G4Media.ro

Războiul din Gaza pune la încercare relațiile dintre SUA și Israel (DW)

Foto: Wikipedia

Războiul din Gaza pune la încercare relațiile dintre SUA și Israel (DW)

În bipartizanul Washington DC există un punct de vedere politic asupra căruia democrații și republicanii sunt de acord de mult timp: relația sacrosanctă dintre SUA și Israel. Puterea a oscilat între cele două partide de-a lungul deceniilor, dar angajamentul față de Israel a rămas același, scrie DW.

Liderii din ambele partide au afirmat tot timpul că Israelul nu are un aliat mai apropiat decât Statele Unite și că securitatea țării nu este negociabilă.

Din 1948, Israelul a primit aproape 300 de miliarde de dolari (280 de miliarde de euro) în asistență din partea Statelor Unite, cea mai mare parte pentru mijloace militare, potrivit Council on Foreign Relations. Această sumă este aproximativ dublă față de ajutorul acordat celui de-al doilea cel mai mare beneficiar, Egiptul, care are o populație de 111 milioane de locuitori, față de 9,5 milioane de locuitori ai Israelului.

„Aceasta este o relație incredibilă”, a declarat pentru DW Chuck Freilich, fost consilier adjunct pentru securitate națională israeliană, care în prezent predă la universitățile Columbia, New York și Tel Aviv. „Nu are multe precedente”.

„Valorile comune”, interesele strategice și un lobby puternic care menține Israelul în grațiile Washingtonului sunt „pilonii” relației, a spus Freilich. Comitetul pentru Afaceri Publice Americano-Israeliene (AIPAC), de exemplu, este unul dintre cele mai eficiente grupuri de lobby din capitala americană, care pledează pentru legături puternice indiferent de sezonul politic.

„Un activ strategic”

După ce Statele Unite au fost criticate pentru că nu au făcut suficient pentru a-i salva pe evreii din Europa de Holocaust, americanii s-au grăbit să recunoască statul Israel atunci când liderii mișcării sioniste au declarat independența în mai 1948. De atunci, Israelul s-a promovat ca o democrație liberală cu vederi asemănătoare care proiectează interesele SUA într-o regiune care nu le este întotdeauna prietenoasă.

„Pe vremuri, Israelul era considerat o pură datorie”, a spus Freilich, deoarece conflictul regional cu vecinii arabi ai Israelului, cu înclinații sovietice, în timpul Războiului Rece, risca o escaladare între superputerile nucleare. „Începând cu anii ’90, a ajuns să fie privit ca un activ strategic de către Pentagon”.

Odată cu dispariția URSS, Israelul a devenit o modalitate pentru SUA de a ține în frâu adversarii mai puțin importanți, precum Iranul și proxy-urile sale nestatale.

Acest angajament a declanșat „cea mai strânsă cooperare strategică din istoria SUA-Israel”, a declarat Freilich.

Ca răspuns la atacul terorist al Hamas din 7 octombrie, Statele Unite au trimis în grabă arme Israelului, au trimis grupuri de luptă de portavioane în regiune și au opus veto la rezoluțiile de încetare a focului în Consiliul de Securitate al ONU.

“Cred că Biden a răspuns absolut magnific din perspectiva Israelului”, a spus Freilich.

La acel moment, președintele american a lăsat deoparte dezacordurile cu premierul Benjamin Netanyahu în interesul apărării israeliene.

Victime tot mai multe

De-a lungul a aproape șase luni, campania israeliană a ucis peste 33.000 de persoane în Gaza (potrivit ministerului sănătății din Fâșie, controlat de Hamas) provocând o condamnare globală. Acum, administrația Biden vorbește despre faptul că nu confundă „guvernul israelian cu poporul israelian”, așa cum a declarat recent vicepreședintele Kamala Harris pentru postul american de televiziune CBS.

„Asta se spune despre republicile bananiere”, a spus Freilich, îngrijorat de schimbarea de ton. „Dacă Netanyahu nu-și schimbă abordarea foarte curând, dacă nu există un nou guvern foarte curând, acest lucru va avea un impact de durată.”

Pentru unii observatori ai relației americano-israeliene, curând nu este suficient de curând.

„Acesta a fost un proces agonizant de lent prin care Statele Unite au trecut de la lumina verde la lumina galbenă și acum la lumina portocalie”, a declarat pentru DW Ian Lustick, specialist în Israel și profesor de științe politice la Universitatea din Pennsylvania.

„Luminile portocalii” se referă la recenta abținere a SUA în timpul unui vot în Consiliul de Securitate al ONU, care a permis trecerea unei rezoluții care cerea o încetare temporară a focului, după ce încercările anterioare au eșuat. În semn de protest, Netanyahu a retras o viitoare călătorie a oficialilor israelieni în SUA.

Cu toate acestea, administrația Biden a aprobat mai mult de 100 de vânzări militare către Israel începând cu 7 octombrie, după cum a relatat pentru prima dată The Washington Post, inclusiv bombe de 900 de kilograme care pot distruge blocuri de locuințe.

„Este surprinzător pentru mine cât de lent s-a mișcat administrația spre unda roșie”, a spus Lustick. Acesta este un risc, a adăugat el, atât pentru interesele SUA în alte părți, cât și pentru Biden acasă, într-un an electoral.

Statul Michigan, de exemplu, găzduiește o populație arabă considerabilă și este considerat o victorie obligatorie în noiembrie.

Tensiuni între prieteni

Israelul se îndreaptă tot mai mult spre dreapta de zeci de ani, iar extremiștii religioși au câștigat mai multă putere politică, în mare parte sub diferite tipuri de guverne conduse de Netanyahu. Eforturile israeliene insinuante de a normaliza ocupația și de a cimenta controlul asupra palestinienilor au pus Israelul în contradicție cu administrațiile democrate, în special.

Din ce în ce mai mult, administrația americană a criticat numărul enorm de victime civile. Poziția sa, în sens mai larg, este „măsuri egale de libertate, oportunități și democrație” pentru israelieni și palestinieni. Extinderea ocupației israeliene subminează această viziune.

Evoluția opiniei publice americane față de Israel ar putea, în cele din urmă, să forțeze o corecție de curs în relația dintre cele două țări. Sondajele de opinie sugerează o divizare tot mai mare între alegătorii mai în vârstă – care își amintesc de Israelul din zilele acordurilor de la Oslo, când o cale către două state părea posibilă – și alegătorii mai tineri, care au cunoscut doar un Israel care își folosește avantajul militar dezechilibrat pentru a evita o înțelegere politică cu palestinienii.

Printre aceștia se numără un număr tot mai mare de evrei americani, care se identifică ca fiind laici și liberali și care, astfel, se simt din ce în ce mai îndepărtați de un Israel pe care îl văd mergând în cealaltă direcție.  Această divizare are implicații nu doar culturale, ci și de securitate națională

„Pe termen lung, valorile pe care generația tânără le îmbrățișează vor deveni din ce în ce mai puternice în Statele Unite. Israelul va continua să se lovească de ele, iar politicienii americani vor descoperi: „Stați puțin, deși acum 25 de ani acest lucru funcționa, de fapt intrăm în mai multe probleme dacă încercăm să facem pe plac AIPAC”, a mai declarat Lustick.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...