G4Media.ro

Restaurarea vaporului Pelican, un simbol al Timișoarei, a fost răsplătită în cadrul…

Pelicanul pe Bega FOTO Ecluze pe Bega

Restaurarea vaporului Pelican, un simbol al Timișoarei, a fost răsplătită în cadrul Bienalei de Arhitectură Beta 2024. Povestea unei ambarcațiuni care era destinată fierului vechi. Noua viață a costat 250.000 de euro

Proiectul de reabilitare a vaporului Pelican a fost premiat la bienala timișoreană de arhitectură, în cadrul Premiilor Beta City 2024, la categoria Căutări. Această secțiune a distincțiilor celebrează, recunoaște și promovează inițiative și experimente din domeniul arhitecturii și domenii conexe, alături de creatorii acestora. Este o recunoaștere acordată unui proiect care, în cei doi ani de utilizare, a demonstrat cum o ambarcațiune poate servi drept platformă culturală și poate reînvia cultura apei și conexiunile pierdute între comunități.

Pelicanul pe Bega FOTO Ecluze pe Bega

Încăpățânarea unor oameni îndrăgostiți de Bega și o muncă susținută de mai mulți ani au dus la redarea unei ambarcațiuni extrem de frumoase râului.

Restaurarea vaporului FOTO Beta

Din textul de prezentare de la Beta 2024 aflăm și prețul reabilitării Pelicanului, care s-a ridicat la suma de 250.000 de euro.

La restaurarea Pelicanului au lucrat Bogdan Demetrescu, fondatorul biroului de arhitectură D Proiect din Timișoara, conferențiar la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din oraș, și Dan Crâsnic, un meșteșugar contemporan cu studii în arhitectură și design, dar cu o vastă experiență în practica de producție și execuție.

Așa arăta înaintă după incendiu FOTO Beta

Pelicanul a fost construit în anul 1966 la șantierul naval din Giurgiu și a fost inițial folosit pentru transporturi în Delta Dunării. În anii ’80, a fost adus la Timișoara pentru curse speciale pe Bega. După Revoluția din 1989, a fost tot mai puțin utilizat, până când, în anii 2010, devenise doar o simplă terasă.

Pelicanul în 1983 FOTO Ecluze pe Bega

Putea ajunge la fier vechi

Povestea lui părea să se fi încheiat atunci când a luat foc în toamna anului 2012.

A fost cumpărat apoi la preț de fier vechi, în 2013, de câțiva timișoreni cu intenția de a-l reface și de a-l repune pe Bega.

Pelicanul pe Bega FOTO Ecluze pe Bega

„Pelicanul are o istorie relativ scurtă de plimbări pe Bega, dar a marcat mai multe generații de timișoreni, fiind una dintre ambarcațiunile destinate transportului de persoane și plimbărilor de agrement. Navigabilitatea pe Bega contribuie la înțelegerea evoluției orașului și a teritoriului. Bega curge liniștit prin Timișoara de la est la vest și oferă o altă perspectivă asupra dezvoltării orașului și a regiunii, grație ambarcațiunii Pelicanul, un simbol al orașului restaurat de echipa noastră, după mulți ani de eforturi. Nava de pasageri, cu o capacitate de 70 de persoane, a fost actorul principal al proiectului Ecluze pe Bega și a parcurs peste 1.000 de kilometri pe Bega în anul Capitalei Culturale. Pelicanul continuă explorarea și în acest an, prin redeschiderea frontierei pe apă, reconectarea comunităților și redescoperirea unor locuri”, se precizează în descrierea proiectului.

Premiile Beta au avut un caracter euroregional

Premiile Beta au avut loc în perioada iunie – octombrie 2024 și au avut un caracter euroregional, fiind deschise participanților din România, Ungaria și Serbia. Aceștia au putut înscrie lucrări realizate în ultimii doi ani (proiecte finalizate/propuneri/proiecte ce interpretează rolul arhitecturii, inclusiv texte sau fotografii pe tema generală a bienalei) în următoarele categorii competiționale: Spațiu construit, Spațiu exterior, Spațiu public, Căutări, Lucrări de licență, Text și Fotografie.

„Prin categoria Căutări, se încurajează corpul profesional, societatea civilă și administrațiile publice să se implice în proiecte de arhitectură inovatoare și speculative, care depășesc limitele practicii tradiționale și care, prin natura sau activitățile lor, contribuie la creșterea calității și a înțelegerii arhitecturii. Această categorie servește drept platformă pentru arhitecți, designeri și gânditori pentru a explora noi idei, metodologii și tehnologii ce sfidează înțelegerea convențională a spațiului, funcționalității și esteticii. În această categorie, experimentul devine posibil, oferind participanților oportunitatea de a prezenta modul în care arhitectura poate răspunde la provocările societale, tehnologice și de mediu în continuă evoluție. Prin înscrierea în această categorie, contribuitorii pot influența direcția viitoare a designului și teoriei arhitecturale, având un impact tangibil asupra profesiei și comunității”, explică organizatorii bienalei Beta.

Pelicanul pe Bega FOTO Ecluze pe Bega
Pelicanul pe Bega FOTO Ecluze pe Bega

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...