G4Media.ro

Record de prezență la alegerile din Ungaria/ Cine sunt alegătorii care stau…

Record de prezență la alegerile din Ungaria/ Cine sunt alegătorii care stau la cozi: pro sau anti Orban?

Alegătorii din Ungaria au ieșit în număr neașteptat de mare la vot încă de la primele ore ale dimineții. Astfel, prezența la orele 11.00 era de 29,93%, ceea ce înseamnă că deja votaseră 2, 5 milioane de alegători, cifră considerată de analiștii consultați de G4Media.ro un record după 1989. Nu este clar în acest moment dacă asistam la mobilizarea alegătorilor FIDESZ sau, dimpotrivă, votanții anti Orban sunt cei care ies masiv la vot.

  • UPDATE Prezenta la ora 13.00 era de 42, 3%. Spre comparație, în urmă cu patru ani, la alegerile din 2014, prezența înregistrată la ora 13.00 era de 34, 3, cu opt procente mai mică.
  • UPDATE 2 Prezența la ora 15.00 era de 53, 6%, cu aproape nouă procente mai mare față de precedentele alegeri.  În 2014, prezența la aceeași oră era de 45 %.
  • UPDATE 3 Prezența la ora 17.00 era de 63, 2%. În urmă cu patru ani era de 54, 4%.
  • UPDATE 4 Prezența la ora 18.30 era de 68,1, față de 61, 7 în 2014.

Alegătorii maghiari postează pe Twitter și pe Facebook imagini cu cozi impresionante la secțiile de votare, atât în țară, cât și la consulatele Ungariei din țări UE.

În acest moment, sunt trei scenarii discutate în presa maghiară. Dacă asistăm la o supramobilizare a alegătorilor FIDESZ (partidul premierului Viktor Orban), atunci actualul premier va obține în continuare majoritatea de 2/3 din Parlament. Într-o astfel de situație, vorbim despre o legitimare a discursului anti-euroopean, anti-migranți și anti-Soros.

În caz că obține doar o majoritate simplă, majoritatea analiștilor sunt de părere că FIDESZ va înregistra un recul, chiar dacă va câștiga alegerile. Asta va însemna că partidul lui Orban este penalizat pentru scandalurile de corupție, tot mai numeroase în ultima perioadă. Chiar și cu o majoritate simplă, Orban va avea o problemă de legitimitate din cauză că FIDESZ a setat foarte sus așteptările în electorat.

Cel mai puțin probabil scenariu este pierderea alegerilor. Dacă se va ajunge aici, înseamnă că scandalurile și cazurile de corupție din ultima perioadă au contat mult în ochii alegătorilor (construcția de stadion în comuna natală a lui Orban, organizarea campionatului mondial de înot anul trecut, fonduri europene pentru parlamentarii FIDESZ). Un astfel de rezultat ar însemna invalidarea discursului anti-UE și a politicilor promovate de Viktor Orban în ultimii opt ani.

Vot prin corespondență pentru maghiarii din Transilvania

Sute de persoane sunt aşteptate să voteze, duminică, la Consulatul general al Ungariei din Cluj-Napoca, pentru alegerile parlamentare din ţara vecină, a declarat consulul Lajos Mile, transmite Agerpres.

Votanţii sunt persoane care au domiciliul permanent în Ungaria şi maghiari din afara graniţelor acestei ţări care au dublă cetăţenie şi care sunt aşteptaţi duminică să-şi exprime opţiunea, prin vot prin corespondenţă.

„Deocamdată putem să spunem că totul merge în regulă şi că este linişte. Noi aşteptăm deja de două săptămâni şi primim voturi prin corespondenţă şi acest proces merge foarte bine, liniştit. Şi astăzi primim voturi prin corespondenţă. Dar astăzi noi nu mai dăm voturi prin corespondenţă, numai primim. Cetăţenii care au domiciliul în Ungaria pot să voteze aici la consulatul general. Şi, cum se vede, votarea merge în mod normal, oamenii sunt prezenţi aici”, a precizat consulul Lajos Mile.

În ceea ce priveşte numărul persoanelor care au dublă cetăţenie, care trăiesc în afara graniţelor Ungariei şi care au drept de vot, acesta este estimat la 380.000. Consulul Ungariei la Cluj a explicat că nu se poate preciza, pentru moment, câte persoane din rândul acestora îşi vor fi exprimat dreptul de vot până la finalul zilei de duminică, dar că se aşteaptă ca numărul să fie comparabil cu cel de la alegerile din 2014.

Urnele s-au deschis la ora 7,00 şi se vor închide la ora 19,00.

În Ungaria a început duminică, la ora locală 6,00 (4,00 GMT), scrutinul parlamentar, în care aproximativ opt milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt chemaţi să îi aleagă pe cei 199 de membri ai forului legislativ, transmite EFE. Votanţii vor avea de ales între candidaţii din cele 106 circumscripţii din ţară, dar şi între listele închise ale partidelor, de unde se vor desemna alţi 63 de deputaţi în parlamentul unicameral. În cele 106 circumscripţii s-au înscris aproape 1.500 de candidaţi, reprezentând 105 organizaţii şi partide, multe din ele locale.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Prezenta mare la vot il dezavantajeaza pe Orban, la fel cum la noi prezenta mare la vot ar dezavantaja PSD-ul. Ambele partide mizeaza pe un anumit tip de electorat, preponderent din zone rurale, orase mici, monoindustriale sau chiar dezindustrializate, functionarime de stat, pensionari , asistati social care , de regula e disciplinat si voteaza de fiecare data. Cheia de bolta o reprezinta nehotaratii, cei care nu au participat la alegerile anterioare. Acestia nu pot fi in general mobilizati la vot decat de scandaluri in care e implicata puterea. Votul lor e in general unul negativ, cu mana la nas. Probabil Orban va castiga alegerile dar nu cu avansul urias din tururile trecute

  2. Foarte bun, exact si pertinent comentariul lu Catalin!!

    • Nu-i de loc exact” comentariul la care te referi, pt simplul motiv ca cei care s-au mobilizat mai bine au fost tot votantii lui Orban !

      PS. Cel putin asa arata toate rezultatele partiale !

  3. Conform dinamicii votului și a previziunilor precum că din mobilizarea votanților opoziției rezultă în mare parte diferența față de alegerile din 2014 ( urmare a demascarii masive a faptelor de corupție a partidului de guvernământ FIDESZ), se poate concluziona că FIDESZ va pierde majoritatea de 2/3 , dar dacă numărul votanților nu va depăși 70% din totalul celor cu drept de vot, va păstra majoritatea simplă și va putea forma din nou guvernul. Pierderea alegerilor pentru FIDESZ va fi posibilă doar dacă participarea la vot va depăși 70 – 75% … scenariu posibil, văzând estimarea numărului de votanți de la ora 15,00 (53,64%).

  4. Inca din primele ore ale diminetii, prezenta la vot a fost considerabil mai mare decat cea din 2014, iar trendul s-a mentinut pana acum. Intrucat segmentele de populatie au preferinte diferite in privinta momentului din zi in care merg la urne (in general persoanele in varsta sau conservatoare sunt mai matinale), deduc ca mobilizarea a fost mai mare la TOATE categoriile de alegatori.

    Ceea ce ar insemna ca rezultatele definitive vor semana destul de mult cu procentele din sondajele pre-electorale, diferind doar rata prezentei la vot.

    • Motanule gri, ca si in Romania, unde, cum e expresia aia ?, „daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare PSD ar castiga cu…%”, deocamdata, din pacate, nici in Ungaria nu are cine sa il invinga pe Orban la vot !

      PS. Poate marimea victoriei FIDESZ sa fie mai mica, atat, in rest…

  5. Asa cred si eu, ca Orban are asigurati urmatorii 4 ani de guvernare.

    In privinta comparatiei cu situatia din Romania, zic ca noi stam totusi un pic mai bine. PSD+ALDE nu au cum sa ajunga la procentele pe care le-a luat Fidesz in 2010 si 2014. Mai mult decat atat, daca electoratul se mobilizeaza si merge la vot la nivelul din Ungaria (60-70%), atunci PSD/ALDE pierd guvernarea si maine.
    Intrebarea cheie este: cum putem convinge mofturosii nostri sa mearga la vot?

    • Nu e vorba de a fi sau nu mofturos,ci scarbit. Scarbit deoarece toti sunt la fel. Iar presa,este la fel. In concluzie, nu merita efortul. Mie cel putzin,imi este indiferent cine ma fura,sau cine ar face avere in urma votului meu. Nici un partid nu a dovedit ca merita sa guverneze.

  6. P.S. S-a sjuns ca lumea este scarbite shi de reprezentantzii bisericii. Nishte afacerishti flamanzi,atata tot. Domenii intinse,averi, afaceri fara taxe.