G4Media.ro

Războiul din Ucraina ar putea intra într-o nouă fază periculoasă: strategia de…

Sursa foto: FADEL SENNA / AFP

Războiul din Ucraina ar putea intra într-o nouă fază periculoasă: strategia de iarnă a lui Putin vs. strategia de vară a NATO. Analiză New York Times

Analiză publicată de Thomas L. Friedman în New York Times, preluată de Rador:

Cred că războiul din Ucraina este pe cale să intre într-o nouă fază, bazată pe următorul fapt: s-ar putea ca mulți soldați și generali ruși să fi murit, dar vajnicii aliați ai Ucrainei din cadrul NATO sunt obosiți. În Europa, acest război a provocat deja o criză a gazelor naturale, a benzinei și a prețurilor la alimente, iar dacă ea se prelungește la iarnă, s-ar putea ca multe familii din Uniunea Europeană să ajungă să aleagă între a se încălzi și a se hrăni.

În consecință, eu cred că noua fază a războiului este ceea ce, în opinia mea, ar fi ‚strategia de iarnă’ a lui Vladimir Putin împotriva ’strategiei de vară’ a NATO.

Este evident că Putin se pregătește să înainteze în Ucraina, el sperând ca, în cele din urmă, inflația din sectorul energetic și prețurile alimentelor din Europa vor fisura alianța NATO. El pare înclinat să creadă asta dacă temperaturile din Europa sunt mai scăzute ca de-obicei și dacă aprovizionarea cu petrol și gaze se va afla sub normal. Apoi, dacă media prețurilor va fi mai ridicată și dacă întreruperile de curent datorate crizei de energie vor deveni mai dese, sunt șanse mari ca membrii europeni din NATO să înceapă să exercite presiuni asupra președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru a-l convinge să ajungă la un acord cu Rusia – oricare ar fi el – pentru a pune capăt luptelor.

Așadar, cu siguranță că Putin trebuie să le spună trupelor și generalilor săi extenuați, următoarele: „Mai susțineți-mă până la Crăciun. Iarna e prietena noastră”.

Strategia nu este una absurdă. După cum relata săptămâna trecută Jim Tankersley, de la NYTimes, „oficialii Casei Albe se tem că o nouă rundă de sancțiuni europene, care ar reduce livrările de petrol ale Rusiei până la sfârșitul acestui an, ar face ca prețurile la energie să se majoreze din nou, afectându-i pe consumatorii și așa stresați și aruncând Statele Unite și alte economii într-o mare criză. Acest șir de evenimente ar putea agrava criza alimentară apărută deja într-o serie de țări din lume”. Potrivit acelorași relatări, eforturile NATO și cele ale UE de a reduce exporturile de petrol ale Rusiei spre Europa ar putea face ca prețurile petrolului să ajungă la $299 euro barilul, dacă nu mai mult, asta însemnând că americanii vor trebui să plătească $7 pentru un galon (cca. 3 litri, n. red.) de benzină. „În Europa, prețul de $9 -10 pentru un galon de benzină deja nu mai este unul neobișnuit, iar prețul gazelor naturale s-a majorat deja cu aproximativ 700%”, după cum relatează Bloomberg, or, asta a făcut ca ”începând chiar de anul trecut, continentul să ajungă în pragul recesiunii”.

Pe de altă parte, oficialii din NATO, cei americani și cei ucraineni își spun cu siguranță următoarele: „Da, iarna este dușmanul nostru. Dar vara și toamna ne pot fi prietenie– DACĂ am putea afecta întrucâtva armata obosită a lui Putin, cel puțin, el va accepta un armistițiu”.

Este vorba despre o strategie la fel de absurdă. Se prea poate ca Putin să câștige teren în estul Ucrainei, dar cu un preț foarte mare. Numeroși analiști din sectorul militar sugerează că, în mai puțin de cinci luni, Rusia a înregistrat moartea cel puțin 15000 de soldați – o cifră uimitoare – și, probabil, un număr dublu de răniți. Peste 1000 de tancuri rusești au fost transformate în ‚fier vechi’.

Putin ezită să mobilizeze mai mulți oameni din cauză că asta ar însemna că ‚operațiunea militară specială’ din Ucraina, despre care el le-a vorbit compatrioților, nu este doar una mare, dar ea și evoluează mult mai prost.

În mod clar, NATO speră ca armata ucraineană să poată folosi sistemele HIMARS M142 (High Mobility Artillery Rocket Systems), pe care SUA le-a trimis Kievului, astfel încât ele să provoace cât mai mulți morți și cât mai multe pagube în rândul armatei ruse pe parcursul verii și toamnei. Dacă se va întâmpla asta, atunci avansul lui Putin nu doar s-ar bloca, dar chiar ar pierde din teren și s-ar putea ca președintele rus să fie înclinat să ajungă la un armistițiu, la un mare schimb de prizonieri, la evacuări de ordin umanitar și la condiții mai bune în privința exporturilor alimentare ucrainene – toate astea ducând la o scădere a inflației și, eventual, la o reducere a presiunilor exercitate asupra aliaților europeni ai Ucrainei de a renunța la orice acord cu Putin.

Nu sunt semne că Putin ar fi gata să ajungă la un acord de pace final, dar s-ar putea ca toate astea să-l împingă spre un soi de armistițiu, care ar aduce o relaxare a pieței energetice și a celei alimentare.

Așadar, date fiind aceste motive, eu aș zice că războiul din Ucraina este pe cale să intre în cea mai periculoasă fază începând din luna februarie, când rușii au invadat Ucraina. Strategia de iarnă a lui Putin se izbește de strategia de vară a NATO.

Există un singur lucru de care sunt sigur: războiul din Ucraina nu se va termina – nu se va termina cu adevărat – atâta vreme cât Putin va fi la putere la Moscova. Afirmația nu este un apel în sprijinul înlăturării sale de la putere. Asta numai rușii pot hotărî. Este doar o simplă observație, dovedind că acesta a fost mereu războiul lui Putin. El l-a conceput, el l-a plănuit, el l-a regizat, el l-a justificat. Lui îi este imposibil să conceapă Rusia ca mare putere fără Ucraina. Așadar, deși e posibil ca Putin să fie silit să ajungă la un armistițiu, eu mă îndoiesc că demersul ar fi unul mai mult decât temporar.

Pe scurt: acest război din Ucraina este, cel puțin până acum, departe de a se fi încheiat, iar eu nici măcar nu-l văd terminat. (Traducerea Rador: Alexandru Danga)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Daca UE nu găsește surse de gaz si petrol in volume suficiente pana la iarna strategia de iarna a lui Putin va avea șanse mari de succes.

    • bravo. ai mai luat 2 copeici. sa iti iei gaze de ele.

    • Tulipane….tu ti ai găsit sursa de de gaze? Probabil în wc ul din curte , la nivelul culturii și educației tale! Stai un pic, ca va scoate iar sosoaca și simion cu steagurile…..probabil v ati plictisit vara asta! Va adăpostiți toți la ambasada Rusiei,sa va încălzite cu vodca, nemer.nicii naibii!

  2. ia uite, au iesit vacile la pascut! pasc „decat” ruble …

  3. Ce se mai bucura gioarsele iubitoare de limba rusa cand aud nimikuri rusestiii.plecatii in siberia sa va incalziti acolo iubitorilor de copeiciii si de limba rusa

  4. Bă, toate peste toate, dar iar ne aberați cu scumpirile tuturor alimentelor din cauza rușilor? Aia a fost doar cireașa de pe tort.

    • Bine remarcat, razboiul asta a cazut tocmai bine unora, au pe cine sa dea vina pentru greselile proprii. Doar ca vreo citiva dintre noi ne mai aducem aminte ca lucrurile au luat-o la vale inainte sa puna Cracanici mina pe tesla (instrumentul ala al timplarului cu care-ti dai in …).

  5. Relu. In afara de a spune ruble, iubitori de ruși, etc reușești să spui o idee si sa o susti?

  6. Nu am prea inteles articolul, nu exclud ca vina sa apartina iq-ul meu mic, pai pana acum toate informatiile arata ca guvernarea Zelensky nu doreste sa ajunga la un acord cu Putin! in ce va consta armistitiul de care se face vorbire si la care ar fi constrans Putin?

    • Mai citește odată, de două ori,iar când intelegi ceva revii cu un comentariu.Daca nu,nu.De unde nu i nici d zeu nu cere

  7. Alexandru. Dar tu cum „susti”?
    Tot în rusește? Ne panimaieși pa rumansko?

  8. Nu se va întâmpla asta. Voi judecați din prisma occidentalilor. La Putin nu contează 15000 sau 150000 de morți. Doar pe noi ne interesează, pe el NU.

    • Tocmai asta este ideea,pe el nu îl interesează și nici nu se aștepta nimeni să îl intereseze,dar la un moment dat ii va interesa pe cetățenii ruși când numărul soldaților ruși uciși se va afla ,iar viața rușilor va deveni insuportabil de proasta. Și de abia atunci poate dispărea Putin și se va încheia războiul.

  9. dar tu cum sustii pacea, troll? cand la fiecare articol apari si ii injuri pe ucrainieni, suparat ca nu se predau???? hai dispari cu minciunile. si ce, trollingul inseamna idei? looooooool.

  10. !Ben Jur

    Citindu-va postarea mi-a revenit optimismul, mi-am dat seama că lucrurile pot sta și mai rău decât sunt la mine!

    Daca nu ai epimeleia heatou, nu o ai și pace!

  11. Pentru omul de rand indiferent unde trăiește singurul lucru bun ar fi pacea. Din păcate nu vad intenții din partea nimănui care contează (USA Rusia) Este clar nimic bun nu o sa iasă din război pentru omul de rand. Sper ca măcar cu asta sunt câtva care sa fie de acord… Nu este un meci de fotbal în care speram ca echipa noastră favorita câștiga.

  12. Bugetarule….esti un patetic rusofil cu multe nume! În afara de logica ta imbatabila,care o depășește chiar și pe a lui Kasparov(rus de origine) ,sunt curios de unde ai tu atâtea informații și răspunsuri la orice subiect?!….în afara de faptul ca deții pașaport rusesc și citești site uri în limba rusa,care sunt izvoarele tale de documentare?

  13. Analiza n-a avut in vedere revenirea pandemiei,care reduce contactele între oameni si implicit traficul si consumul.