G4Media.ro

Rețelele sociale pot avea „efecte extrem de dăunătoare” pentru tineri (expert american)

sursa foto: Pixabay

Rețelele sociale pot avea „efecte extrem de dăunătoare” pentru tineri (expert american)

Rețelele de socializare pot avea „efecte extrem de dăunătoare” asupra sănătății mintale a copiilor și adolescenților, avertizează medicul-șef al SUA, care a cerut giganților din domeniul tehnologiei să ia măsuri, într-un raport publicat marți, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

„Ne aflăm în mijlocul unei crize naționale de sănătate mintală a tinerilor și mă tem că rețelele de socializare sunt un motor important al acestei crize – un lucru pe care trebuie să îl abordăm urgent”, a avertizat Vivek Murthy într-o declarație care însoțește documentul.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a „înțelege mai bine efectele rețelelor de socializare” asupra tinerilor, dar există „dovezi considerabile” că acestea pot avea consecințe negative, afirmă el în raportul de 19 pagini.

De exemplu, studiile au făcut legătura între utilizarea rețelelor de socializare și apariția simptomelor depresive. Împingându-i pe adolescenți să se compare constant, aceste platforme le pot submina stima de sine, spune Vivek Murthy.

Fetele tinere pot fi chiar mai vulnerabile. Utilizarea acestor platforme le expune la un risc mai mare decât băieții de a fi hărțuite online sau chiar de a dezvolta tulburări de alimentație, potrivit cercetărilor citate de Vivek Murthy.

Toți tinerii pot fi, de asemenea, expuși la conținut „periculos”, cum ar fi acte violente sau sexuale, a spus el.

Companiile de tehnologie ar trebui să impună o „vârstă minimă” pentru ca copiii să se alăture rețelelor sociale și să creeze setări implicite care să le protejeze mai bine viața privată, a adăugat expertul american.

Potrivit Pew Research Center, 95% dintre tinerii americani cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani declară că folosesc o rețea de socializare, iar o treime dintre aceștia o folosesc „aproape constant”.

Rețelele de socializare, și în special efectul acestora asupra tinerilor, reprezintă o preocupare importantă în SUA.

Montana a adoptat săptămâna trecută o lege prin care interzice aplicația TikTok de anul viitor, devenind primul stat american care face acest lucru.

Pe lângă problema datelor și a dezinformării, oficialii locali au acuzat platforma pentru efectele sale nocive asupra sănătății mentale a tinerilor. Deși reprezentanții democrați replicaseră că aceste riscuri vizează și alte rețele sociale.

În martie, Utah a adoptat o lege care obligă rețelele de socializare să obțină acordul părinților înainte de a acorda acces minorilor la platformele lor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Asta tot intreb si eu: companiile de stat nu ar trebui sa obtina aprobare de la Guvern ca sa poate investi timp si bani in retelele sociale, in timpul programului lor de lucru?
    Cum e cu „oprirea risipei”. Nu intereseaza pe nimeni cum ne pacaleste ANPC, de exemplu, pe facebook ca face si ca drege pentru ca stim ca nu respecta in primul rand ce le-a cerut Curtea de Conturi intr-un raport public…