G4Media.ro

Război civil în mișcarea de independență scoțiană

Război civil în mișcarea de independență scoțiană

Alex Salmond anunță crearea unui nou partid suveranist care o poate lăsa pe Nicola Sturgeon fără majoritatea absolută.

Lucrurile devin din ce în ce mai interesante pentru alegerile din 6 mai pentru Parlamentul din Edinburgh, unde este în joc un nou referendum de independență. Alex Salmond, fostul lider al naționaliștilor SNP, același care a fost foarte aproape de realizarea secesiunii scoțiene în referendumul legal desfășurat în 2014, a anunțat crearea unui nou partid independentist numit Alba.

Politicianul, care la acea vreme era considerat „Braveheart al secolului XXI”, a subliniat că scopul era crearea „unei supermajorități pentru independență” în Holyrood, ceea ce ar face imposibil ca premierul Boris Johnson să refuze un nou referendum.

„Obiectivele strategice ale partidului sunt clare și fără echivoc: să obțină o țară independentă de succes, justă din punct de vedere social și responsabilă pentru mediu”, a spus el. „Ne propunem să contribuim cu idei politice pentru a ajuta la redresarea economică a Scoției și pentru a ajuta la construirea unei platforme de independență pentru a face față noilor realități politice”, a declarat cel care a demisionat din funcția de premier scoțian în 2014.

Întoarcerea sa în politică este plină de controverse și arată încă o dată marele război civil care există în cadrul naționalismului scoțian. SNP, partidul actualului premier, Nicola Sturgeon, conduce în toate sondajele pentru alegerile din această primăvară. Cu toate acestea, scandalul din prezent în care este vizat predecesorul său ar putea împărți votul, afectând în cele din urmă cauza suveranistă.

Salmond a avut o carieră marcată de realizări istorice: primul naționalist scoțian care a ajuns în funcția de premier (2007), primul care a obținut majoritatea absolută (2011) de la înființarea Parlamentului de la Edinburgh în 1997 și omul care a fost pe cale să obțină independența (2014).

Totuși, totul s-a destrămat în 2019, când a trebuit să fie judecat pentru 14 infracțiuni sexuale, inclusiv două tentative de viol, acuzat de 10 femei diferite. În cele din urmă a fost achitat de Justiție. Dar scandalul l-a determinat să înceapă un război civil cu succesorul său, cu care fusese mână în mână, ceea ce a dus chiar la o anchetă independentă efectuată de fostul procuror general al Irlandei, James Hamilton, care în această săptămână a conchis că fostul premier nu a încălcat Codul ministerial.

Fostul procuror general al Irlandei a fost mandatat să investigheze dacă Sturgeon a încercat să influențeze ancheta asupra acuzațiilor de hărțuire sexuală formulate de două lucrătoare împotriva lui Salmond.

Sursa: La Razon / Articol de Celia Maza / Traducerea: Rodezia Costea (Rador)

Foto: Alex Salmond / Sursa: Facebook

Citește și: O comisie a ajuns la concluzia că premierul scoțian Nicola Sturgeon a indus în eroare Parlamentul în legătură cu ancheta predecesorului său, acuzat de agresiune sexuală

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Mișto traducerea:
    – Holyrood este acronim pentru Parlamentul Scoției; era greu să lămuriți publicul
    – ați preluat pe nemestecate eroarea din original: procurorul Irlandei n-are treaba cu Scoția!