
Richard Rogers, arhitectul care a creat Centrul Pompidou şi Millennium Dome, a murit la 88 de ani
Arhitectul britanic Richard Rogers, cunoscut pentru proiectarea unora dintre cele mai faimoase clădiri din lume, inclusiv Centrul Pompidou din Paris, a murit la vârsta de 88 de ani, anunţă agenția News.ro. Rogers, care a schimbat orizontul Londrei cu creaţii unice, cum ar fi Millennium Dome şi „Cheesegrater”, „a murit în linişte” sâmbătă seara, potrivit unui purtător de cuvânt.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Arhitectul de origine italiană a câştigat o serie de premii pentru proiectele sale, inclusiv Premiul Pritzker în 2007, şi este unul dintre pionierii mişcării arhitecturii „high-tech”, remarcat prin structuri care încorporează materiale industriale precum sticla şi oţelul.
El este co-creatorul Centrului Pompidou din Franţa – deschis în 1977 şi renumit pentru faţada sa multicoloră, acoperită cu ţevi – pe care l-a proiectat împreună cu arhitectul italian Renzo Piano.
Alte creaţii binecunoscute ale lui Rogers includ Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg, precum şi terminalele aeroporturilor internaţionale din Madrid şi Heathrow din Londra.
Născut la Florenţa în 1933, tatăl său a fost medic, iar mama sa fostă elevă a faimosului scriitor irlandez James Joyce. Familia a fugit de dictatura lui Mussolini, stabilindu-se în Anglia în 1938.
Şi-a finalizat studiile de arhitectură la Yale, în Statele Unite, în 1962, unde l-a cunoscut pe colegul arhitect britanic Norman Foster.
Deşi clădirile erau lumea lui Rogers, el a insistat că spaţiul din jurul lor era cheia în definirea celor care funcţionează. „Cele două nu pot fi judecate separat”, a spus el pentru The Guardian în 2017. „The Twin Towers din New York, de exemplu. Nu erau clădiri grozave, dar spaţiul dintre ele era”. (Foto: Centrul Pompidou / Pexels.com)
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii