G4Media.ro

Riscul major dacă se extinde epidemia de coronavirus în România: aglomerarea secțiilor…

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Riscul major dacă se extinde epidemia de coronavirus în România: aglomerarea secțiilor de terapie intensivă și suprapopularea spitalelor, care pot duce la prioritizarea urgențelor / Ce spun specialiștii

Riscul major dacă se extinde epidemia de coronavirus în România este aglomerarea secțiilor de terapie intensivă și suprapopularea spitalelor, care pot duce la prioritizarea urgențelor, potrivit declarațiilor specialiștilor din sistemul medical.

Vlad Mixich, expert numit de Parlamentul European în conducerea Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă, a scris pe pagina sa de Facebook că tot mai mulți medici vorbesc despre „o nevoie URGENTĂ pentru România în vederea epidemiei de #coronavirus: trebuie crescută capacitatea de terapie intensivă”.

Spitalele românești NU sunt în acest moment pregătite pentru a face față unei creșteri a numărului de pacienți cu #Covid19, similară celei din Italia”, susține Mixich.

El spune și ce ar trebui să se facă urgent:

1. Pregătiri și planuri concrete (ready-to-go) pentru asamblarea rapidă a câtorva spitale modulare speciale pentru pacienții cu #coronavirus.

2. Cursuri cu personalul medical din fiecare spital județean pentru procedurile speciale de echipare și dezechipare cu echipamentul personal de protecție specific acestor situații (Organizația Mondială a Sănătății are publicate materiale foarte bune pe subiect).

3. Fiecare spital județean trebuie să definească clar protocoale de triere specifice cazurilor de coronavirus, inclusiv fluxuri separate pentru pacienți.

4. Totodată, trebuie stabilite procedurile pentru re-alimentarea stocurilor de echipamente medicale, dar și alternative clare pentru situațiile în care aceste stocuri se epuizează.

Răspunderea pentru punctele 1 și 2 revine Ministerului Sănătății și DSU. Răspunderea pentru punctele 3 și 4 revine fiecărui manager de spital județean, asistat de direcția de sănătate publică respectivă, precizează Mixich.

„Aceste pregătiri trebuie demarate acum, astăzi! Colegii din media pot fi foarte de ajutor dacă vor adresa întrebări autorităților locale și centrale pe aceste puncte (ele sunt toate recomandări ale medicilor și specialiștilor care au lucrat/lucrează în zone deja intens afectate de coronavirus). Nu avem de toate! Asta nu e adevărat. Dar avem încă o fereastră de timp în care ne putem pregăti pentru a nu fi prinși pe picior greșit dacă numărul de cazuri va crește mult și la noi, un scenariu posibil astăzi și în România. Și avem medicii pregătiți să facă față unei posibile crize, dacă li se asigură condițiile necesare. Panica dăunează grav sănătății. Organizarea și prevederea nu!”, mai afirmă Vlad Mixich.

Pe de altă parte, managerul Spitalului „Victor Babeș”, Emilian Imbri, a declarat, luni, că susține suspendarea cursurilor în școli din cauza epidemiei de coronavirus, pentru că fiecare zi care trece înseamnă contacţi cu contacţi, cu contacţi, înseamnă „o împânzire îngrozitoare” și nu va fi loc în spitale. Managerul de la „Victor Babeș” a precizat că în unitatea sanitară pe care o conduce există 57 de paturi libere, dar se iau măsuri pentru eliberarea a încă două etaje în două zile.

„Fiecare zi care trece, vă rog să mă credeţi, înseamnă contacţi cu contacţi cu contacţi. Şi înseamnă o împânzire îngrozitoare. Nu o să fie loc în spitale, să ştiţi, dacă este să se îmbolnăvească lumea. Şi au început. Nu vreau să sperii”, a declarat managerul Spitalului „Victor Babeş”. Detalii aici

România vs Franța

Radu Lupescu, președintele Asociației medicilor din clinica Rhéna de la Strasbourg, a relatat luni pe Facebook modul în care sistemul sanitar francez se pregătește pentru a face față probabilei epidemii de coronavirus. Radu Lupescu, medic specializat în anestezie si terapie intensivă, arată și care sunt pașii pe care sistemul sanitar din România ar trebui să-i parcurgă pentru a gestiona situația, pentru că „riscul este mare de a avea supramortalitate printre pacienții cu alte patologii, din cauza saturării sistemului sau din cauza panicii create”.

Ce se întâmplă în spitalele din Franța:

„Spitalele se pregătesc și spitalul universitar din Strasbourg a activat « planul alb » ieri, adică se pregatește pentru un aflux masiv de pacienți și pentru asta a decis anularea tuturor operaților chirurgicale ne urgente. Trebuie să vă spun aici că la spital, dar și la noi in clinica, facem mai multe exercitii pe an pentru a verifica numărul de doctori disponibili, rapiditatea cu care putem elibera sali de operatii, care e capacitatea disponibila, paturi de terapie intensiva samd. Asta pentru a fi pregătiți pentru situații de urgență: accident de tren, atentat, epidemie…

Am fost in aceasta seară in reuniune, în care am elaborat strategia pentru aceasta săptămână si strategia in caz de trecere in stadiul 3, care presupune inchiderea școlilor, limitarea drastică a adunărilor, și de fapt este vorba de oprirea practic a activității economice. Trecerea la aceasta fază se va face cu mare grijă pentru că poate avea consecințe nefaste: dacă copiii sunt acasă, un părinte trebuie sa stea cu ei și riscăm să avem deficit in personal paramedical sau chiar medical”.

Despre România:

„In România suntem înca în stadiul 1. Dar se va trece rapid la stadiul 2 și trebuie evitat neapărat răspândirea virusului, pentru că nu sunt sigur că țara noastră este pregătită să facă față unui aflux mare de pacienți care va apărea în mod sigur în stadiul 3. Fără să vorbim de lipsa de personal medical din sistem, de riscul de infectare, care e mai mare la personalul medical, de riscul de absenteism (din cauza fricii de contaminare) etc

Sa nu uitam ca riscul este mare de a avea supramortalitate printre pacienții cu alte patologii, din cauza saturării sistemului sau din cauza panicii create”.

Exemplul Italiei: spitale copleșite

Epidemia de coronavirus din nordul Italiei a copleșit sistemul sanitar italian din regiune, astfel încât autoritățile vor să aducă temporar în spitale personalul medical pensionat de curând și să grăbească absolvirea cursurilor în școlile de asistente, notează AP, preluată de Libertatea.

Cele mai greu încercate sunt spitalele din Lodi și Cremona, care zilele trecute au fost nevoite să își închidă secțiile de urgență, deoarece nu mai puteau primi pacienți, potrivit AP.

Autoritățile regionale ale Lombardiei au cerut guvernului de la Roma să reactiveze medicii și asistentele care s-au pensionat de curând. ”Primim pe oricine tânăr, bătrân. Avem nevoie de personal, în special de medici calificați”, a spus Gallera. În plus, studentele și studenții școlii de asistență medicală vor absolvi mai repede instituția, pentru a putea intra în spitale. Deocamdată, spitalele private din regiune au oferit paturi în secțiile de Terapie Intensivă și mai mulți medici din privat au anunțat că vor lucra în spitalele publice pentru a ajuta sistemul.

În plus, autoritățile au cerut spitalelor să reducă cu 70% numărul operațiilor care nu sunt obligatorii, pentru a elibera paturi pentru pacienții cu coronavirus.

Sursa Foto: Inquam Photos / George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. La Mitropolie nu poți sa intri ca e sub pază

  2. Daca Sistemul medical performant din Nordul dezvoltat al Italiei a fost coplesit de Coronavirus, nu e greu de imaginat dezastrul din sistemul medical din Romania in caz ca epidemia de Corona se dezlantuie si pe-aici…
    Italia a dat drumul la angajari, suplimentand personalul medical, dar in Romania cu CINE vei suplimenta in caz de nevoie?!

  3. In sfarsit, avem adevarul gol-golut: Doamne fereste!
    Uite:
    „250 de epidemiologi, în condițiile în care doar în regiunea Wuhan erau, la momentul apariției noului coronavirus, 9.000 de astfel de medici, afirmă președintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.
    „La Wuhan, întotdeauna, dacă exista un caz nou, toată ancheta era făcută de această echipă. Elementul protejării resursei umane în România, și anume cei care fac testarea în laborator. Aici nu e vorba doar de echipament în sine. Dincolo de asta trebuie să ai personalul. Avem 200-250 de epidemiologi, în condițiile în care doar în Wuhan erau 9.000”, a declarat pentru Mediafax Alexandru Rafila.

    Fara comentarii…
    Inutil sa spun ca la fel suntem de „pregatiti” si in caz de un mare Cutremur sau alt dezastru natural…

    • In China, regiunea Wuhan insemna 16 milioane de oameni, care-au fost de azi pe maine inchisi ermetic. Hai sa n-o mai luam razna la minut si la secunda, ca ne ducem in fundu’ curtii, ne punem o toala-n cap, si ce-o vrea Dumnezeu!

    • @Gabriela Constantinescu: Nu mai bateti campiii, situatia e grava, iar voi politrucii sunteti pe aratura!
      Libertatea: „În plină criză de coronavirus, 1 din 3 români nu are acces la apă curentă!
      Ca să se spele pe mâini, oamenii trebuie să care apă cu găleata.
      Prima linie de apărare împotriva patogenilor este igiena, avertizează Ministerul Sănătăţii.
      În privinţa noului coronavirus, prima regulă pe care ni se cere să o respectăm este să ne spălăm des şi temeinic pe mâini.
      Ce nu spun autorităţile este că o treime din populaţia ţării nu are apă curentă în casă, un subiect ignorat în ultimii ani.
      nstitutul Naţional de Statistică realizează anual statistici cu privire la accesul românilor la utilităţi, precum apa curentă.
      Ultimul raport este șocant: în medie, unu din trei români nu au apă în gospodărie.
      La oraş, situaţia este bună: Peste 98% din oameni au acces la apă.
      Doar că asta înseamnă că întreaga problemă stă în rural, unde doar puţin peste 35% au acces la apă curentă.
      Pentru mulţi oameni, apa vine de la un râu din apropiere, în găleţi, sau din fântâna de undeva din gospodărie sau, mai rău, din centrul satului.
      Pentru ei, „spălaţi-vă des pe mâini” este un sfat ce nu poate fi urmat cu ușurință.
      Până acum, România nu a avut un focar de infecţie în mediul rural, însă, având în vedere cum evoluează lucrurile, posibilitatea nu poate fi ignorată. Iar mediul rural pare nepregătit pentru a gestiona situaţia.
      Din nou la coada Europei.
      Discrepanţa dintre România şi restul Europei este uriaşă.
      Nu suntem doar pe ultimul loc în UE, cu cel mai mare procentaj de persoane fără acces la apă curentă, ci „conducem” detaşat.
      Penultimul loc, ocupat de Lituania, are un procent de 3 ori mai mic decât ţara noastră.
      Potrivit statisticilor UE, 1 din 4 români nu are acces deloc la apă curentă în gospodărie.”

  4. mai frati rumani…nu va mai aia pe voi! nu a zis inalt prea „asa si pe dincolo” ca cine are credinta nu se imbolnavaste? hm? sau gresesc? faceti acasa o mica rezerva de apa sfintita (poa’ sa tina loc si de aparat de respiratie la nevoie, nu), mergti si impartasitiva cu lingurita comuna din trupul LUI…si lucrurile s-au aranjat. ah, uitasem: sa-i platiti si pre(h)ot(z)ului o slujba de sanatate, etc.
    donati pentru catedrala neamului , umpleti-va pereti cu icoane facatoare de minuni epidemiologice si avand in vedere ca va paste carantina, sa va cumparati si carti din genul „vietile sfintilor”.
    va doresc sanatate maxima si incredere orbeasca in ceea ce spune cu tarie si convingere revolutionara tov. col (r) Daniel…cxel fara de prihana.
    traiasca lupta pentru pacea si indestularea rehotzilor nostrii! AMIN

  5. Importante sunt anticpatele…daca PNL va avea 66 % in Parlament va introduce in Constitutie interzicerea coronavirusului,fara ca ciuma rosie sa poata ataca la CCR…

  6. erata: impartasiti-va ; peretii;mergeti; cel; prehotzilor

  7. Se vede acuma ca oug pe sanatate data de guvernul Orban, prin care spitalele private puteau ajuta pe zona de terapie intensiva, era foarte buna, dar ce sa-i faci? Toata lumea a trancanit si i-a desfiintat pe liberali pentru asta, oug a fost contestata si para-contestata la ccr de cine-a vrut si n-a vrut, insa vedem ca si-n Italia s-a facut asta : spitalele private se implica pentru zona de terapie intensiva.