G4Media.ro

Rusia vrea să adopte un nou pachet de cheltuieli sociale, de 6,74…

Rusia vrea să adopte un nou pachet de cheltuieli sociale, de 6,74 miliarde de dolari pe fondul nemulțumirilor populare în creștere și înainte de alegerile din toamnă

Autorităţile ruse iau în calcul un nou pachet de cheltuieli sociale, în valoare de cel puţin 6,74 miliarde de dolari, pentru a rezolva nemulţumirea populară crescândă provocată de scăderea standardelor de viaţă, în perspectiva alegerilor din toamnă, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Planul, care va fi prezentat în discursul anul ce ar urma să fie rostit de preşedintele Vladimir Putin în următoarele săptămâni, vine după ce protestele naţionale de luna trecută au dus la deprecierea rublei.

Kremlinul nu a dorit să comenteze informaţia, în timp ce un purtător de cuvânt al premierului Mikhail Mishustin a declarat că nu are informaţii despre acest plan.

Surse guvernamentale au declarat pentru Reuters că noul pachet de cheltuieli sociale este menit să-i convingă pe cetăţeni că autorităţile sunt conştiente de temerile lor financiare şi fac ceva pentru a-i ajuta.

Noul pachet de cheltuieli sociale va fi în valoare de aproximativ 500 de miliarde de ruble (6,74 miliarde de dolari), susţine o sursă, iar alta afirmă că va fi în valoare de 0,5% din PIB-ul Rusiei pe 2021, care, conform calculelor Reuters, ar reprezenta echivalentul a aproximativ 580 de miliarde de ruble (7,81 miliarde de dolari).

În timp ce salariul mediu a crescut la echivalentul a aproximativ 660 dolari la finalul lui 2020, venitul real ajustat la rata inflaţiei a scăzut cu 3,5% anul trecut, iar pentru prima dată din 2011 rata inflaţiei este aproape de 6%.

În trecut, pachetele de cheltuieli sociale s-au adresat familiilor cu copii mici care au venituri scăzute, oferind indemnizaţii mamelor şi plăţi mai ridicate familiilor cu mai mult de un copil.

În mod repetat, Putin a promis sporirea standardelor de viaţă, dar pandemia de coronavirus (COVID-19), cuplată cu scăderea preţului la petrol, au dus la un declin al veniturilor cu 8,4% în trimestrul doi din 2020, cel mai sever declin trimestrial din 1999.

Săptămâna trecută, agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat ratingul suveran al Rusiei, dar a avertizat că riscul sancţiunilor rămâne ridicat şi „afectează calificativul Rusiei”.

Conform estimărilor preliminare publicate săptămâna trecută de Institutul Naţional de Statistică (Rosstat), Produsul Intern Brut al Rusiei a înregistrat anul trecut o contracţie de 3,1% în contextul pandemiei de coronavirus, acesta fiind cel mai grav declin din ultimii 11 ani.

Analiştii intervievaţi de Reuters la finele anului trecut se aşteptau ca PIB-ul Rusiei să se contracte cu 3,7% în 2020, în timp ce în cele mai recente estimări ale sale Ministerul Economiei de la Moscova prognoza o contracţie economică de 3,9%.

Rusia a înregistrat contracţii economice mai grave, de 7,8% şi 5,3% în 2009, respectiv 1998. Între 2000 şi 2008, economia rusească a înregistrat un ritm mediu de creştere de aproximativ 7% pe an.

La începutul anului trecut, înainte ca preţul petrolului, principalul produs exportat de Rusia, să scadă pe fondul pandemiei de COVID-19, Ministerul Economiei estima că Produsul Intern Brut va înregistra un avans de 1,9%, după o creştere de 2% în 2019 şi un avans de 2,8% în 2018.

Pentru 2021, Ministrul Economiei mizează pe o creştere a Produsului Intern Brut de 3,3% iar cele mai recente prognoze al Băncii Centrale a Rusiei avansează o creştere economică cuprinsă între 3 şi 4%.

Sursa: Agerpres

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...