G4Media.ro

Rusia a exportat o cantitate record de gaze prin conducta Nord Stream…

Sursa Foto: euronews.com

Rusia a exportat o cantitate record de gaze prin conducta Nord Stream în 2021: 59,2 miliarde metri cubi

Exporturile de gaze naturale ruseşti spre Germania via conducta Nord Stream au rămas în 2021 la nivelul record înregistrat în 2020, respectiv 59,2 miliarde metri cubi, a anunţat luni operatorul acestui gazoduct, consorţiul Nord Stream AG, informează Agerpres, care citează Reuters.

„În 2021, 59,2 miliarde metri cubi de gaze naturale au fost transportate prin conducta Nord Stream către consumatorii din Europa. În consecinţă, conducta a fost încărcată la nivelul din 2020, când a fost atins cel mai ridicat nivel de la debutul operaţiunilor”, a precizat Nord Stream AG.

Operatorul a adăugat că de la punerea în funcţiune a conductei peste 441 miliarde metri cubi de gaze naturale ruseşti au fost livrate prin Nord Stream.

Grupul rus Gazprom livrează gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate în Marea Baltică, denumite Nord Stream. În 2015, Gazprom şi un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV şi Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream-2, ce presupune construcţia a încă două conducte pe lângă cele două deja existente. Cu o lungime de 1.200 de kilometri, Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Cantităţile de gaze livrate anul trecut prin Nord Stream au depăşit capacitatea nominală a conductei, de 55 de miliarde metri cubi pe an. Grupul rus Gazprom susţine că gazoductul poate transporta o cantitate mai mare de gaze decât cea nominală, graţie unor particularităţi tehnologice.

În ultima vreme, Occidentul a acuzat Rusia că îşi limitează exporturile de gaze spre Europa pentru a împinge în sus preţurile şi a pune presiune pe autorităţile de reglementare să aprobe conducta Nord Stream 2, acuzaţii respinse de Rusia şi Gazprom.

În luna septembrie a anului trecut, Gazprom a anunţat finalizarea lucrărilor de construcţie la gazoductul Nord Stream 2. Ulterior, prima dintre cele două linii ale conductei a fost umplută cu aşa-numitul „gaz tehnic”, în aşteptarea aprobărilor necesare din partea autorităţilor germane pentru a putea începe să vândă gaze naturale Europei.

Însă în luna noiembrie, autoritatea de reglementare în energie din Germania (Bundesnetzagentur), a anunţat că a decis să suspende procesul de autorizare a conductei Nord Stream 2, deoarece consorţiul cu sediul în Elveţia care stă în spatele acestui proiect (Nord Stream 2 AG) trebuie să înfiinţeze o companie în conformitate cu legislaţia germană pentru a putea obţine o autorizaţie de funcţionare.

Ulterior, preşedintele Bundesnetzagentur, Jochen Homann a anunţat că decizia de a autoriza deschiderea acestei conducte care face legătura între Rusia şi Germania „nu va fi luată în primul semestru din 2022”.

Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiţie de 11 miliarde de dolari, finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall, Engie, Uniper şi Shell).

Sursa Foto: euronews.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. E buna si politica “verde” a fasciștilor burcselezi… umfla buzunarul lui putin.

    • Nord sream full capacity, conductele prin Ucraina la sfert. Numai sa primeasca unda verde Putin la NS2 ca o sa dea direct la casat conductele spre Ucraina. Nu Bruxellesul va suferi din cauza manevrelor lui Putin, noi, esticii. Faptul ca nemtii rezista si nu inchid cercul inseamna ca totusi, solidaritatea UE rezista in fata lui Putin.

    • Stă, Putin, cu picioarele pe masă pălăria de cowboy pe cap și fumează trabucuri, n-are treabă!

  2. Din categoria „Cainii latra, ursul trece”.

  3. Herr Olaf, hallo liebe Angela (Ich wünsche Ihnen einen unbeschwerten Ruhestand!),

    Va dati seama cat gaz va bagam daca aveam si coridorul Suwalki! Nu uitati sa nu va opuneti cand va veni vremea.

    Vladimir

  4. De unde are Puthler bani pentru armament si razboaie??? :))))))))))))))) Nu exista o uniune/tara mai proasta ca UE.

  5. Ia stati oleaca, pai nu tot voi scrieti de nspe ori/zi ca preturile au luat-o razna din cauza cracanelului???
    Ca sa citim acum ca de fapt ati mintit, si ca cracanel exporta la greu in Europa.

  6. Încă o dată se dovedește că Germania și Rusia, contrar aparentelor și a confruntărilor mondiale, au, atunci când este nevoie, păreri și interese comune. Amintesc aducerea lui Lenin cu un tren special , prin Germania in Rusia țaristă , pactul Ribentrop -Molotov și împărțirea Poloniei în ’39. In plus, pregătirea armatei germane în perioada interbelică s-a făcut tot în Rusia. Așa că atitudine nea actuală a ‘locomotivei Europei’ este un balet de pros gust pentru a masca dorința ei față de gazele lui Putin și a le araăa ‘aliațior'(??) opoziția ei,vezi doamne, față de atitudinea antiucraineană a Rusiei . Niște javre care put de atâta ‘democratie’ și uniune europeană.

  7. Antioccidentalii deghizati in antivaccinisti nu vor intelege niciodata ca totul merge pana la bani.