G4Media.ro

Returnarea în Libia a migranţilor recuperaţi de pe mare este ilegală, a…

Foto: ONU

Returnarea în Libia a migranţilor recuperaţi de pe mare este ilegală, a decis Instanța Supremă din Italia. Condamnarea la închisoare a căpitanului care a abandonat în Libia 101 migranți salvați, în 2018, menținută

Curtea de Casaţie a Italiei, cea mai înaltă instanţă de apel din această țară, a confirmat că returnarea în Libia a migranţilor recuperaţi de pe mare este ilegală. Hotărârea este definitivă, menţinând dispozițiile anterioare a două tribunale. Decizia a fost salutată de organizaţii caritabile şi de apărare a drepturilor omului, transmite luni Reuters, preluată de Agerpres.

Instanța Supremă din Italia a menţinut condamnarea căpitanului remorcherului italian, Asso 28, care în 2018 a salvat 101 migranţi de pe o barcă de cauciuc pe Mediterana şi i-a returnat în Libia. Operaţiunea de salvare s-a petrecut în apele internaţionale, la circa 105 km de coasta Libiei, a indicat Curtea, menţionând că printre migranţi se aflau femei însărcinate şi copii.

Căpitanul a fost condamnat la un an de închisoare pentru infracţiunile de abandon de minori sau persoane incapacitate şi pentru debarcare arbitrară şi abandon de persoane.Cu toate acestea, este improbabil ca el să fie încarcerat, dat fiind că, de obicei, în sistemul italian, condamnările la închisoare mai mici de patru ani nu sunt executate.

Italia şi alte guverne europene au adoptat o politică din ce în ce mai dură în materie de imigraţie în ultimii ani, pe fondul unei creşteri a sprijinului pentru partidele de extremă dreapta care doresc stoparea sosirilor pe mare din Africa de Nord.
Traversarea din Libia spre Italia este una din cele mai frecventate rute maritime de migraţie.

„Acum există şi un precedent judiciar care confirmă ceea ce noi spunem de ani: Libia nu este o ţară sigură’, a reacţionat grupul Mediterranea Saving Humans pe reţeaua X.

Biroul din Italia al Amnesty International a salutat la rândul său decizia Curţii italiene de Casaţie, criticând guvernul de la Rom pentru cooperarea cu autorităţile libiene în materie de migraţie.

Potrivit dreptului umanitar internaţional, migranţii nu pot fi returnaţi cu forţa spre ţări unde sunt supuşi unui risc grav de rele tratamente. În Libia au fost documentate pe larg numeroase cazuri de abuzuri asupra migranţilor. În 2018, modul în care a acţionat Asso 28 a atras atenţia Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), care a exprimat îngrijorări privind o posibilă „încălcare a dreptului internaţional”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...