSD, iar patronul sa promita solemn ca va da ordin haitei sa se replieze spre sustinerea actualei opozitii.
    Votantii nespalati pe creier vor intelege necesitatea acestui aranjament, iar efectul favorabil va fi ca PSD nu va mai putea tine captivi actualii lui votanti din nucleul dur. A3 e o superputere mediatica si fara ei nu se va reusi nimic.
    Asta insa trebuie sa se intample rapid, pana nu le va face o propunere si mai atractiva PSD.

    • În pofida superputerii A3, votul de duminică a demonstrat că poate fi învinsă. Acum hidra ar trebui lăsată să moară, iar nu hrănită și dându-i-se posibilitatea să-și găsească o altă gazdă pe care să o paraziteze și să o compromită.

      Avem nevoie de adevăr și de jurnalism independent, nu de o instituție de mercenari care susține din oportunism ideile puternicului zilei, fără a crede în ele, ci asumându-și-le oportunist.

      Dacă USR ar accepta să fie slujită de astfel de oameni, capabili să facă din negru alb doar pe considerentul că ceilalți sunt dușmani și merită orice minciună pentru a-i îngenunchia în timp ce pentru ai noștri merită să minți ca să le ascunzi greșelile… atunci prefer să rămân cu adevărul și să mă despart de cei pe care i-am votat.

    • Cam asta a făcut și Băsescu, a numit-o soluția imorală. La vremea aceea era probabil singura opțiune. Acum nu știu ce să zic. Pe termen scurt o fi ok, dar pe termen lung Varanul va vrea ceva înapoi și nu cred că va dori doar o felicitare de Crăciun. Și iar ne vom întoarce de unde am pornit. Eu nu prea văd soluții minune. Din păcate va trebui să mai înghițim multă vreme roadele prostiei din 2016 când lumea n-a votat.

    • Ciobanul bucur este postac psdist, nu mai discutati idei cu postacii, chiar daca par rezonabili in ceea ce spun. Bunaoara, in cazul de fata, el vine si incearca sa manipuleze sustinand ce buna e la nevoie latrina3, cara-te dracului de-aici, pervers ordinar!

  16. Eu banui ca electoratul USR-PLUS cat si PNL au o oarecare maturirate si intelege pe deplin pericolul intrarii la guvernare acum..D-nle Tapalaga te rugam sa nu ne desconsideri…Multumim

  17. Este limpede,clasa politica romaneasca trebuie resetata”si la fel de clar,PSD nu poate s-o faca deoarce este o structura profund corupta,de aceeaia Opozitia sa-si faca treaba cu adevara,votul a fost clar anti PSD si pro Europa,nici PNL nu este scutit de greseli,sau lipsit de corupti,daca USR PLUS isi va sustine cu tarie punctele de vedere,si va face ceva constructiv,nu demagogic,calea spre guvernare in viitorul apropiat,urmatoarele alegeri este deschisa,vointa politica si mai bine nostru asta ne dorim,e asa greu ?!

  18. Am castigat referendumu, sa demisioneze ciumatii si sa ne lase sa ne ocupam noi de tarisoara! Ne-am saturat de ciuma rosie, care a distrus latinitatea romanilor!

    • Cheamă asistenta să îți schimbe perfuziile.

    • Asta se întâmpla cand te duci la LatrinaTV, imediat apare si un varan pe aici cu nick de retardat… Dar nu prea ține , coada de varan miroase a fecale.

  19. Cine se aseamana se aduna. Dupa atacul neomarxistului Barna impotriva PNL a urmat azi atacul marxistului Ponta impotriva PNL. A zis-o azi Claudiu Nasui la B1TV: noi vom intra la guvernare cand vom avea majoritate. Traducere 1: La anul, dupa parlamentare Traducere 2: La sulivara Traducere 3: Ma pis pe el de vot dat de romani la Refrendum si dat Opozitiei in general (50 si ceva % in total). Noi avem alte treburi. Uite, diseara avem iarasi talk-show la Gadea in cadrul emisiunii „Ora vesela cu Gadea si Barna”. Cum dracului sa o pui de o motiune de cenzura cu Gogea Mitu si cu Mickey Mouse Wunderhaus?

    • Vezi ca-n 20-20 o sa fiti la egalitate cu pzd-ul. Adicatelea pe la vreo !5%. Poate puneti de vreun neo USL! Si-l resuscitati si pe „Adormila” Antonescu…. Ca loc pe lista la Bruxelles n-a prea prins…..

    • Nu mai fi prost, ca tara geme!

  20. Deci dupa parerea mea, orice partid politic de opozitie are datoria sa-si incerce sansa prin motiune de cenzura cel putin odata pe an, ca de aia e partid de opozitie. Trece motiunea, merge mai departe si incearca sa formeze guvernul. Nu trece, asta e, nu e niciun fel de problema, mai incearca peste 6 luni sau un an..

    Pe langa asta, menirea oricarui partid cat de cat sanatos la cap este sa acceada la guvernare, nu sa stea in opozitie, ca asta este rostul oricarui partid, sa incerce sa-si puna in practica ideile si programul de guvernare..

  21. PSD are interes sa o taie cat mai repede de la guvernare dupa sesiunea parlamentara pt a se reincarca electoral..au mai facut trucul asta…PNL e creatia lor de dreapta la misto….pr care o folosesc in perioadele de uzura politica…amintiti-va de USL …..Alianta USR plus poate avea un viitor in RO doar daca ELIMINA PENSIILE SPECIALE cu exceptia magistrati si militari … reduce anvelopa bugetara a bisericii si clerului, a ministerelor…si a nr de bugetari…..si investiti banii in sosele ,spitale…..si scoli…. ,legiferarea parteneriatului civil FARA POSIBILITATEA ADOPTIEI ca in GRECIA) .. PONTA e PSD RESAPAT fiind plecat tot de la ei..e varianta de refugiu a sinecuristilor din PSD. Alde ar trebui absorbit de PSD ..pt ca nu mai avem nevoie de tariceni si pozganieni…. ce privesc spre Moscova.

  22. Domnule Tapalaga m-am săturat de parerile dumneavoastra. Ne credeti naivi? Sincer, nu cred ca ne faceti un bine prin analizele acestea cu pretentii de New York Times. Suntem destul de maturi pentru a sti ce sa alegem.

  23. Sigur USR-Plus intra in conflict cu PNL pentru posturile de primari din orasele mari, in special acolo unde PNL are deja primari in functie . De exemplu in Timisoara, unde primarul Robu candideaza pentru mandatul trei. Cum Robu e o catastrofa de primar iar alianta a luat mult in Timisoara, ma astept sa iasa taraboi. Foarte bine, asa trebuie sa fie. Altfel se obisnuiesc pe viata cu un trai caldut.

  24. Rezultatul de la europarlamentare e frumos, dar nu tine loc de alegeri parlamentare. Aritmetica parlamentara a ramas aceeasi, iar compromisurile necesare pentru a sustine un guvern non PSD sunt mai mari decat merita. Iar sa scoti PSD de la guvernare numai ca sa te trezesti incoltit la fiecare pas de o majoritate volatila, asta in timp ce PSD se reface pe margine nu prea suna a strategie inteligenta.
    E insa interesanta presiunea care se pune pe USR-PLUS din tot felul de directii in ce priveste preluarea guvernarii . E clar ca atat PSD cat si PNL ii considera o amenintare si au pus tunurile pe ei. Gadea si Orban parca au un punctaj comun pe subiectul asta.
    Ce trebuie sa faca USR e sa ramana in opozitie si sa capitalizeze si consolideze succesul de etapa obtinut. I-am votat sa actioneze pragmatic si eficient, in conformitate cu principiile pe care si le-au asumat, nu sa vaneze cai verzi pe pereti. Important e sa castigi razboiul, nu doar o lupta. Acum va avea in plus si aportul pe care il pot aduce europarlamentarii pe care ii are.
    In ce priveste PNL, atitudinea pe care o au acum demonstreaza odata in plus ca nu pot fi o alternativa reala, ca inca nu au reusit sa se reformeze suficient . Iar cooptarea lui Rares Bogdan, chiar daca le-a adus cateva procente, demonstreaza odata in plus lipsa de viziune si oportunism.

  25. Guvernul PSD va pica in momentul in care Dancila se va propune chiar pe ea pt functia de comisar european si isi va da demisia din fruntea guvernului. Dancila stie ca alt viitor nu mai are. In Parlamentul European nu se mai duce ca sa ramana cu jumatate de milion de euro dupa un mandat de 5 ani, iar dupa urmatoarele alegeri PSD-istii o vor manca pe paine. Prin urmare aia e scaparea ei. Si aia va face pt ca ea este cea indreptatita sa faca nominalizare pt comisarul european din partea Romaniei.
    Cel surprins in offside va fi presedintele Johanis care in luna iulie va trebuie sa nominalizeze un nou premier dupa ce apromis ca nu-i va mai da PSD-ului un nou mandat. Ori cu 5 luni inainte de alegerile prezidentiale ce spatiu de manevra credeti ca mai are Johanis. Va fi obligat sa numeasca un premier de la PNL si sa spere ca partidul sau nu va face greseli prea mari in urmatoarele luni, cat sa-i puna in pericol realegerea ca presedinte.

  26. Dupa eradicarea ciumei rosii, trebuie eradicata si ciuma galbena.
    Abia dupa aceea USR-PLUS vor putea prelua guvernare si schimba tara asta in cel mai drastic mod.
    Pt situatia de-acum poporul e de vina. De fapt, partea aia de popor care a votat ciuma galbena. N-au nici o scuza. Oare atat de usor au uitat de USL? Atat de usor au uitat de PSD=PNL=Aceeasi Mizerie?
    Cei care voteaza ciuma rosie sunt oricum lipsiti fie cumparati, fie manipulati, insa cei care voteaza ciuma galbena sunt oameni care au pretentii ca ei stiu, cunosc si discern lucrurile. Aiurea. Vina e exact a lor pt ca tot nu se va schimba nimic in tara si daca PNL preia guvernarea.
    Data viitoare sa voteze USR+ si atunci vor putea spera la o Romania care sa ajunga din urma si chiar sa depaseasca tari precum Polonia sau Cehia.
    Vorbim atat de inlocuirea clasei politicie si tocmai acum cand chiar avem cu ce s-o inlocuim si s-o inoim noi ne intoarcem iarasi in mlastina trecutului?

    • povesti. decat niste ageamii aronganti=usr+, mai bine niste hoti decenti la costum=pnl. parerea mea.

    • @Florin: Nu „eradicati” voi nicio „ciuma galbena”, stai linistit, cel putin atata vreme cat suntem si noi pe-aici. Iar noi nu suntem ca pesedeii. V-o luati in freza de nu va vedeti. 🙂 Asta cu „eradicatul” demonstreaza inca odata mentalitatea comunista-totalitara pe care o aveti. Cine zice ca „PSD=PNL-Aceeasi mizerie”? Un ONG de cacat transformat in partid politic? Hai sa avem pardon.

  27. O analiza dezamagitoare, in necunostinta de cauza fata de oamenii care au votat cu USR+. Acesti oameni au memorie ceva mai buna si stiu foarte bine ce s-a intamplat in 2016, cand guvernul tehnocrat a preluat conducerea unei tari aflate aproape in criza. S-a demonstrat clar ca nu e bine sa lasi in opozitie un partid cu majoritate parlamentara, nu faci nimic ! Iar tara nu se legifereaza prin OUG.

  28. Ambele partide majore de opizitie (USR + PNL) au demonstrat o lipsa enorma de seriozitate in ultimele zile. In loc sa fie procupate sa curete guvernarea pesedista cat mai repede cu putinta, stau sa se certe si sa faca giumbuslucuri in vazul alegatorilor. Atat spun, electoratul lor va fi dezamagit si ne vom trezi iarasi in sutuatii cu absenteism major la vot.

    • Toti cunoscutii cu care am discutat in ultimele zile si despre care stiu ca sunt sustinatori PNL sau Alianta 2020 mi-au spus, fara ca eu sa le sugerez inainte asta, acelasi lucru: ca, prin prisma experientei anilor 2015-2016, ei inteleg de ce este necesar ca actuala Opozitie sa ajunga la guvernare doar in urma unor alegeri parlamentare, fie ele la termen sau anticipate.
      Deci nu tehnocrati, nu guvern de uniune nationala.

  29. Trebuie lăsați sa faureasca marele program de guvernare pe care livilica la tot palavragit la tot pasu mințind mereu că dăm că chiar facem autostrăzi, că marim punctul de pensie…., că noi am făcut noi am dres…, indatornd poporul ! Marind datoria țări aproape zilnic……, vilcov artizanul bugetului un hoț borfaș , penal face bugetul, e expet in minciuni și hoții nuin economie.

  30. Să nu preia nicio putere!
    De fapt nici nu prea au ce putere să preia.
    Se mestecă prea mult aberația asta care nici macar nu este un scop în sine.
    Tema corectă ar fi ca opoziția să aibă un plan de combatere a catastrofei legislative și administrative în care ne-a adus PSD.

    Cel mai bine ar fi ca opoziția să aștepte până la prezidențiale referendumul pentru dizolvarea parlamentului