G4Media.ro

Republica Moldova și Ucraina, în pragul unui nou „caz Bâstroe”: Kievul instalează…

Foto: Captură Google Maps

Republica Moldova și Ucraina, în pragul unui nou „caz Bâstroe”: Kievul instalează noi hidrocentrale pe Nistru – principala sursă de apă pentru cetățenii moldoveni

Ministrul Mediului din Republica Moldova, Iuliana Cantaragiu, a declarat, joi seară, într-o emisiune pentru postul public de televiziune că Republica Moldova ia foarte în serios planurile energetice ale Ucrainei și impactul lor asupra mediului în cazul fluviului Nistru, deoarece acesta este principala sursă de apă potabilă pentru cetățenii Republicii Moldova. Ucraina a inaugurat pe 17 august cea de-a patra turbina din cele șapte pe care le planifică la Centrala Hidroelectrică de Acumulare a Complexului Hidroenergetic Novodnestrovsk de la granița cu Republica Moldova pe fluviul Nistru.

În procesele de negociere pe noi ne interesează aspectele de funcționare a ecosistemelor fluviului Nistru, de protecție a lui. Negocierile [cu Ucraina – n.r.] sunt complexe, dar practica internațională arată că sunt negocieri care durează și 50 de ani a acordurilor internaționale când este vorba de râuri transfrontaliere. Grație sprijinului Suediei a fost elaborat un studiu care ne arată care este impactul acestei hidrocentrale. Noi acceptăm ca acest nod hidroenergetic să funcționeze, dar să nu prejudicieze starea fluviului”, a spus Iuliana Cantaragiu.

Ea a precizat că următoarea ședință a comisiei nistrene cu prezentanții Ucrainei, platformă pe care sunt analizate evoluțiile în cazul fluviului Nistru, urmează să aibă loc în luna octombrie. Cantaragiu spune că, în timpul negocierilor cu partea ucraineană, Chișinăul este preocupat de menținerea nivelului ridicat al apei și împiedicarea degradării ecosistemelor.

Noi insistăm să fie instalat un punct de măsurare a nivelului apei la podul de la Naslavcea. Dar noi nu putem face lucrurile unilateral, trebuie să existe consens al ambelor părți. Negocierile nu sunt simple, dar ele există”, a spus Iuliana Cantaragiu în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune”, a mai declarat Cantaragiu.

Fostul consilier prezidențial și expertul pe energetică, Sergiu Tofilat, a declarat penru Balkan Insight că este nevoie de multă diplomație în această chestiune cu Ucraina și că speră ca problema să poată fi rezolvată oar în plan bilateral, fără alte complicații.

În această chestiune trebuie acționat foarte diplomat. Problema nu este așa de simplă. Evident, că întâi de toate trebui de încercat găsirea unei limbi comune pe cale amiabilă, pe calea diplomatică. Dacă partea ucraineană nu vrea să țină cont de interesele Republicii Moldova, înseamnă că trebuie cumva implicați și partenerii externi și trebuie găsită o formulă de implicare internațională în cazul în care toate mecanismele diplomatice vor fi epuizate”, a declarat Sergiu Tofilat.

Planurile megalomanice ale Ucrainei pe Nistru: interes zero față de impactul pe mediu pentru Republica Moldova

Ucraina a inaugurat pe 17 august cea de-a patra turbină din cele șapte pe care le planifică la Centrala Hidroelectrică de Acumulare a Complexului Hidroenergetic Novodnestrovsk de la granița cu Republica Moldova pe fluviul Nistru.

Astăzi este un eveniment neobișnuit – lansarea celei de-a patra turbine a Centralei Hidroelectrice de Acumulare. A fost lansat, avem 324 de megawați în rețea. Această unitate oferă o putere de manevră fiabilă de 324 megawați în modul de generare”, a declarat premierul ucrainean Denis Smigal, prezent la evenimentul de la lansare.

Premierul ucrainean a mai anunțat că, după lansarea celei de-a patra turbine, va demara construcția celei de-a cincea, după care urmează construcția celei de-a șasea și a șaptea.

Construcția până în 2035 Centralei Hidroelectrice de Acumulare este parte inalienabilă a strategiei energetice a Ucrainei. Conform proiectului, Centrala va consta din șapte turbine. Cele patru turbine au fost puse în funcțiune în decembrie 2010, decembrie 2014, august 2016 și august 2021, scrie Anticoruptie.md

Potrivit estimărilor experților, doar în urma conectării a două generatoare la Centrala de acumulare, volumul anual al Nistrului a scăzut de la 10 kilometri cubi la 7 kilometri cubi, pierdere ce se apropie de cantitatea de apă ce curge pe Prut timp de un an.

De atfel, reporterii Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova au scris o de anchete arătând pericolul pe care îl reprezintă această construcție imensă pentru Nistru, principala sursă de apă potabilă a Republicii Moldova.

De asemenea, Republica Moldova este în categoria statelor cu insuficiență de apă și cu risc sporit la impactul schimbărilor climatice. Pe de o parte, Centrala de Acumulare folosește, noaptea, surplusul de energie electrică ieftină la pomparea apei din bazinul-tampon în bazinul superior amplasat pe malul drept. Acesta are o capacitate aproape similară lacului Ghidighici. Pe de altă parte, dimineața, în orele de vârf, complexul funcționează în regim de turbină pentru producerea energiei electrice deficitare.

Centrala Hidroelectrică de Acumulare face parte din Complexul Hidroenergetic Novodnestrovsk. Acesta este alcătuit din două centrale hidroelectrice, o centrală hidroelectrică de acumulare, și trei lacuri: două pe albia Nistrului – bazinul central și bazinul tampon – și cel de-al treilea pe malul drept al fluviului.

Construcția definitivă a Centralei Hidroenergetice de Acumulare va asigura statul ucrainean cu energie electrică și va extinde posibilitățile de export. Există oportunitatea de a furniza energie electrică Republicii Moldova și României.

Cele trei lacuri imense amenajate de Ukhidroenergo, întreprinderea care gestionează Complexul Hidroenergetic Novodnestrovsk, asigură cantitatea de apă necesară pentru funcționarea turbinelor Centralei de Acumulare.

Apa Nistrului provine în proporție de doar 30% de pe teritoriul Moldovei, celelalte 70 la sută își au sursele în Nistrul Superior, pe teritoriul Ucrainei.

Flux scăzut de apă spre Republica Moldova: debitul la cheremul Kievului

Deși autoritățile moldovenești solicită Kievului un debit de 250 de metri cubi pe secundă la Naslavcea, statul vecin preferă să deverseze un debit ecologic. „Noi avem acum doar 100–150 de metri cubi pe secundă. Cu alte cuvinte, vine doar jumătate de râu”, insistă cercetătoarea Elena Zubcov.

Apa evacuată din Complexul Hidroenergetic Novodnestrovsk are 6–8 grade, temperatură la care nu se pot dezvolta speciile acestei zone acvatice, precizează Valeriu Cazac.

Deși dezvoltarea Centralei hidroenergetice de acumulare este un proiect ambițios pentru Ucraina, oamenii de știință și experții în domeniul ecologiei sunt îngrijorați că această construcție uriașă ar putea să genereze probleme uriașe de mediu pentru Republica Moldova, dar și pentru regiunea Odesa.

Pentru punerea în funcțiune a celei de-a patra turbine, în opinia directorului Asociației de mediu Eco-Tiras, Ilya Trombițki, este suficientă apă.

„Va fi o problemă mare pentru mediu atunci când vor fi construite celelalte trei turbine. Pentru acest lucru trebuie înălțat nivelul apei în barajul-tampon. Aici trebuie să fie semnat un acord cu Moldova.”

 

Orice înălțare a nivelului de apă trebuie să aibă un impact de evaluare asupra mediului, continuă Trombițki, dar ei [ucrainenii – n.r.] nu au prezentat așa ceva Guvernului Moldovei, deși Convenția Espoo prevede acest lucru.

Foto: Vedere de la granița moldo-ucraineană asupra Complexului hidroenergetic Novodnestrovsk asupra fluviului Nistru. Sursa/arhivă personală Mădălin Necșuțu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Romania trebuie sa se pozitioneze clar si ferm de partea Moldovei.
    Ucraina nu are ce sa caute in UE sau NATO cu un asemenea comportament.

  2. Apa dispare din hidrocentrale? De obicei cand se construiesc debitul devine mai mic până se umplu bazinele de acumulare, pe urma debitul devine aproape constant, exceptând perioadele de secetă. Plus ca au un control mai bun împotriva inundațiilor. Cu sau fara hidrocentrale tot atata apa va curge.

    • Ai ratat partea cu modificarea temperaturii apei, nepotrivită pentru speciile locale.

    • Erau câteva explicații în articol, dar , na, ca de obicei suntem prea leneși.
      În plus, înțelegem ce vrem!
      Ce are …ula cu prefectura??? Moldovenii nu vor avea apă de băut, da nu-i bai, că e rece și îi doare gatul!!!? (AM)
      Noaptea minții fraților!!!
      Va sugerez sa vă abțineți! Luați cu lămâie și treceți la alte articole!

    • Specia conlocuitoare numită moldovean, nu o să aibă dureri de gât de la apa rece.
      Aceasta specie dorește ” decât” apă.
      Aspect deturnat de către tine și speciile conlocuitoare numite altfel!

    • Nu este normal sa se modifice temperatura apei, astfel incat sa se supere fauna locala! Basarabenii nu pot bea apa decat daca in ea traieste stiuca, robinetele lor sunt incompatibile cu apa in care a trait mreana.

  3. Multi vad, putini înteleg.
    La o hidrocentrala pe firul apei apa n-are cum sa dispara. Repartitia debitului în lungul zilei poate fi o problema.
    Dar:
    1. Centrala Novodnestrovsk nu e la granita Republicii Moldova, ci mai în amonte.
    2. Cercetatoarea cere un debit la Naslavcea, unde lacul e comun, si poate servi drept compensator. Nicaieri nu scrie despre gestiunea comuna a lacului Naslavcea.

  4. Ukraina se plânge de Moskova dar în relațiile cu vecinii din vest se comportă exact ca ea.

    • Exact asta vroiam sa spun …. Dupa cer uniunii europene sau NATO sa ii ajute , ca ii asupresc rusii …. Aici imi miroase a fraier smecherit …. Papusile alea de la conducere puse de biden si alti smecheri americani , cred ca si au depasit statutu de papusi si au si ei o proprie pozitie … Trist pentru ei cand vor vedea ca sifoanele si oamenii fara onoare , in viata , ajung mai rau ca toti !

  5. Mai multă apă se evaporează dintr-un bazin decât dintr-un râu din cauză că bazinul are o suprafaţă mai mare. Se poate acoperi o zonă a bazinului cu panouri fotovoltaice ca să micşoreze suprafaţa expusă la soare şi vânt. Temperatura poate fi afectată şi de la cantitatea redusă de apă. Când bazinul e plin şi va curse o cantitate normală de apă poate că totul va fi bine.