G4Media.ro

România atacă la Marea Cameră CEDO hotărârea în cazul Buhuceanu, în care…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

România atacă la Marea Cameră CEDO hotărârea în cazul Buhuceanu, în care a fost condamnată pentru încălcarea Articolului 8, referitor la ”dreptul la respectarea vieţii private şi de familie”

România a atacat la Marea Cameră CEDO hotărârea în cazul Buhuceanu, în care țara noastră a fost condamnată pentru încălcarea Articolului 8, referitor la ”dreptul la respectarea vieţii private şi de familie”.

Context

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a admis în mai plângerea formulată de Asociația ACCEPT și 21 de familii împotriva Statului Român prin care s-a sesizat încălcarea Articolului 8 din Convenția CEDO, ”dreptul la respectarea vieţii private şi de familie” în cauza Buhuceanu și alții vs România. Hotărârea vine la 4 ani după ce 42 de persoane au dat în judecată statul român din cauza lipsei de recunoaștere și protecție legală pentru familiile lor.

Experți în drept au explicat pentru G4Media că, urmare a deciziei CEDO din mai, statul român trebuie să adopte o legislație prin care să recunoască cuplurile de același sex și să le protejeze drepturile.

Curtea a declarat cu cinci voturi pentru și două voturi împotrivă, că cererile cetățenilor români sunt admisibile. Se constată, de asemenea, că a avut loc o încălcare a articolului 8 din Convenție.

CEDO hotărăște, în unanimitate, ”constatarea unei încălcări a Convenției constituie în sine o satisfacție echitabilă suficientă pentru orice prejudiciu moral suferit de reclamanți”.

Ce prevede ARTICOLUL 8

Dreptul la respectarea vieţii private şi de familie

  1. Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului său şi a corespondenţei sale.
  2. Nu este admis amestecul unei autorităţi publice în exercitarea acestui drept decât în măsura în care acesta este prevăzut de lege şi constituie, într-o societate democratică, o măsură necesară pentru securitatea naţională, siguranţa publică, bunăstarea economică a ţării, apărarea ordinii şi prevenirea faptelor penale, protecţia sănătăţii, a moralei, a drepturilor şi a libertăţilor altora.

Asociația ACCEPT și 14 persoane care formează 7 cupluri stabile au dat în judecată statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru a reclama încălcarea dreptului la viață privată și de familie în România, se arată într-unn comunicat al organizației. Potrivit sursei citate, aceste persoane nu au putut accesa nicio formă legală de recunoaştere şi protecţie a familiei lor, cu consecinţele grave în viaţa lor de zi cu zi.

Partenerii nu sunt recunoscuţi la spital sau în relaţie cu alte unităţi sanitare ca fiind aparţinători – prin urmare, ei nu pot sta unul lângă celălalt la medic sau în spital şi nu pot decide pentru celălalt în cazuri de forţă majoră, nu pot ridica de la morgă corpul partenerului în caz de deces sau efectua demersurile de scoatere a certificatului de deces, obţinerea ajutorului de înmormântare.

Nu se pot moșteni unul pe celălalt prin intermediul moștenirii legale și nici nu pot beneficia de statutul de co-asigurat pe contractul de asigurări de sănătate al partenerului.

„Cererea adresată Curţii Europene a Drepturilor Omului a fost depusă de 14 reclamanţi care formează 7 cupluri de persoane de acelaşi sex, susţinuţi de Asociaţia ACCEPT. Am reclamat faptul că statul român şi-a încălcat obligaţia pozitivă de a acorda o formă de recunoaştere şi protecţie legală familiilor formate din cupluri de persoane de acelaşi sex. Mai mult, am argumentat existenţa unui tratamentul discriminatoriu prin care statul român, în mod activ, a modificat cadrul juridic după anul 2009 pentru a preveni obţinerea unei forme de protecţie juridică de către aceste cupluri. Am invocat încălcarea art.8 şi 14 din Convenţia Europeană pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale (CEDO), respectiv dreptul la viaţă privată şi de familie şi dreptul de a nu fi supus discriminării pe criteriul orientării sexuale şi am cerut aplicarea precedentului din cauza Oliari şi Alţii contra Italiei (21 iulie 2015),” a declarat Iustina Ionescu, avocată de drepturile omului și membră a ACCEPT.

Una dintre familiile care solicită la CEDO reglementarea parteneriatului civil în România este formată din Florin Buhuceanu (foto) și Victor Ciobotaru. Celelalte 6 cupluri doresc să rămână pe moment anonime.

Florin Buhuceanu este implicat ca membru ACCEPT în mișcarea pentru egalitatea persoanelor LGBTI de mai bine de 20 de ani, militând pentru abrogarea articolului 200 din Codul Penal.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Buhuceanu a întrecut Bunul Simtz.

  2. Expertii in dept consultati de G4 sa mai puna mana pe carte. Nu exista vreo reglementare care sa oblige Romania sa isi modifice legislatia sub acest aspect.

    • De-aia care spune explicit „LGBTQ+”? Ai dreptate, nu.
      De-aia care spune „cupluri”, dar care nu le interzice pe cele de același sex? Pune mâna și citește tu carte.

  3. Se cenzurează, aici.

  4. deci moralitatea se poate schimba dupa cum bate vantul in perceptia unora

  5. Lol 😂 A atacat ca sa se afunde si mai mult in ridicol. Evident ca marea camera va mentine decizia. De altfel, suntem singura tara din UE in care cuplurile de acelasi sex nu beneficiaza de nicio recunoastere legala. Pana si in Ungaria lui Orban exista partenariat civil de ani de zile. Dar asta se intampla cand tii mortis sa te faci de ras.

  6. În loc să se conformeze hotărârii CEDO, care e corectă și de bun simț – și membrii LGBT sunt români și trebuie să se bucure, din punct de vedere civil, de aceleași drepturi ca și ceilalți -, România atacă decizia ? Unde e respectul statului pentru toți românii ?

    • Toti Romanii sunt de acord cu asta ? Intreaba te . Ma Astept ca aceste “cupluri” sa fie Discrete, insa, nu e asa. Creste disprețul la adresa lor cu fiecare “parada” stradala. Daca isi manifestau “parada” in alte locuri, similare cu Untold sau Neversea, poate Lumea ii aprecia, insa, ei practica exhibiționismul cu orice ocazie.