G4Media.ro

România vrea să înlocuiască gazele naturale din Rusia cu cele din Azerbaidjan.…

Foto: Wikipedia

România vrea să înlocuiască gazele naturale din Rusia cu cele din Azerbaidjan. Ministrul Energiei, Virgil Popescu: Suntem în negocieri și, când vom termina, vom anunța

Importanţa Coridorului sudic al gazelor (SGC) pentru securitatea aprovizionării Europei este mai mare ca oricând, a declarat ministrul român al Energiei, Virgil-Daniel Popescu, cu ocazia unei vizite în Azerbaidjan, într-un interviu exclusiv pentru publicația locală Trend, preluată de Rador.

„Azerbaidjanul joacă un rol major în asigurarea securității aprovizionării Europei. Toate privirile din Europa sunt acum ațintite spre Azerbaidjan, există discuții cu guvernul azer în acest sens”, a spus ministrul.

Popescu a remarcat că România este una dintre țările cel mai puțin expuse dependenței de combustibilii fosili rusești. „Avem un consum total de 11 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an. Producem 8 miliarde de metri cubi pe an și acum am început producția offshore în Marea Neagră, care adaugă 1 miliard de metri cubi. Mai trebuie să importăm 2 miliarde de metri cubi, așa că trebuie să găsim o soluție. Gazul din Azerbaidjan este una dintre posibilele soluții pentru noi, sperăm să ajungem la un acord cu guvernul azer. Dacă este posibil, dorim să importăm tot volumul necesar de gaze din Azerbaidjan. Suntem în negocieri și, când vom termina, vom anunța. Dar suntem pe drumul cel bun”, a explicat el.

Ministrul a vorbit despre diferitele modalități de a obține acces la gazul azer.

„Acum doi ani, ne gândeam că nu avem nicio șansă să avem alte surse de aprovizionare cu energie în afară de Rusia și am dezvoltat Proiectul fluxului invers pe Coridorul Transbalcanic, care a fost construit pentru furnizarea de gaz din Rusia, Ucraina, România, Bulgaria și Turcia. Anul trecut am finalizat modificările de flux invers și acum avem un coridor care poate aduce și scoate din România gaz din Turcia, Bulgaria, Ucraina. Din Turcia putem aduce gaz din Azerbaidjan și din terminalele de gaz natural lichefiat (GNL). Deci, avem un coridor inter-balcanic. Coridorul Vertical, care trebuia să fie terminat în urmă cu șase ani, este de așteptat să fie finalizat în această vară. Interconectorul Grecia-Bulgaria (IGB), care ar trebui să fie finalizat în iulie, va oferi acces României la Conducta Trans-Anatoliană de Gaze Naturale (TANAP), Conducta Trans Adriatică (TAP). Conducta BRUA (Bulgaria, România, Ungaria și Austria) este un alt coridor care poate aduce gaze din Coridorul sudic de gaz, Coridorul Vertical către România, Moldova și restul Europei”, a adăugat el.

Mai mult, Popescu a remarcat că România importă 70 la sută din consumul total de petrol, mai mult de jumătate din Kazahstan. „Restul este importat din Rusia și trebuie să găsim o soluție pentru a-l importa din alte surse”, a spus ministrul.

„În prima mea vizită în Azerbaidjan, am menționat că guvernul român dorește ca firma petrolieră de stat SOCAR din Azerbaidjan să fie mai implicată în investițiile din România. SOCAR are o rețea de 67 de benzinării în România. Dar cred că putem face mai multe împreună. Ne uităm la investiții în proiecte de gaz și energie. SOCAR poate fi furnizor de energie electrică pe piața românească, poate comercializa îngrășăminte, poate companii mixte (joint venture) cu companii românești pentru a produce energie verde, îngrășăminte. Așadar, invităm SOCAR să fie mai activă și sprijinim orice investiție a companiilor azere în România”, a spus Popescu.

Ministrul a amintit că, în timpul vizitei sale în Azerbaidjan la începutul acestui an, s-au discutat despre un Coridor Verde între Marea Caspică și Marea Neagră. „Noi îl numim Coridorul Verde, deoarece dorim să conectăm parcurile eoliene offshore din Marea Caspică și Marea Neagră cu un cablu submarin din Georgia până în România. Acesta poate facilita exportul de energie verde din România în restul Europei, deoarece există o cerere mare de energie în Europa acum. Acesta este un proiect foarte interesant între Azerbaidjan, România și Georgia, și multe alte țări vor să se alăture”, a conchis Popescu.

Traducerea Rador: Cristina Zaharia

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Ce se mai aude cu proiectul AGRI tov. Popescu? L-ati pus pe butuci? Parcuri eoliene, tampenii. Voi vreti sa vindeti totul, nu-i asa? Puneti odata gazul pe vapor si faceti ture cu el intre Kulevi si Constanta. Si terminati odata conducta aia care duce gaz la unguri si austrieci ca sa nu mai bage de vina ca nu au de unde cumpara decat de la rusi.

  2. Multumitii d-lui Iulian Iancu – specialistul PSD – care a condus operatiunea speciala de alungare a companiei Exxon din Romania amanand pe un termen inca nedefinit extragerea gazelor romanesti din Marea Neagra.

  3. Multumiti-i d-lui Iulian Iancu – specialistul PSD – care a condus operatiunea speciala de alungare a companiei Exxon din Romania amanand pe un termen inca nedefinit extragerea gazelor romanesti din Marea Neagra.

  4. O idee proasta pentru ca pot fi trecute gazele usor din R00sia !

  5. Frumos spus… facem un cablu submarin sa putem exporta energie verde în Europa.
    Bravo, inteligenta idee. Sa ne scoți și noua certificatele verzi pe baza cărora s au construit parcurile eoliene și solare.. adică noi plătim sa se construiască, după care energia produsa se vinde la export. Tipic…

  6. Tara este plina de guri de extracție sigilate, din care nu s-au scos gaze niciodată. De ce nu sunt puse în funcțiune?
    De ce pârghia austriaca a Gazprom OMV a limitat extracția țițeiului în România?
    De ce prețul de export al gazelor din România este la un preț mai mic decât cel de pe piața internă?
    Poate de spune și noua dl. ciolacu, ca ei și-au bătut joc de economia și de resursele tarii…