
Reglementările de mediu împiedică expansiunea militară a Europei în fața unei potențiale invazii rusești, afirmă 11 țări europene, printre care și România / În 2023, Comisia recomanda antrenamente virtuale, pentru a reduce emisiile
Unsprezece țări europene, printre care și România, acuză că reglementările de mediu ale UE împiedică pregătirile pentru apărarea împotriva unei posibile invazii rusești.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Într-o scrisoare obținută de The Telegraph, miniștrii apărării din țările semnatare au susținut că normele de mediu au oprit extinderea unor baze militare și au împiedicat piloții avioanelor de luptă să se antreneze.
„Legislația UE nu poate împiedica forțele armate ale statelor membre să desfășoare activitățile necesare pentru a deveni pregătite din punct de vedere operațional. Dar, în prezent, o face”, au scris aceștia într-o scrisoare adresată lui Andrius Kubilius, comisarul pentru apărare.
„În principal (dar nu exclusiv) în domeniul legislației privind achizițiile publice, al conservării naturii și al protecției mediului și, mai general, al sarcinii administrative asupra organizațiilor de apărare care derivă din diverse acte juridice ale UE”.
Scrisoarea a fost semnată de guvernele olandez, suedez, german, belgian, ceh, leton, lituanian, român, finlandez, estonian și danez.
În 2023, Comisia a publicat raportul „Ecologizarea armatelor”, subliniind modul în care armatele reprezintă o provocare pentru schimbările climatice.
Raportul a făcut presiuni pentru ca forțele armate europene să ia în considerare mai multe exerciții de antrenament virtuale, mai degrabă decât manevre în lumea reală, pentru a reduce emisiile.
Surse din UE au declarat că directivele privind habitatele, protecția păsărilor sălbatice și deșeurile afectează, de asemenea, pregătirile europene pentru o eventuală invazie rusă.
Directiva privind deșeurile, de exemplu, înseamnă că armatele trebuie să atingă anumite cote de eliminare a deșeurilor, ceea ce ar putea împiedica capacitatea lor de a se antrena cu muniții reale.
„În prezent, unele acte legislative ale UE constituie un obstacol direct pentru forțele armate”, au scris aceștia, adăugând: „O descurajare credibilă înseamnă, în practică, creșterea forțelor armate, ceea ce necesită spațiu pentru instruire, inclusiv pentru zbor, navigație și conducere și construirea de facilități adecvate”.
Miniștrii au solicitat ca fiecare nou act legislativ al UE să fie analizat din punct de vedere al impactului său asupra eforturilor de reînarmare ale continentului, înainte de a i se permite să intre în vigoare.
UE și-a stabilit obiectivul de a fi pregătită pentru o potențială invazie rusă peste cinci ani.
Se speră că strategia blocului va permite cheltuirea a aproximativ 800 de miliarde de euro pentru apărare în această perioadă, prin relaxarea normelor privind datoria și utilizarea datoriei comune pentru finanțarea achizițiilor.
Comisia a promis să relaxeze reglementările care ar putea împiedica eforturile de reînarmare, dar încă nu a făcut acest lucru în mod semnificativ.
Normele privind finanțele durabile, care prevăd că investițiile trebuie făcute ținând cont de mediu, au fost, de asemenea, considerate un obstacol.
Săptămâna trecută, The Telegraph a relatat că un om de afaceri suedez care încerca să deschidă a doua fabrică de TNT militar din blocul comunitar, utilizat pentru a produce muniție de artilerie, mine terestre și grenade, era blocat de autorizațiile de mediu.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank