G4Media.ro

Regina Elisabeta a II-a îl va numi pe viitorul prim-ministru al ţării…

Sursa foto: Casa Regală britanică

Regina Elisabeta a II-a îl va numi pe viitorul prim-ministru al ţării în reşedinţa sa din Scoţia, o premieră în Regatul Unit

Regina Elisabeta a II-a, în vârstă de 96 de ani, care se confruntă cu probleme de mobilitate fizică, îl va primi pentru prima dată pe viitorul prim-ministru al Marii Britanii, săptămâna viitoare, la reşedinţa sa Balmoral din Scoţia, unde se află în prezent suverana, în locul tradiţionalei întâlniri ce ar fi trebuit să aibă loc la Palatul Buckingham din Londra, informează AFP, citată de Agerpres.

Din cauza dificultăţilor sale tot mai mari de deplasare, presa din Regatul Unit îşi punea întrebări despre o eventuală întoarcere a suveranei – cu o longevitate fără egal pe tronul ţării – la Londra cu ocazia anunţării, luni, a politicianului care îl va înlocui pe Boris Johnson în funcţia de prim-ministru al ţării.

Şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss, este considerată mare favorită la câştigarea alegerilor interne organizate de Partidul Conservator, aflat la putere, în faţa fostului ministru de Finanţe Rishi Sunak.

Palatul Buckingham a confirmat miercuri că procedura extrem de codificată ce înconjoară schimbarea prim-ministrului ţării va fi modificată. Marţi, Boris Johnson va sosi primul la Castelul Balmoral, unde regina îşi petrece de obicei sfârşitul verii, pentru a-şi prezenta oficial demisia.

El va fi urmat de înlocuitorul său în funcţia de prim-ministru, a precizat un purtător de cuvânt.

Această decizie a fost prezentată ca o manieră de a facilita organizarea transferului de putere şi activităţile de pe agenda prim-ministrului, evitând modificările de ultim moment.

În contextul gravei crize ce afectează costul vieţii zilnice şi provoacă greve inedite după anii 1980, când Margaret Thatcher se afla la putere, dar şi al războiului din Ucraina, acesta va fi primul contact formal între regina Elisabeta a II-a, şeful statului britanic, şi cel de-al 15-lea prim-ministru din timpul domniei sale.

Audienţe prin telefon

Suverana acordă o audienţă săptămânală şefului „Guvernului Majestăţii Sale”, care are loc în principal prin telefon de la începutul pandemiei de COVID-19 în 2020. De atunci, suverana s-a retras la Castelul Windsor, situat în periferia vestică a Londrei, unde soţul ei, prinţul Philip, a murit în aprilie 2021 cu puţin timp înainte de a împlini vârsta de 100 de ani.

După o noapte petrecută la spital în urmă cu aproape un an pentru realizarea unor examene medicale a căror natură nu a fost niciodată precizată, regina britanică se arată tot mai rar în public din cauza problemelor sale de deplasare. Ea a delegat o parte tot mai consistentă din atribuţiile sale către fiul ei cel mare, prinţul Charles, care a pronunţat în luna mai în locul suveranei, pentru prima dată, tradiţionalul „Discurs al Tronului” în Parlamentul de la Londra, una dintre funcţiile sale protocolare esenţiale.

La începutul lunii iunie, britanicii au celebrat timp de patru zile cei 70 de ani de domnie ai reginei Elisabeta a II-a, care a devenit cel mai vârstnic monarh în exerciţiu din lume. Suverana a fost aproape absentă de la acest Jubileu de Platină, arătându-se în public doar de două ori, cu ocazia unor scurte prezenţe în balconul oficial al Palatului Buckingham, când a fost ovaţionată de zeci de mii de persoane reunite în centrul Londrei pentru a o saluta pe regină, care rămâne extrem de populară.

În schimb, câteva săptămâni după aceea, regina Elisabeta a II-a a avut mai multe apariţii publice în Scoţia, prezentându-se zâmbitoare şi deplasându-se cu ajutorul unui baston cu ocazia unei parade a forţelor armate la Edinburgh, la sfârşitul lunii iunie.

Regina a fost primită în ziua următoare de prim-ministrul scoţian Nicola Sturgeon, care anunţase cu puţin timp înainte intenţia de a organiza un nou referendum pentru independenţa Scoţiei. Suverana a fost filmată atunci fără baston, un fapt devenit ulterior foarte rar în timpul apariţiilor sale publice.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ce vreți să spuneți prin faptul că ”regina a fost primită de primul ministru al Scoției”? !!!!!!!!…..
    V-ați făcut un obicei foarte dăunător din a traduce literal articole din limba engleză, fără să vă puneți vreo problemă referitor la ce anume va ieși din asta.
    Regina nu poate fi ”primită” de către un prim- ministru, mai ales de către un prim -ministru din Guvernele Maiestății Sale, poate ați vrut să scrieți, vorba lui Caragiale, ”viță vercea”.
    Regina poate fi, eventual, întâmpinată de către un astfel de prim – ministru.
    Traducerea ineptă poate proveni, dar sincer sper să nu fie cazul, și dintr-o crasă lipsă de cultură generală, respectiv ca urmare a faptului că cel care a (re)publicat/compilat articolul original nu are habar de ceea ce presupune forma de organizare a statului reprezentată de monarhie.