G4Media.ro

Rata inflaţiei din Turcia a ajuns la 36%, cel mai ridicat nivel,…

Rata inflaţiei din Turcia a ajuns la 36%, cel mai ridicat nivel, după cel din septembrie 2002

Rata anuală a inflaţiei în Turcia a crescut peste aşteptări în decembrie, ajungând la cel mai ridicat nivel după cel din septembrie 2002, a anunţat luni Institutul de Statistică, transmite Reuters, citată de Agerpres.

În decembrie, rata anuală a inflaţiei a ajuns la 36,08%, de la 21% în noiembrie, în timp ce analiştii se aşteptau la 30,6%. Pentru finalul lui 2021, Banca Centrală a Turciei (CBRT) estima o inflaţie de 18,4%. Creşterea preţurilor de consum în decembrie a fost determinată de avansul preţurilor la transport (53,66%), în timp ce preţurile la alimente şi băuturi au urcat cu 43,8%.

În ritm lunar, preţurile de consum au crescut luna trecută la 13,58%, în timp ce analiştii se aşteptau la 9%.

Anul trecut, lira s-a depreciat cu 44% faţă de dolar, în ultimii ani moneda Turciei având printre cele mai slabe performanţe din rândul pieţelor emergente. Luni, cotaţia era de 13,6 lire/dolar, după ce anterior moneda se depreciase la 13,92 lire/dolar.

„Datele reflectă cercul vicios al inflaţiei ridicate determinate de majorarea cererii, o tendinţă periculoasă deoarece Banca Centrală a Turciei a indicat că presiunea asupra preţurilor este determinată de constrângerile legate de aprovizionare şi că nu poate lua măsuri pe acest segment. Ratele dobânzilor trebuie majorate imediat în mod agresiv. Până în martie rata inflaţiei ar putea ajunge probabil la 40-50%”, a apreciat Ozlem Derici Sengul, partener la compania Spinn Consulting din Istanbul.

În ultimele luni, inflaţia s-a situat la aproximativ 20%, în urma deprecierii lirei turceşti, ca urmare a politicii monetare neortodoxe, scrie Reuters. Moneda Turciei este afectată de solicitările preşedintelui Recep Tayyip Erdogan la adresa CBRT de scădere a ratelor dobânzilor. Din septembrie, Banca Centrală a Turciei a redus rata la 14%.

Potrivit agenţiei EFE, Cabinetul turc se va reuni luni şi se aşteaptă ca la finalul şedinţei preşedintele să anunţe creşteri salariale de peste 25% pentru funcţionari şi pensionari, începând din această lună.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Romania e la 7.5% cu estimat de BNR la 3.5% pe 2021. Iar in 2022 BNR estimeaza 9.5% deci clar trece de 10% poate ajunge pe la 12%. Grav de tot!

    • Mai grav e ca Turcia chiar are economie si industrie pe langa Romania,asta asa,sa stim ce urmeaza!

    • Turcia nu are resurse, se bazeaza foarte mult pe import, situatia devine critica sa vedem cat o vor mai tine fara revolte.
      Inflatia de la noi este 8% in masura in care au limitat preturile la energie, un 10% ar fi mai real. Vad ca si la noi BNR o arde cu dobanda mica, la fel ca turcaletii.

    • Eh la stia 10-12% adauga inca 25% depreciere leu-euro sau leu-dolar si vezi ce-ti dau calculele daca azi ar fi fost 6,125 lei un euro. Asta ca sa stiti ce va asteapta din 2025 cand va incepe guvernarea suveranista AUR-PSD.

  2. Priviţi unde duce suveranismul, dictatura şi votul pentru partide de hoţi ca PSD/PNL/AUR.

  3. Inflația pentru locul de parcare în Bucuresti Sector 3 a atins nivelul de 806, 45% la data de 1 ian. 2022.