
Regizorul ucrainean Sergei Loznitsa deplânge „coşmarul” alianţei Putin-Trump
Unul dintre cei mai importanţi regizori ucraineni a vorbit despre „coşmarul” unei alianţe emergente între liderii autoritari din Rusia şi SUA, în timp ce noul său film despre ecourile contemporane din epoca stalinistă a fost lansat la Festivalul de Film de la Cannes, transmite News.ro.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„Evenimentele care s-au desfăşurat în ultimele 100 de zile au surprins cu adevărat mulţi oameni din întreaga lume”, a declarat regizorul Sergei Loznitsa, al cărui nou film „Two Prosecutors” a avut premiera mondială miercuri. „Nu ne puteam imagina nici măcar într-un coşmar o astfel de uniune, o astfel de înţelegere între doi lideri autoritari”.
Filmul „Two Prosecutors” se bazează pe nuvela cu acelaşi nume a omului de ştiinţă Gheorghi Demidov, scrisă în timpul şederii sale de 14 ani în diferite gulaguri ruseşti şi predată rudelor sale de KGB doar în anii 1990.
Plasat în perioada Marii Terori a lui Stalin, filmul tragicomic spune povestea tânărului şi idealistului procuror Alexander Kornyev (interpretat de actorul rus Aleskandr Kuznetsov), care primeşte o scrisoare anonimă scrisă cu sânge, care vorbeşte despre tortura brutală făcută de poliţia secretă. Fără a fi descurajat de rezistenţa directorilor închisorii, Kornyev încearcă să investigheze şi să alerteze autorităţile superioare cu privire la abuzul de putere – părând să nu ţină cont de riscul la care se expune făcând acest lucru.
Loznitsa a declarat pentru Variety că Rusia lui Vladimir Putin „se îndreaptă înapoi spre stalinism – o ţară care încalcă dreptul internaţional, o ţară care poartă războaie cu vecinii săi”.
Statele Unite, a continuat el, erau considerate un campion al drepturilor omului în care crede Kornyev, „o fortăreaţă a democraţiei, care nu doar proclamă statul de drept şi drepturile omului, ci şi o ţară care luptă pentru drepturile omului”. Cu Donald Trump, însă, el se teme că este doar o chestiune de timp până când „aceste două ţări vor deveni egale”.
Loznitsa, un obişnuit al Cannes-ului al cărui film Donbass din 2018 a câştigat premiul Un Certain Regard pentru cel mai bun regizor, este stabilit la Berlin de mai bine de 20 de ani şi este o figură controversată în Ucraina sa natală.
El a demisionat din Academia Europeană de Film în 2022 din cauza răspunsului „neutru” al organismului la invazia rusă, dar a fost expulzat din Academia de Film Ucraineană din cauza criticilor sale la adresa unui boicot total asupra artiştilor şi culturii ruse.
Joi, la o conferinţă de presă, el a fost evaziv atunci când a fost întrebat ce părere are despre presiunile preşedintelui american Trump asupra guvernului ucrainean pentru a accepta cererile Moscovei pentru un acord de pace, cum ar fi recunoaşterea controlului rus asupra Crimeei.
„Nu cred că ar trebui să ne gândim la ceea ce fac liderii, la deciziile pe care le iau, pentru că nu este vorba doar de lideri, este vorba şi de noi”, a declarat Loznitsa. „Şi este imperativ să nu renunţăm, trebuie să ne gândim la asta de fiecare dată şi să ne întrebăm ce să facem în circumstanţele în care ne aflăm”.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.