G4Media.ro

Raport al Comisiei Europene: Bulgaria și România au cea mai mică speranță…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Raport al Comisiei Europene: Bulgaria și România au cea mai mică speranță de viață din Europa / În România femeile trăiesc în medie cu opt ani mai mult decât bărbații 

Sfârșitul lui 2021 a adus vești proaste deopotrivă pentru români și bulgari, întrucât ultimul Raport privind Sănătatea al Comisiei Europene plasează cele două țări din sud-estul Europei pe ultimele locuri în privința speranței de viață a cetățenilor lor, transmite Eurobserver, citată de Rador.

Raportul arată că acum, din cauza pandemiei, românii și bulgarii mor chiar și mai tineri decât înainte. Speranța de viață a scăzut în 2020 în Bulgaria și România cu 1,5, respectiv 1,4 ani – o scădere dublă față de media europeană de 0,7 ani.

Țările europene cu cea mai mare speranță de viață sunt Norvegia (83,3), Islanda (83,1) și Irlanda (82,8), în vreme ce România (74,2) și Bulgaria (73,6) sunt la coada clasamentului.

În Bulgaria, similar cu România, „pandemia a anulat temporar anii de progres în privința speranței de viață, care în 2019 era oricum cea mai mică din UE.

În ciuda ameliorării sistemelor sanitare în ultimul deceniu, impactul unor factori persistenți de risc ridicat, tarifele mari neacoperite de asigurările medicale și asistența medicală dependentă excesiv de spitale continuă să obstrucționeze performanța sistemului”, se afirmă în raport.

În 2000-2019 speranța de viață în Bulgaria și România a crescut cu doi, respectiv patru ani, dar rămăsese încă mult sub media UE, cu opt, respectiv șase ani.

În România femeile trăiesc în medie cu opt ani mai mult decât bărbații (78,4 comparativ cu 70,5) – unul dintre cele mai mari decalaje dintre sexe din UE la acest capitol.

Unul dintre principalii vinovați pentru scurtarea vieților multor bulgari și români e sistemul medical deficient.

Cheltuielile per capita cu prevenția din ambele țări se situează tot la coada UE, afirmă documentul. Sistemul medical e subfinanțat și nu-și poate atinge potențialul real.

În ciuda unor măriri recente de cheltuieli, și finanțarea asistenței medicale primare e cea mai redusă din UE. Slăbiciunea asistenței primare și a prevenției poate explica rata ridicată a mortalității din Bulgaria și România din cauze tratabile sau evitabile.

În cazul Bulgariei raportul semnalează că „se estimează că până la o treime din toți pacienții ocolesc medicii din asistența primară și merg direct la secțiile de urgență ale spitalelor”.

Cele mai mici cheltuieli per capita

Asistența medicală din Bulgaria și România a fost clasificată cu consecvență în ultimii ani drept cea mai proastă din UE, conform Indicelui Consumatorului de Sănătate Euro (Euro Health Consumer Index).

Bulgaria (cu 626 euro per capita) și România (661 euro per capita) cheltuie pe sănătate mai puțin decât oricare alt stat UE, conform Eurostat, cu mult în urma țărilor clasate primele, Luxembourg, Suedia și Danemarca, toate cu 5.500 euro per capita per an.

Altă problemă identificată de raport e penuria de personal medical.

În cazul României, „migrația personalului medical a contribuit la penuria de cadre medicale, iar numărul de medici și asistente per capita e cu mult sub media UE. Acest fapt afectează negativ accesul la îngrijire și mărește timpii de așteptare”.

În cazul Bulgariei, „mai mulți factori contribuie la penuria de asistente, între care numărul mic de asistente absolvente, pierderea asistentelor calificate din cauza emigrației, îmbătrânirea forței de muncă (media de vârstă a asistentelor e 50 de ani) și nemulțumirea față de salarii și condițiile de muncă”.

E aceeași problemă cu care toate statele foste comuniste se luptă de decenii. O mulțime de cadre medicale au plecat să lucreze în alte state UE cu salarii și condiții de muncă mai bune, scăpând astfel de lipsa de investiții în sistemul medical, de corupția generalizată și de directorii de spitale numiți pe criterii politice.

Pe lângă sistemul medical slab, raportul Comisiei arată că există și obiceiuri nesănătoase care contribuie la aproape jumătate din totalitatea deceselor din Bulgaria și România

„România raportează un consum de alcool și diete nesănătoase peste media UE.”

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces, iar cancerul pulmonar e forma de cancer care duce cel mai frecvent la moarte.

În cazul Bulgariei evaluarea e la fel de sumbră.

„Fumatul, dietele nesănătoase, consumul de alcool și activitatea fizică redusă sunt răspunzătoare pentru aproape jumătate din decesele din Bulgaria. Rata fumatului la adulți și adolescenți e cea mai ridicată din UE.”

Sursa: Euobserver/ Rador/ Traducere: Andrei Suba

Sursa Foto: Ilona Andrei/ G4Media.ro

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

34 comentarii

  1. Pai e normal sa traim mai putin daca UE ne vinde toate gunoaiele alimentare.

  2. Ce treaba are speranta de viata cu pandemia .
    Speranta de viata are legatura cu saracia , cu spitalele , cu alimentatia de proasta calitate (oare UE ce parere are ca ne vinde toate rahaturile).
    Cand vad speranta de viata in tarile nordice peste 80 ma apuca sila , e usor sa traiesti mult cand stai cu fundul pe petrol si gaze.

    • Așai ca tu crezi ca USR e de vina?
      Ca suntem saraci lipiți, și avem spitale pline de Șpăgari, Ciume roșii și holera?
      Oare UE ce parere poate să aibă daca tu ești ( pröst) si cumperi toate mizeriile?

  3. Deci bărbații trăiesc până la 70,5 ani și guvernul a ridicat vârsta de pensionare la 70 de ani.
    Bărbații trăiesc mai puțin decât femeile și se pensionează mai târziu.
    Bravo România!

    • @Ionut – 🤣 Pai cum, bre, nu era chestia cu egalitatea dintre sexe? De ce oare traiesc femeile mai mult decat barbatii? Nu cumva pentru ca sunt mai ingrijite cand vine vorba de sanatatea lor?

    • Sa inlelegem ca polițiștii și magistrații au speranța cea mai mica de viata? Ei ies la pensie 50 de ani. Sa ai gura aurita!

  4. Eu ca bărbat ma simt discriminat, vreau sa ies la pensie mai devreme ca sa ma pot bucura de viata, sa fiu pe picior de egalitate cu o femeie.

    Chiar daca biologic sunt diferit, vreau drepturi!!!

    • Daca UE recunoaste ca media di viata e cea mai mica din Europa de ce mincinosi nostri de politici spun ca U E Cere cresterea varstei de pensionate ? Sau vor sa ne pensione pe noi postmortem ? Caci oricum ei vor iesi la 30 de ani.

    • Pai asta vroia usr sa facă. Înainte de pensie cu 5 ani, te declarai femeie si ieșeai mai devreme. Putin vaccinatull știe. 🤣🤣🤣

  5. E și o parte bună a acestei situații, prelungirea unei vieți dincolo de limită nu prea are sens. Am vizitat vreo 2 spitale din Germania, peste 95% din pacienți erau bătrâni, cu zeci de operații și internări la activ, care cea mai mare parte a timpului și-o petrec în spitale. Trecând peste costuri, să nu fiu acuzat de egoism, nu cred că e o viață care merită trăită.
    Uitați-vă la bătrânii din jur, încercați să identificați vreo urmă de zâmbet pe fața lor. Nu prea există, lupta asta de a prelungi viața dincolo de limitele biologice ale organismului este o exagerare, după un punct este doar o inerție de a exista, fără urmă de bucurie, doar cu griji și boli. La noi în plus și cu lipsuri materiale.

    • @Frica de Covid se tratează cu Xanax – Ce-ar fi sa vorbesti doar in numele tau… Nu stiu ce fel de batrani ai tu in jur, dar toti din jurul meu au activitati, preocupari, sunt plini de viata (toti peste 80). E adevarat, exista o prima conditie: sa ajungi la 80 de ani cat mai sanatos posibil, adica fara excese, cu activitate fizica moderata toata viata, cu educatie suficienta care sa-ti deschida orizontul etc.

    • Am detaliat mai jos măsuri pentru o viață sănătoasă.

  6. Explicație neștiințifică. Femeile merg mai des la biserică. Țin post. Și poate că sunt mai bune la suflet decât bărbații.

    • E simplu. Femeile nu mănâncă numai fripturi de porc si shaorma, nu beau alcool in loc de apa, si se mai si duc la doctor din cand in cand. De-aia traiesc mai mult.

    • Femeile traiesc mai mult in principal pt ca isi schimba in fiecare luna o particica de sânge,conteaza mai mult decat alte prostii 😉

  7. „Fumatul, dietele nesănătoase, consumul de alcool și activitatea fizică redusă sunt răspunzătoare pentru aproape jumătate din decese”.
    Deci nu Covid-ul e problema principală, alte cauze, mult mai ușor de controlat sunt problemele.
    De ce nu se introduce Certificat pentru fumat, alcool, obezitate ?
    Ai băut o bere, nu mai intri nicăieri, stai acasă.
    Ai fumat, stai acasă.
    Ești gras, ai voie doar în parc pe pista de alergare, nu mai ai voie în supermarket !

    • Sau direct prohibiție pentru țigări și alcool, mâncare cu rația în funcție de greutate.

    • Controlul total al statului asupra vieții oamenilor, ca în 1984.

  8. – Haideţi fraţilor să punem şaua pe şerbi!!! Împreună cu Pensiispeciale noi suntem Puterea României!!! Dresori de iobagi şi de fraieri!!!

  9. Adica pot trai viata de huzur doar din vanzarea de p$%^@ …

  10. Se intampla ceva si la case mai mari… Companiile de asigu.rari de sanatate din SUA vad o crestere imensa de mo.rtalitate la oamenii activi, 18-64 ani. Si nu e de la Covid.
    Au crescut si despa.gubirile pe dizab.ilitati temporare si perm.anente.

    Ce sa fie oare?? Ce sa fie?

    zerohedge.com/medical/life-insurance-ceo-says-deaths-40-among-those-aged-18-64-and-not-because-covid

  11. Nu e destul 70 de ani, înconjurat de un popor putred, ticălos şi rău, unde nimănui nu-i pasă de nimeni şi nimic? 70 de ani e chiar prea mult.

  12. De vină sunt manelele.

  13. Beau alcool mult (chiar acum sunt mahmur), mănânc doar ce e prăjit sau dulce. Mă aștept să mă îmbolnăvesc serios in deceniul cinci și să mor pe la 65 de ani. La spital…am fost deja victima malpraxisului și nu mai pot pune la loc ce a secționat și scos inutil chirurgul(cârpaciul).

  14. Daca nu traiau azi Iliescu si Melescanu, eram si sub Bulgaria.

  15. Și groparii trebuie sa mănânce o pâine!🤔😎

  16. Este adevarat ca la noi barbatii traiesc mai putin, asta si datorita obiceiurilor (fumat, sedentarism, alimentatie precara, alcool ). Durerea cea mare este ca varsta de pesionare la barbati este mai mare, iar la aceeasi contributivitate pensia este mai mica decat la femei. Daca se va face dreptate prin MAREA RECALCULARE a pensiilor, cine va plati anii si banii pierduti ?