G4Media.ro

Roman, telescopul spațial de ultimă generație al NASA, a trecut de o…

sursa foto: Brian McGowan/Unsplash

Roman, telescopul spațial de ultimă generație al NASA, a trecut de o nouă etapă de testare/ Va avea un câmp vizual de 100 de ori mai mare decât cel al telescopului Hubble

NASA a supus recent o parte esențială a Telescopului Spațial Roman – ansamblul exterior al al cilindrului – unui „test de rotire” riguros, menit să evalueze rezistența sa la forțele gravitaționale intense cu care se va confrunta în timpul lansării. Acest test, o procedură standard în ingineria aerospațială, are loc de obicei în interiorul unei centrifuge masive care imită condițiile de gravitație ridicată ale unei misiuni spațiale, explică Space.com.

Există mari așteptări în privința acestui telescop de ultimă generație, care a fost numit după Nancy Grace Roman, primul astronom șef al NASA și „mama telescopului spațial Hubble”, . Acesta va avea un câmp vizual de 100 de ori mai mare decât cel al telescopului Hubble. Telescopul, denumit pe scurt Roman, va lucra alături de alte observatoare spațiale pentru a observa direct exoplanete și discuri de formare a planetelor – care în prezent sunt observate indirect.

De asemenea, va fi folosit pentru a completa un recensământ statistic al sistemelor planetare din galaxia noastră și pentru a răspunderi întrebări esențiale în domeniile energiei întunecate și astrofizicii în infraroșu. „Câmpul vizual mult mai mare al lui Roman va dezvălui multe astfel de obiecte care erau necunoscute până acum”, a declarat Julie McEnery, cercetător principal al proiectului Roman la Goddard, într-o declarație NASA din 2023. „Și din moment ce nu am mai avut niciodată un astfel de observator care să scaneze cosmosul, am putea găsi chiar clase complet noi de obiecte și evenimente”

Ansamblul butoiului exterior este conceput pentru a proteja telescopul și pentru a oferi un suport structural pentru alte componente. „Este conceput un pic ca o casă pe picioroange”, a declarat Jay Parker, responsabil cu proiectarea ansamblului la Goddard.

„Casa” constă dintr-o carcasă și un inel de conectare care vor înveli telescopul, protejându-l de razele de lumină și adăpostind în același timp dispozitive concepute pentru a menține o temperatură constantă. Această reglare a temperaturii este esențială deoarece materialele utilizate în construcția telescopului se extind și se contractă în funcție de fluctuațiile de temperatură.

Dacă temperatura se modifică, acest lucru poate duce la dezalinierea oglinzilor, afectând negativ capacitatea telescopului de a capta imagini clare și precise ale obiectelor cerești îndepărtate. Prin asigurarea unei temperaturi stabile, telescopul își poate menține integritatea oglinzilor și își poate îmbunătăți performanța generală.

Pentru a obține această stabilitate, oamenii de știință de la NASA au construit structura dintr-un material compozit alcătuit din două tipuri de fibre de carbon amestecate cu plastic armat, fixate cu fitinguri din titan. Această alegere de materiale este suficient de rigidă pentru a elimina riscul de deformare, fiind în același timp suficient de ușoară pentru a minimiza sarcina în timpul lansării. În plus, structura interioară a carcasei are un design alveolar, care oferă un cadru puternic și stabilizator, reducând în același timp utilizarea materialelor și greutatea totală.

„Nu am putut testa întregul ansamblu exterior al butoiului în centrifugă dintr-o singură bucată, deoarece este prea mare pentru a încăpea în cameră”, a spus Parker. „Așa că am testat „casa” și ” picioroangele” separat.”

Centrifuga în sine este enormă, cu un braț de oțel de 272 000 de kilograme care se extinde de la un rulment rotativ uriaș și se întinde de-a lungul camerei de testare situată la Centrul de zboruri spațiale Goddard al NASA din Greenbelt, Maryland. Atunci când obiectele sau chiar astronauții sunt rotiți la capătul brațului său, centrifuga simulează o senzație artificială de gravitație crescută.

Pentru astronauți, aceasta este de obicei de una până la două ori mai mare decât forța de gravitație terestră. Însă pentru echipamentele transportate în spațiu, cum ar fi telescoapele, această forță poate crește semnificativ.

După testele reușite, oamenii de știință de la NASA spun că vor reasambla telescopul și îl vor integra cu panouri solare și cu capac detașabil al la sfârșitul acestui an.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...