G4Media.ro

Republica Moldova: Cea mai gravă criză demografică din Europa

Foto: Președinția Republicii Moldova

Republica Moldova: Cea mai gravă criză demografică din Europa

În timp ce Moldova se pregătește să aniverseze împlinirea a 30 de ani de la ieșirea sa din Uniunea Sovietică, această țară este marcată de o continuă scădere a populației. În ultimele trei decenii, aproape o treime din populație a părăsit țara, făcând-o una dintre cel mai grav afectate de o criză demografică vizibilă de altfel în mai multe părți ale Europei postcomuniste, arată o analiză EUObserver, preluată de Rador.

Moldova și-a proclamat independența față de Uniunea Sovietică în august 1991, fiind ulterior recunocută ca atare de către Națiunile Unite în martie 1992. Potrivit unui studiu al Institutului Viitorul pentru Dezvoltare și Inițiativă Economică din Chișinău (IDIS), începând din anul 1991 și până în prezent, populația Republicii Moldova a scăzut cu aproape 1,5 milioane de oameni.

Numărul cetățenilor moldoveni este acum de 2,8 milioane – inclusiv cetățenii de pe malul stâng al Nistrului, reprezentând regiunea separatistă Transnistria, unde au mai rămas cu puțin peste 300000 de cetățeni moldoveni.

Constatările studiului demonstrează faptul că, dacă fenomenul va continua, Moldova s-ar apropia de nivelul de populație avut în 1950. Cel mai recent recensământ, datând din 2014, confirmă că populația țării este de 2,8 milioane de oameni, cu 4,3 milioane mai puțini decât la recensământul din 1989.

Datele Institutului moldovean de Statistică denotă o scădere dramatică a populației după dezmembrarea Uniunii Sovietice. Potrivit declarațiilor lui Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la IDIS. în anul 1991, populația Moldovei era de 4.264.000 de oameni, inclusiv cei din Transnistria, al căror număr era estimat la 731000. În consecință, timp de 30 de ani, numărul moldovenilor rămași în țară scăzuse cu 1,5 milioane, cu 1,036 milioane mai puțini pe malul drept al Nistrului și cu 425000 mai puțini în Transnistria.

Regiunea separatistă Transnistria a înregistrat cea mai șocantă scădere a populației, de la 731000 la 306000 în ultimii 30 de ani. „Nu cred că am mai găsi o altă țară din Europa sau vreo altă regiune unde să se înregistreze o asemenea scădere a populației, așa cum se întâmplă pe malul stâng al Nistrului”, afirmă economistul.

Scăderea populației se datorează mai multor factori – o creștere demografică negativă, căreia i se adaugă moldovenii care părăsesc țara ca să muncească în străinătate sau cei care chiar au obținut cetățenie română ca să poată circula fără restricții prin Uniunea Europeană.

Totuși, făcând acest lucru, ei apar acum în statistici ca români, astfel încât numărul lor real este imposibil de stabilit. Date fiind tulburările politice, sărăcia extremă și corupția, nu este de mirare că moldovenii rămași încă mai caută o cale de scăpare. Potrivit unui sondaj, unul din trei moldoveni încă ar mai dori să părăsească țara.

Un pericol existențial

Această scădere dramatică a populației nu determină doar o criză a forței de muncă și o reducere dramatică a muncii calificate în sectoare-cheie, precum cel al sănătății, dar amenință însăși existența acestui stat. Într-o discuție cu EUobserver, Armand Gosu, specialist în regiuni ex-sovietice, a declarat că scăderea populației Moldovei trebuie discutată în niște termeni de ordin existențial.

„Miza este imensă. Vorbim chiar despre supraviețuirea unui stat. În decursul istoriei, au existat state care au apărut și au dispărut. Criza populației din Moldova vizează însăși validitatea existenței sale ca stat”.Gosu afirmă că un succes al coaliției guvernamentale și p economie ameliorată ar putea încetini ritmul depopulării. „Nu există țări fără oameni – de aici, marea problemă și marile greutăți pe care le întâmpină noul guvern”, a declarat el pentru EUobserver.Pentru ca situația se schimbe, Moldova trebuie să îș restructureze complet guvernarea iș să se rupă complet de practicile din trecut ale oligarhilor – o misiune pe care actualul guvern a declarat că și-o asumă.

Recent aleasa președintă proeuropeană, preccum și actualaa majoritate parlamentară, au promis o toleranță-zero în privința corupției, pledând pentru o concentrare a tuturor forțelor proeuropene pentru a răspunde speranțelor manifestate de cetățeni.

Traducerea Rador: Alexandru Danga / Foto: Președinția Republicii Moldova

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. ATENȚIE: „confirmă că populația țării este de 2,8 milioane de oameni, cu 4,3 milioane mai puțini decât la recensământul din 1989.”

    Vreți să scrieți, cu 1.5 milioane mai puțin, că doar nu avea Moldova 7.1 milioane de cetățeni in 90.

  2. In Romania nu este mai bine….din aproape 23 de milioane mai sunt 12…13 milioane.
    Rezultatul a 30 de ani de guvernare PSD

    • La ultimul recensamant eram 20 de milioane. Ultimele statistici INS spun ca suntem un pic peste 19 milioane de rezidenti. De unde scoti tu 12-13 milioane? Ai un studiu, ceva, pe care sa te bazezi?

  3. Exact cum s-a intamplat si se intampla in România, din cauza ticalosilor de politicieni corupți si incompetenți, a FSN/PDSR/PSD și cum s-au mai numit acesti socialiști, în frunte cu nemernicul de Ion Iliescu, el fiind sursa acestor nenorociri!
    Din cauza modului in care, dupa comunism, au fost conduse România și Moldova, in ambele state nu exista o răspândire a condițiilor minime de trai, cum ar fi: drumyri bune, apă curentă (suntem nespălații Europei), spitale decente, educație adecvată, gaz metan si locuri de muncă.
    Cei ce voteaza socialistii (oricare ar fi numele lor) ar trebui sa inteleaga ca acesti sunt vinovati de scaderea nivelului de trai, care vor sa-i mențină în sărăcie pt a depinde de ei, de pensiile marite prin promisiuni, de ajutoare sociale, de salarii la bugetari si de acel litru de ulei, zahar, cizme de cauciuc si alte nimicuri pt care li se dau votul, vânzândusi atât de ușor viitorul!
    Socialiștii nu vor investiții, nu vor autostrazi si dezvoltare, ci mentinerea in saracie a oamenilor pt ca acestia sa depinda de ei si sa-i voteze!

  4. Analiza analizei!
    Pe ce va bazati?
    Cate aberati!

    Din Romania au cam plecat cca 6 milioane.
    S-au mai intors unii , au plecat altii , au dobandit cetatenie altii.
    In dinamica se presupene cam 5 – 6 milioane din care cca 3 milioane femei.
    Care au produs pentru UE cca un milion de copii.
    Idem Noldova.
    Moldovencele fertile au adus mai multi copii in UE pe masura ce siguranta si securitatea lor a crescut in UE.
    Asa ca mai incet cu pianul pe scari!

  5. „Cel mai recent recensământ, datând din 2014, confirmă că populația țării este de 2,8 milioane de oameni, cu 4,3 milioane mai puțini decât la recensământul din 1989.” – nu sunt cu 4,3 milioane mai putini ci cu 1,5 milioane adica cu 35%. Proportional pentru Romania ar fi trebui sa scada cu 7,7 milioane.