G4Media.ro

România, lider detașat în UE la accidente rutiere mortale

sursa foto: ISU Arad

România, lider detașat în UE la accidente rutiere mortale

Comisia Europeană a publicat luni cifrele finale privind accidentele rutiere mortale pentru anul 2021, iar România rămâne fruntașă la acest capitol, cu mult înaintea Bulgariei, potrivit unui comunicat de presă al executivului european.

La nivelul UE, în 2021, s-au înregistrat 45 de decese rutiere la un milion de locuitori.

Țările cu cele mai mici rate ale deceselor în accidente rutiere sunt Suedia (20 decese la un milion de locuitori) și Danemarca (22/milion).

Rata este de aproape cinci ori mai mare în România (92 de decese/milion) și de patru ori mai mare în Bulgaria (81/milion).

Statisticile Comisiei Europene arată că, potrivit estimărilor, 19.900 de persoane au fost ucise pe drumurile din UE anul trecut, ceea ce reprezintă o creștere de 6 % în raport cu 2020. Aceasta a urmat unei scăderi anuale fără precedent de 17% între 2019 și 2020.

Imaginea din ultimii doi ani a fost puternic influențată de nivelurile de trafic din fiecare țară, care au fost considerabil mai scăzute în timpul pandemiei. Pentru unele state membre, creșterea numărului de decese rutiere după blocaj este atât de semnificativă încât necesită o analiză mai aprofundată și măsuri urgente.

Estimări pentru 2022. Cifrele preliminare pentru primele șapte luni ale anului 2022 indică faptul că numărul deceselor pe șosele a crescut din nou, în medie cu peste 10%, comparativ cu anul 2021. Unele state membre au înregistrat creșteri semnificativ mai mari.

Estimarea la nivelul UE privind numărul de decese rutiere în 2022 până în prezent este încă sub cea din anul 2019, anul pre-pandemic, deși fluctuațiile lunare fac dificilă o predicție precisă pentru întregul an. Ritmul actual al schimbărilor este insuficient pentru a îndeplini obiectivul UE de a reduce la jumătate numărul de decese până în 2030.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Este o combinație mortala de lipsa infrastructurii cu lipsa educației ( și in trafic ca și peste tot, educația precară își pune amprenta)…

  2. Sunteți un popor primitiv, care nu știe nici să folosească autostrada.

  3. Iesteeee baaaaaaa, suntem no.1!!!!
    Paul Walker e mandru de sus de acolo…..
    Pana remediem continuati cu flash-uri pe autostrada si in comune ca sa depasiti pe linie continua si cu 200 km/h si nu uitati: „un paharel nu se vede”……

  4. La cat au luptat conducatorii nostri pentru a obtine aceste rezultate (cred ca sunt foarte mandri) si clar reflecta rezultatul muncii lor. Nu mai dati vina pe cetateni, ca taxe platesc toti … Face-ti drumuri si pe urma discutam despre cine e responsabil si cine nu …

  5. Scuza cu lipsa infrastructurii incepe sa devina penibila. Da, asa este, dar lipsa educatiei rutiere, lipsa conducerii preventive, obtinerea permiselor prin spaga, lipsa implicarii active a politiei rutiere, lipsa bunului simt si a respectarii vietii cred ca reprezinta procentul cel mai mare din ceea ce cauzeaza mortalitatea in accidentele rutiere. Legislatia prea blanda pentru ipochimenii romani nu se aplica deloc.
    Daca s-ar dori, in cativa ani s-ar putea face curatenie pe drumurile publice. Dar nu exista aceasta dorinta de a stopa crimele din accidentele rutiere.
    PS Sunt de cateva luni in Germania si pana acum nu am vazut nici un accident de circulatie. Nici usor, nici cu descarcerare. Doar ca aici legea este facuta pentru protectia cetatenilor si se respecta cu amenzi foarte mari sau mai dur.

  6. În sfârșit e și România pe primul loc la ceva… bașca pseudodoctoratele.