G4Media.ro

Reuters: China pune presiuni pe gigantul german de piese auto Continental să…

Sursa foto: Continental

Reuters: China pune presiuni pe gigantul german de piese auto Continental să nu mai folosească componente fabricate în Lituania

China face presiuni asupra gigantului german de piese auto Continental să nu mai folosească componente fabricate în Lituania, pe fondul unei dispute între Beijing și statul baltic cu privire la statutul Taiwanului, au declarat două surse pentru Reuters.

Țintirea Continental este un exemplu al modului în care disputa diplomatică China-Lituania se răspândește în afaceri într-o eră a lanțurilor globale de aprovizionare și afectează industria auto din Germania, un pilon profitabil al celei mai mari economii a Europei.

Guvernul chinez, care consideră Taiwanul, condus de guvernul democratic de la Taipei, ca fiind teritoriul său, a redus nivelul relațiilor diplomatice cu Lituania luna trecută, după deschiderea unei reprezentanțe diplomatice de către Taiwan la Vilnius. Coaliția de guvernământ a Lituaniei a convenit, de asemenea, anul trecut, să susțină ceea ce a descris drept „cei care luptă pentru libertate” pe statul insular.

Continental, unul dintre cei mai mari producători de piese auto din lume, are unități de producție în Lituania, producând piese electronice – cum ar fi sisteme de control pentru portiere și scaune pentru vehicule – și exportă către clienți la nivel global, inclusiv China.

Continental, care furnizează piese către toți marii producători auto din Germania, a refuzat să comenteze dacă guvernul chinez i-a cerut să întrerupă legăturile cu Lituania.

Ministerul de Externe al Chinei a negat că Beijingul a făcut presiuni asupra companiilor multinaționale să nu folosească piese produse în Lituania, deși a spus că toate companiile sale nu mai au încredere în Lituania.

„Practica «o Chină, un Taiwan» interferează grav în afacerile interne ale Chinei și încalcă grav interesele de bază ale Chinei”, a adăugat un purtător de cuvânt al diplomației chineze, citat de Reuters.

„Am auzit că multe companii chineze nu mai consideră Lituania un partener de încredere. Lituania trebuie să privească la sine însăși drept motivul pentru care companiile lituaniene se confruntă cu dificultăți în comerț și cooperare economică în China”, a spus oficialul chinez.

China a făcut presiuni asupra țărilor să-și degradeze sau să întrerupă complet relațiile cu Taiwanul guvernat democratic. La începutul acestei luni, un înalt oficial și un organism din industrie au declarat că statul chinez le-a spus multinaționalelor să rupă legăturile cu Lituania sau să fie excluse de pe piața chineză.

Comerțul direct al Lituaniei cu China este modest, dar economia sa bazată pe export găzduiește sute de companii care produc mobilier, lasere, produse alimentare și îmbrăcăminte pentru multinaționale care vând în China.

Biroul de externe al Lituaniei a declarat: „Companiile care operează în Lituania s-au integrat cu succes în lanțurile internaționale de aprovizionare, așa că măsurile de presiune economică ale Chinei ar putea provoca diverse perturbări companiilor care operează în Lituania”.

„Monitorizăm, analizăm și evaluăm îndeaproape fiecare astfel de caz, inclusiv în rândul acestor companii germane”, a spus purtătorul de cuvânt, adăugând că Vilnius „caută soluții durabile pe termen lung și modalități de reluare a fluxurilor comerciale cu China”.

Sursa foto: Continental

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

35 comentarii

  1. Terorism statal anyone? CHiar asa? Nu ca nemtii nu se vor conforma…le plac $$$ prea mult pentru a le pasa de altceva…dar ma refer la comunitatea internationala. CHiar nimeni nu le pune pumnul in gura liliecilor de wuhan?

    • Până la urmă ce treaba are Lituania cu China? În loc sa își vadă de interese au fost prostiți de americani sa facă o declarație și acum trag ponoasele.

    • Nu e vorba de nicio prosteală a SUA aici. Dacă nu cunoști povestea, stai cuminte în banca ta.

    • Bine, poate ne explici tu de ce o tara europeana cu 3 milioane de locuitori decide sa isi dinamiteze economia cu proclamatii grandioase geopolitice.

    • Lasa pe asta cu geopolitica la altii Gogule. La altii care se pricep. Tu stai pe faza ca se ieftineste salamul la Lidl.

    • Si de ce va mirati?Imperiul Amerloc nu obliga toti VASALII sa nu mai aiba relatii economice cu China?

    • Tu numai atât poți duce? Pe bune? Ști ce a făcut bă Lituania? Exact ce ar face Ungaria cu Harghita și Covasna, sa le recunoască independență și să deschidă ambasada aci. Așa că plimba ursu’ și marș la sapa!!!

    • Wep nune chiar asa Taipei e capitala Taiwan-ului dar Harghita nu are capitala 😁 gen Tibet, Taiwan, Macau, Hong Kong sunt țări absorbite de China declarate de.ei teritoriu lor.. cum ii la Rusia peninsula Crimeea. Hai ce ai zis tu sunt niste județe in mijlocul țări atasate pe vremuri, iar țările enumerate mai sus nu sunt asa… Au guvern capitala si etc separat dar cu majoritate chineză.

    • Corect Danut.
      Bravo curajosilor baltici! As cumpara numai produse baltice…

  2. Viitorul jupan pe plan mondial arata ca a învățat de la actualul jupan ce înseamnă ” dreptul internațional „

    • Exact! Mă gândeam că și China începe să pută a nesimțire ca și SUA.

  3. Sper ca si SUA si UE se mișcă cu 110% pentru:
    1. A nu mai avea nevoie de 1mc gaz rusesc.
    2. A nu mai avea nevoie de niciun produs chinezesc
    3. Imediat ce există o independență si fabricile se mută in UE, US se interzic produsele chinezești in UE, US, se interzice circulația cetățenilor chinezi si rusi pe teritoriul UE, US.

    • Medicamentele tale sunt produse in China? De-aia nu le iei?

    • Speranța moare ultima. În rest sunt de acord cu Gogu.

    • @ Gogu ale tale sunt produse la Moscova? Se vede ca le iei regulat

    • Gogu nu le are cu diplomația.
      Dar în această speță , nume, ești utopic!
      Hai să zic și eu ceva! Că poate prinde. La nostalgicii kominturisti, sovcomi.
      Dacă nu sti aceste abrevieri, termeni, este mai grav!
      Înseamnă un tânăr ne/ dezinformat.
      PS. Vb tu la DAIMLER sa nu mai facă mașinile în China, sau să-l sun eu pe Benz?
      Serios…..!????

    • Greu sa te hotărăști dacă ești prost sau tâmpit ! Oricum amândouă stările sunt din naștere,
      așa că nu ai nicio șansă să se schimbe ceva

  4. GOGUle te asteapta Maestrul XI sa ii impaturesti chilotii…. cu limbuta ta ascutita

    • Istoria ne invata (e adevarat cu nu toti au citit -o) ca nici un IMPERIU nu a dainuit lumea.A cum ultimul IMPERIU adica cel AMERLOC merge la vale .In 10 ani IMPERIUL care va stzpani va fi IMPERIUL CHINEZ

  5. gogule, organu’ mic? Cumva și ochii mici?

  6. ahahahahah

    propaganda progresistoida de tip #woke #rezist DEMOCRACY…LE GOOD, CHYNA… LE BAD are costuri mari !

    imi pare rau ca Lituania, la fel ca Romania, este o col.onie si o sluga in genuchi pentru interesele private economice si interesele nationale ale US of big corporations + neocons + warhawks +BLM+LGBTP+eco-fascistii de rit nou + „useful 1diots” democrati, liberali, stangisti, rethuglicani anti-china, anti-rusia, anti-europa :))

    cand doi se bat, al treilea care se baga ia bataie !

    • colonie sau nu, pib-ul / cap de roman e mai mare decat pe cap de rus sau chinez. Si in UE se inghesuie mugrantii nu in China sau Rusia

  7. Perfect de acord @gogule. Dacă o fac amerlocii este ,,freedom,, dacă o fac chinezii e bai mare. Scirnaviile nu fac altceva decât sa îi saboteze pe chinezi. @Nume ești naiv ,,putulică,,. @V-ule, ai experiență se pare la dat cu,,bid(en),ineaua . Americanii sunt pe val…..în jos iar asta e realitatea. Vom trai și vom vedea.

  8. Previzibil. Asa cum SUA ataca China prin sanctiuni asupra companiilor (Huawei), la fel si China raspunde prin sanctiuni impotriva companiilor (Continental).

    • Previzibil?
      Huawei e companie militara de stat si spioneaza pentru china Continental e companie privata Germana si produce piese pentru masini Unde e echivalenta?

  9. Fiti siguri ca chinezii au platit pentru cateva rachete rusesti care sa nimereasca la Vilnius, pe modelul ambasadei chineze de la Belgrad, 1999

  10. Ar fi bine, daca UE si SUA ar putea sa renunte treptat la produsele si materiile prime din China si Rusia. Atunci cei doi dictatori n-ar mai fi asa de impertinenti. Dar din pacate cat timp UE si SUA sunt conduse pe politicieni cu vederi comuniste, acest lucru nu e posibil.

  11. Tare bine a-ți uita de geopolitică și v-ați ocupa de curățenie în curtea voastră, respectiv România. O lege simplă învățată în timpul trecut comunist spune că politica și economia sunt interdependente.

  12. oare cât va ajunge să coste o păpușă sau o mașinuță.dar un telefon Motorola? Lenovo a cumpărat doar dreptul de a se folosi de nume pentru o perioadă determinată.google i-au distrus iar ei cumpărat un hoit.se la vi ,mon ami

    • Cam tot atat o sa coste. Chiar daca sunt produse in china cea mai mare parte din deifernta de pret daca ar fi produse aici se duce in buzunarul imprtatorilor, distribuitorilor, transport. Nu i nici un avantaj pt consumatorul final, preturi un pic mai mici dar materiale si calitate mult mai proste.

    • Cam tot atat or sa coste. Diferenta de pret se duce in buzunarul importatorilor si disteibuitorilor. Consumatorul final plateste un pic mai putin dar primeate calitate mai slaba, materiale mai proaste, etc.

  13. SUA este cel mai mare delator internațional din timpul nostru. A atacat, distrus, omorât mii de civili, furat tezaure şi bogății, tehnologii, forțat schimbări de guverne, inițiat şi fondat manifestații antinaționale, fondat şi format grupări teroriste, iar mulți încă le sorb cuvintele „democrație” şi „drepturile omului” de pe buze precum roua dimineții.
    Păi ei sunt primii care încalcă legile democratice şi drepturile omului chiar la ei acasă iar în restul lumii sunt ca în curtea lor proprie.
    Taiwan, Hong Kong, etc. au fost şi sunt părți ale Chinei. Iar China nu este România să zică: veniți ruşilor şi ne luați Basarabia. Acum au forța să le spună americanilor să-şi vadă de treaba lor, la casa lor şi nu peste oceane unde nu au ce căuta.
    Lituania a făcut un joc mizerabil de lingăi deplorabili susținând in guvern separatist, nepopular şi care are interese proprii ce nu coincid cu cele ale majorității cetățenilor. Guvernul taiwanez este corupt şi susținut de străini, nicidecum de localnici.
    America impune restricții, sancțiuni şi pune presiuni economice asupra oricărei țări ce-i stă în calea interesului propriu de a-şi păstra zone de sclavi care să le plătească pentru huzurul economic inflaționist.
    În acelaşi timp le sabotează pe orice căi dezvoltarea tehnologică şi ştiințifică a celor ce fac salturi majore cu care ei nu pot ține pasul.
    Cam aceasta a ajuns SUA imediat de după WW2, cu mica diferență că până în 1989 aveau un inamic puternic care să-i confrunte când săreau calul.

  14. Observ multi strategi pe aici. Din pacate majoritatea sunt analfabeti functionali care sigur nu au nici macar 8 clase, deoarece fac greseli gramaticale grave. Mai mult decat atat, nici istorie nu stiu si in loc sa isi vada lungul nasului, le spun celorlalti cum sta treaba, fac analize si emit pareri. De parca parerea lor conteaza… Reveniti-va mai repetentilor si treceti la spalat WC-uri…