G4Media.ro

Rusia se folosește de Israel pentru a distrage atenția lumii de la…

Sursa foto: Pexels

Rusia se folosește de Israel pentru a distrage atenția lumii de la războiul din Ucraina (analiști)

Rusia încearcă să distragă atenția de la războiul pe care îl poartă în prezent în Ucraina, stârnind o criză cu Israelul pe scena internațională, consideră analiștii israelieni, citați de Jerusalem Post.

Moscova este pregătită să prezinte o propunere de rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care să condamne Israelul pentru presupusul atac recent asupra aeroportului internațional din Damasc, au declarat duminică oficiali israelieni pentru KAN News. Lovitura a provocat pagube serioase aeroportului și l-a scos din funcțiune timp de câteva zile.

Proiectul de propunere dă vina pe Israel pentru atac și spune că acesta subminează stabilitatea regională și contravine dreptului internațional, potrivit Kan. Deși este puțin probabil ca rezoluția să treacă, unii analiști spun că demersul ar putea marca o deteriorare semnificativă a legăturilor dintre Rusia și Israel.

„Nu există cale de întoarcere”, a declarat pentru The Media Line Zvi Magen, cercetător la Institutul pentru Studii de Securitate Națională de la Universitatea din Tel Aviv, care a fost ambasador al Israelului în Ucraina între 1993 și 1997 și ambasador în Rusia între 1998 și 1999.

Pe lângă faptul că s-a adresat Consiliului de Securitate al ONU, Kremlinul a criticat public Israelul săptămâna trecută din cauza atacului și l-a convocat pe ambasadorul Israelului în Rusia, Alexander Ben Zvi, pentru clarificări suplimentare.

„De la începutul războiului [din Ucraina] au existat tot mai multe incidente în care Rusia se plânge de Israel și ia măsuri „neprietenoase””, a declarat Magen. „Cred că principalul motiv este acela de a declanșa o criză aici, în Orientul Mijlociu, împingând Israelul să răspundă sau provocând o agitație pe scena internațională. Scopul este de a distrage atenția lumii de la Ucraina”.

Magen s-a referit la o serie de incidente publice recente în care Kremlinul a criticat public Israelul.

Săptămâna trecută, Rusia a declarat că este „profund îngrijorată” în legătură cu o hotărâre judecătorească israeliană care a dat dreptate Ateret Cohanim – un grup care promovează „iudaizarea” Ierusalimului de Est – în legătură cu achiziționarea de către acesta a unor proprietăți din Ierusalim de la Biserica Ortodoxă Greacă. Organizația a cumpărat trei clădiri de la biserică într-o achiziție secretă controversată în 2004, dar biserica a susținut că proprietățile au fost achiziționate ilegal și fără permisiunea sa.

Într-un eveniment separat, în aprilie, președintele rus Vladimir Putin i-a trimis o scrisoare personală premierului israelian Naftali Bennett, cerând ca Israelul să predea controlul asupra unei alte biserici din Ierusalim, mai exact asupra proprietății contestate a Bisericii ruse Alexandru Nevski din Orașul Vechi.

„Cel puțin, Moscova vrea să le arate sirienilor și iranienilor că are grijă de ei și că este de partea lor”, a afirmat Magen. „Este posibil ca ei să aibă un fel de probleme cu sirienii și iranienii în ceea ce privește menținerea prezenței lor [militare] în Siria”.

Retorica din ce în ce mai agresivă nu are legătură cu poziția Israelului în războiul din Ucraina, care a fost destul de favorabilă Moscovei, a afirmat Magen. Ierusalimul a refuzat să susțină sancțiuni împotriva Rusiei sau să furnizeze arme ucrainenilor.

Profesorul Efraim Inbar, președintele Institutului pentru Strategie și Securitate din Ierusalim (JISS), consideră că Kremlinul se folosește de forumul internațional al Națiunilor Unite pentru a-și exprima nemulțumirea față de atacul aerian asupra aeroportului din Damasc.

„Se pare că acest lucru nu a fost coordonat cu rușii sau că cel puțin s-au răzgândit”, a declarat Inbar pentru The Media Line. „Probabil că este o modalitate prin care [ei] își exprimă furia, dar dacă vor să își schimbe politica, au suficiente canale cu noi pentru a face acest lucru”.

Spre deosebire de Magen, Inbar nu consideră că posibilitatea unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU este serioasă și a calificat organismul mondial drept o „instituție falimentară din punct de vedere moral”. Având în vedere izolarea din ce în ce mai mare a Rusiei pe scena internațională, a remarcat el, este puțin probabil ca orice rezoluție pe care aceasta o va prezenta la ONU să treacă.

Cu toate acestea, Inbar a recunoscut că mișcarea poate semnala că urmează o schimbare în ceea ce privește libertatea Israelului de a efectua atacuri aeriene în Siria. Israelul a lansat atacuri aeriene în Siria împotriva a ceea ce spune că sunt ținte iraniene, care transportă armament avansat către Hezbollah în Liban și în interiorul Siriei.

Rusia „ar putea, de asemenea, să vrea să distragă atenția de la ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a declarat Inbar. „Nu cred că vor o criză diplomatică cu Israelul în acest stadiu”.

În mod similar, Magen nu crede că Moscova și Ierusalimul sunt în pragul unei crize diplomatice.

„Rusia nu se află în acest moment în poziția de a lupta direct cu Israelul; nu are capacitatea militară sau politică de a face acest lucru”, a declarat Magen. „Prin urmare, ei încearcă să creeze agitație și apoi vor da înapoi, așa cum au mai făcut-o anterior”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Rusia e ani lumina fata de Israel cand vine virba despre drepturile omului. Si standardul e oricum foarte, foarte, foarte jos.

    • Minți ca un șobolan rus. Israelul are alegeri libere, în Rusia ești liber să votezi cu Putin sau te aruncă de la etaj.

    • Are dreptate omul .. rusia e ani lumina inapoiata ! Nici cu Israel nu imi e rusine .. dar macar aia au o strategie mai putin barbara .. desi sunt cam o apa si un pamant !

    • „Drepturile omului” in Rusia ???????.?
      Ești ironic sau tâmpit….
      Când un președinte isi arogă pe bază de Secu. prin prosteala poporului ,puteri depline si celelalte forțe in stat ii sint subordonate,drepturile omului sint anulate si pe ici pe colo doar formale,cât să fie lasat să si continuue afacerile prin lume…

  2. Mai curand are legatura cu Iron Dome pe care l-au promis ucrainenilor.

  3. Asa cum rusii profita de dorinta de emancipare a ”fratilor” lor, isaelienii profita de razboiul din Ucraina sa faca ce vor ei cu pamanturile si casele ”verisorilor” lor. Cutia Pandorei este larg deschisa si toti profita. La umbra razboiului in floare.

  4. Israelienii ăștia nu sunt aceiași care acuzau România de holocaust după înțelegerea cu un președinte?

  5. Israelul are suficiente nucleare cat sa faca cenusa moskva…pot vinde niste rachete moderne ucrainei..😎😎😎😎😎…conform dreptului international si tratatelor onu…😂😂😂😂