
Record de căldură pentru luna iunie în Europa de Vest / Temperaturi „extreme”, înregistrate şi în alte zone
Iunie 2025 a fost cea mai fierbinte lună iunie înregistrată vreodată în Europa de Vest, temperaturile „extreme” afectând continentul în două valuri de căldură timpurii, consecutive, a anunţat miercuri serviciul european Copernicus, transmite Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
La nivel mondial, luna trecută a fost a treia cea mai fierbinte lună iunie înregistrată vreodată, după iunie 2024 (cu 0,2 grade Celsius mai caldă) şi aproape la egalitate (0,06 grade Celsius) cu iunie 2023, continuând, pentru al treilea an, o serie de temperaturi medii fără precedent, în contextul în care planeta se încălzeşte ca urmare a emisiilor de gaze cu efect de seră generate de activităţile umane, transmite AFP.
Conform calculelor AFP bazate pe datele Copernicus, 12 ţări şi aproximativ 790 de milioane de persoane din întreaga lume au cunoscut cea mai fierbinte lună iunie. Acesta a fost cazul în Japonia, Coreea de Nord şi Coreea de Sud, precum şi în Pakistan şi Tadjikistan.
„Stres termic extrem”
Temperaturile au fost, de asemenea, „extreme” în Europa, care se încălzeşte de două ori mai rapid comparativ cu media globală.
Luna iunie a fost marcată de două valuri de căldură – între 17 şi 22 iunie şi apoi începând cu 30 iunie -, descrise drept „excepţionale” de Samantha Burgess, climatolog la Copernicus, citată într-un comunicat.
În contextul încălzirii globale, „aceste valuri de căldură vor fi probabil mai frecvente, mai intense şi vor afecta tot mai mulţi oameni din Europa”, a subliniat ea.
Într-un alt studiu publicat miercuri, oamenii de ştiinţă au estimat că, pe fondul schimbărilor climatice, temperaturile din timpul valului recent de căldură din Europa de Vest au fost cu până la 4 grade Celsius mai ridicate în multe oraşe, crescând numărul de decese asociate.
La nivel local, temperaturile au depăşit în mod regulat 40 de grade Celsius în mai multe ţări, ajungând până la 46 de grade Celsius în Spania şi Portugalia. Ziua de 30 iunie, cu un nou record zilnic lunar, a fost „una dintre cele mai fierbinţi zile de vară înregistrate vreodată” pe continent.
Aceste medii nu se compară, însă, cu temperaturile resimţite, care indică impactul asupra corpului uman după ce sunt luate în considerare umiditatea şi vântul. Astfel, la nord de Lisabona, Indicele climatic termic universal (UTCI) a urcat până la 48 de grade Celsius, ceea ce corespunde unui „stres termic extrem”, a subliniat Copernicus.
Nopţile tropicale, în care temperatura nu a scăzut sub 20 de grade Celsius, au pus organismul uman la grea încercare. În unele zone din Spania au fost înregistrate până la 24 de nopţi tropicale, cu 18 mai multe comparativ cu media lunii iunie, iar în zonele de coastă din jurul Mării Mediterane au fost înregistrate în jur de 10-15 nopţi tropicale, în timp ce, în mod normal, în multe dintre aceste zone nu ar fi fost înregistrată nicio noapte tropicală în luna iunie. Nopţile tropicale îngreunează capacitatea organismului de a se recupera după canicula din timpul zilei, crescând riscul de probleme de sănătate asociate căldurii, potrivit Copernicus.
Consecinţe dramatice
Incendii devastatoare în unele zone din Canada şi sudul Europei, inundaţii mortale în anumite regiuni ale Africii de Sud, Chinei şi Pakistanului – consecinţele încălzirii globale au fost deosebit de dramatice în întreaga lume, luna trecută.
Iunie, însă, a marcat o uşoară pauză după cei mai călduroşi doi ani înregistraţi vreodată, 2023 şi 2024. A fost, în medie, cu 1,3 grade Celsius mai cald decât într-o lună iunie din perioada preindustrială (1850-1900), ceea ce o face „doar a treia lună din ultimele 24 în care temperatura globală s-a situat sub pragul de 1,5 grade Celsius peste nivelul preindustrial”, a subliniat Copernicus.
Conform tendinţelor actuale, 2025 ar putea deveni al treilea cel mai călduros an înregistrat vreodată.
Acordul de la Paris privind schimbările climatice a obligat ţările să limiteze încălzirea globală pe termen lung la pragul de 1,5 grade Celsius, dincolo de care schimbările climatice devin mai probabile. Însă, mulţi oameni de ştiinţă sunt de părere acum că va fi aproape imposibil ca lumea să se menţină sub acest prag.
„La nivel mondial, clima este cu aproximativ 1,35 până la 1,4 grade Celsius mai caldă comparativ cu perioada preindustrială”, a declarat Samantha Burgess pentru AFP la sfârşitul lunii iunie. Observatorul pe care îl conduce estimează că, în ritmul actual, pragul de 1,5 grade Celsius va fi considerat atins în 2029.
Caniculă marină
Luna iunie 2025 a fost marcată, de asemenea, de un val de caniculă marină în vestul Mediteranei, termometrul de la suprafaţa mării indicând o temperatură medie record de 27 grade Celsius, la 30 iunie.
„Aceste temperaturi excepţionale ale apei din Mediterana au redus răcirea nocturnă a aerului de-a lungul coastelor şi au crescut umiditatea, exacerbând astfel efectele stresului termic”, a subliniat Copernicus.
De asemenea, acestea au efecte dezastruoase asupra biodiversităţii marine şi repercusiuni asupra pescuitului şi acvaculturii.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank