G4Media.ro

Raport european: toate orașele României regresează din punct de vedere cultural și…

Raport european: toate orașele României regresează din punct de vedere cultural și al industriilor creative

Toate orașele românești analizate în ediția 2019 a Monitorului Orașelor Culturale și Creative (MOCC) sunt în regres față de ediția precedentă a raportului, din 2017. Cel mai bine plasat în categoria sa este Clujul, pe locul 25 din 40 de orașe de aceleași dimensiuni. Totuși, scorul general al Bucureștiului este mai bun decât al Clujului, dar capitala nu se situează decât pe locul 17 din 20. Sibiu, Timișoara, Iași și Baia Mare au scoruri mai modeste. Niciun oraș românesc nu se află în prima jumătate a ierarhiei. Cea mai mică involuție o înregistrează Iașiul.

Cum se măsoară viața culturală și economia creativă

MOCC este un instrument creat de Comisia Europeană pentru a evalua și monitoriza performanțele orașelor în aceste domenii. În 2019 au fost evaluate 190 de orașe din cele 28 de țări ale UE, plus Elveția și Norvegia, din punct de vedere a 29 de indicatori, grupați pe nouă dimensiuni, care, la rândul lor, descriu trei mari aspecte ale vieții culturale și creative dintr-un oraș: „dinamismul cultural”, „economia creativă” și „mediul propice”.

„Dinamismul cultural” măsoară infrastructura culturală și participarea la cultură; „economia creativă” reflectă modul în care sectoarele culturale și creative contribuie la ocuparea forței de muncă, la crearea de locuri de muncă și la capacitatea inovatoare a unui oraș, „mediul propice” identifică activele care ajută orașele să atragă talentele creative și să stimuleze angajamentul cultural.

Orașele au fost împărțite în cinci categorii, în funcție de dimensiune, XXL – orașele de peste un milion de locuitori, XL – între 500.000 și un milion, L – între 250.000 și 500.000, M – între 100.000 și 250.000 de locuitori și S – între 50.000 și 100.000. Astfel, Bucureștiul a fost inclus în categoria XXL, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași la categoria L, iar Baia Mare și Sibiu, la categoria M.

Involuție în bloc

Pe plan național, clasamentul în 2019 este București (22,8), Cluj (20,5 puncte), Sibiu (18,2), Timișoara (18,1), Iași (16,1) și Baia Mare (14,2).

Scorurile din 2017 au fost: București (27,7), Cluj (25,7), Sibiu (23,4), Timișoara (23,3), Baia Mare (19) și Iași (16,9). Se observă o scădere de aproximativ cinci puncte la toate orașele, cu excepția Iașiului, care scade doar 0,9 puncte, și trece astfel în fața Băii Mari.

Pe plan european, Clujul se situează pe locul 25 dintre cele 40 de orașe din categoria sa, Timișoara este pe locul 31, iar Iașiul pe locul 34. Bucureștiul este pe locul 17 din 20, în categoria sa. Sibiul se clasează pe locul 43 din 57, iar Baia Mare pe 55.

Per ansamblu, cel mai mare punctaj l-a obținut capitala Franței, Paris, cu 66 de puncte, urmat, la distanță, de capitala Danemarcei, Copenhaga, cu 46,8 puncte, și de capitala Portugaliei, cu 46,3 puncte. La polul opus, se află orașele grecești Patras (10 puncte) și Kalamata (11,8 puncte) și Plovdiv (12,1) din Bulgaria. În mod ironic, ultimul oraș este Capitală Europeană a Culturii 2019.

În categoria L, unde se află Clujul, Timișoara și Iașiul, clasamentul este condus de Florența (37,6 puncte), în categoria M, în care sunt încadrate Sibiul și Baia Mare, locul I este al orașului Lund, din Suedia, cu 38,9 puncte.

„Orașele românești obțin scoruri relativ similare (…) cu Cluj-Napoca, având cea mai bună poziție din țară, în raport cu orașele europene similare”, menționează raportul.

Grafic: Extras din fișa de țară a României, cu ierarhizarea orașelor monitorizate | Sursa: Comisia Europeană, traducere G4Media.ro

Raportat doar la fostele țări socialiste, cel mai bine clasat oraș din România, Clujul, este pe locul cinci în categoria 250.000-500.000 de locuitori, după capitala Estoniei, Tallinn (34,1), cea a Slovaciei, Bratislava (31,9), cea a Sloveniei, Ljubljana (27,3), și orașul polonez Gdánsk (22,2), singurul din regiune care depășește Clujul, fără a fi capitală. La capitolul orașe de peste un milion de locuitori, Bucureștiul se află sub capitala Ungariei, Budapesta (32,8), a Cehiei, Praga (32,7), a Poloniei, Varșovia (27), dar peste a Bulgariei, Sofia (19,8) sau peste metropola olandeză Rotterdam (22,7).

Studiul a fost dat publicității la începutul lunii octombrie, fiind realizat de către Centrul Comun de Cercetare, serviciul științific intern al Comisiei.

Orașul ideal

Orașul creativ și cultural ideal în Europa este un amestec de șapte orașe, cele mai multe dintre ele de dimensiuni mici sau medii, mai arată autorii studiului: Paris (Franța), Florența (Italia), Weimar (Germania), Eindhoven (Olanda), Budapesta (Ungaria), Glasgow (Scoția – UK) și Copenhaga (Danemarca).

Foto: Dintre orașele secundare ale Europei Centrale și de Est, doar Gdánsk punctează mai bine decât Clujul la categoria orașelor de 250.000-500.000 de locuitori. În imagine, o secvență de la Zilele Clujului 2018 | Foto: Dan Bodea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Haha! In tara analfabeților va văitați de cultura:))

  2. Noi nu vrem cultura, vrem posturi bine platite la stat, unde sa slugarim, dar sa nu facem nimic.

    Nu-ti trebuie cultura in Romania, oricum oamenii creativi emigreaza masiv in fiecare an, de ce ar ramane aici, printre ticalosi?

  3. Nu-i adevarat. La cate manele aud zilnic, se anunta un viitor cultural luminos.

  4. Mare cultura. O cacealma. Nici macar paparudele nu stim daca-s ale noastre. Ce e autentic intr-o lume c-o civilizatie de zeci de mii de ani ? „Cultura”. Japonezii au cultura. (si aia mult imprumutata … ) Macar ei au adus la nivel de arta tot ce-au imprumutat. Romanii ? Shaorma.

    • De fapt, romanii mananca un kebab turcesc, inventat in imperiul otoman in secolul XIX, pe care il numesc… arabeste, romanizîndu-i numele, din chawarma in shaorma