G4Media.ro

Rafila: A început să scadă numărul de teste destul de mult /…

Sursa foto: G4Media.ro

Rafila: A început să scadă numărul de teste destul de mult / DSP-urile nu sunt încurajate să investigheze focare

Profesorul Alexandru Rafila a declarat, marţi, la Ploieşti, că numărul de teste a început să scadă „destul de mult” iar direcţiile de sănătate publică nu sunt „încurajate” să investigheze toate focarele epidemiologice.

„S-a întâmplat un fenomen ciudat: brusc numărul de teste s-a stabilizat, între ghilimele. Am ajuns să testăm când aveam 10.000 de pacienţi infectaţi zilnic ca şi atunci când aveam 5.000 de pacienţi. Mai mult, astăzi am aflat cu surprindere că a început chiar să scadă numărul de teste destul de mult, a scăzut într-o singură zi cu 20%, astăzi am avut aproape 8.000 de cazuri, am avut doar 30.000 de teste, ceea ce este anormal, pentru că, de fapt, există un blocaj undeva. (…) Blocajul cred că este undeva în zona direcţiilor de sănătate publică, ce nu sunt încurajate să investigheze toate focarele epidemiologice, să identifice contacţii, să vadă dacă există cea mai mică simptomatologie care ar trebui să ducă la efectuarea unui test, pentru că toate ţările care au ajuns să controleze într-adevăr pandemia au făcut acest lucru: cu cât a crescut numărul de cazuri, a crescut testarea şi acest lucru a permis izolarea celor infectaţi şi oprirea transmiterii. Oprirea transmiterii doar prin măsuri nemedicale (…) nu este o soluţie, pentru că ea afectează, de multe ori, fundamentele societăţii. Sigur că într-o criză majoră iei măsuri extreme, nimeni nu spune lucrul ăsta, că nu se poate face, dar trebuie să fim raţionali şi să dezvoltăm acele zone ale sănătăţii publice care pot să ducă la controlul pandemiei”, a spus Rafila într-o conferinţă de presă.

În context, candidatul PSD la Camera Deputaţilor a arătat că hotărârea de guvern aflată în dezbatere pe site-ul Ministerului Sănătăţii care vizează mărirea veniturilor personalului medical creează „discriminări” în condiţiile în care îi exclude pe cei care lucrează în DSP-uri şi INSP.

„Există o hotărâre de guvern aflată în dezbatere pe site-ul Ministerului Sănătăţi de mărire a veniturilor personalului medical în care sunt excluşi colegii de la INSP şi de la direcţii de sănătate publică. Dincolo de faptul că este inacceptabil, dacă ai nevoie de o armată care să acţioneze împotriva unei infecţii, cum este acest caz, nu trebuie să creezi discriminări între persoanele care sunt implicate în gestionarea acestei pandemii şi mie se pare că la nivelul Guvernului ar trebui să se reconsidere acest lucru, iar colegii care lucrează în direcţiile de sănătate publică, în INSP să fie încurajaţi inclusiv prin acordarea acestor stimulente materiale. La fel ca şi alt personal medical”, a mai spus Rafila.

Context

7753 de cazuri noi de Covid din 30.740 de teste au fost depistate în România în ultimele 24 de ore. 196 de decese au fost raportate, între care unul la categoria 0-9 ani. Este vorba despre o fetiță de sub un an, cu multiple comorbidități, din județul Mureș, potrivit informațiilor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică.

Numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.667. Dintre acestea, 1.204 sunt internate la ATI.

Din cele 30.740 de teste prelucrate în ultimele 24 de ore, 19.069 au fost făcute în baza definiției de caz și 11.671 la cerere.

Rata de pozitivare este de 25%.

În urmă cu exact trei săptămâni, în România erau raportate tot 30.000 de teste, iar rata de pozitivare a fost tot 25%, fiind înregistrate 7733 de cazuri.

Acum două săptămâni erau raportate 31.000 de teste, iar rata de pozitivare a fost de 23,5%, iar în urmă cu o săptămână se înregistrau tot 31.000 de teste, iar rata de pozitivare a fost de 26,5%.

Citește și

EXCLUSIV Cum ignoră România recomandările Comisiei Europene și ale OMS: testează mai puțin decât capacitatea pe care o are, nu testează masiv în focare și nu asigură accesul ușor al populației la teste

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Decizia PSD de a racola și de a defila cu Rafila a părut ciudata la vremea ei.
    Dar uite ca Ciolacu a fost mai strateg decât am fi putut crede. Dacă el ar fi atras atenția asupra pumnului în gura DSP băgat de PNL, lumea ar fi ras de el, psdist mincinos.
    Dar când un medic, în timpul unei pandemii, trage un semnal de alarma real, oamenii asculta. Si bine fac. PNL aplica acum metoda Trump: dacă nu testezi nu ai cazuri (în presa). Metoda asta omoară oameni, mai întâi din domeniul medical, unde sunt deja copleșiți, apoi din ceilalți.
    M-as dori ca și USR+ sa se sesizeze și sa atace fără nici o rezervă această politică ucigașă a pnl, altfel numai PSD/Rafila primesc credit și, mai ales, ii doare în basca pe pnl-isti.

  2. Păi normal să nu l deranjeze pe ficus că face ihter mecanic dacă nu se încadrează în platou, le mărește după alegeri să ne nchidă definitiv

  3. Articolul se refera la declartia domnului profesor Alexandru Rafila sau a domnului candidat PSD Alexandru Rafila?… Ca sa stim si noi cata „valoare” are.

  4. A scazut numarul de teste, ceva de groaza: acum fix o saptamina 31082 de teste si azi 30740 de teste. Poti sa zici ca nu, nu poti.
    Si uite asa se incolona si Rafila in linia trolilor psd-aci (astia care posteaza p-aici macar nu-s nu stiu ce autoritate medicala ca Rafila). Sarcina de partid, de.

  5. Eu nu am înțeles încă multe lucruri. Dar nu e timpul pierdut.

    Cei care lucrează la DSP au nevoie de BANI ÎN PLUS ca să-şi facă treaba? Sau cineva îi împiedică să nu testeze populația posibil infectată? Sau domnul Rafila s-a trezit cu o săptămână înainte de alegeri să arunce nişte vorbe?

    Ori ştie ce vorbeşte şi ne spune clar şi nouă, ori vorbeşte ca să n-adoarmă ca doamna Pandele în târg.

    Părerea mea e ca toată lumea să primească bani în plus anul ăsta. Merităm toți. Şi doamna de la casierie, şi băiatul care livrează, şi cei care lucrează la termoenergetica, şi cei de la enel, şi cei de la salubritate, toți efectiv, pe merit. Cum doar medicii şi asistentele să aibe bonusuri? Adică cei din DSP să facă volumul ăsta de muncă pe aceeaşi bani de anu trecut, când încă nici nu ştiam prea mulți de DSPuri.

    Nu aveți decât să mă înjurați. Poate trag eu concluzii pripite. Nu cunosc situația financiară a celor de la DSP. Dacă au întra-adevăr dreptate şi lucrează pe 1500 de lei şi e presiune continuă poate că nu e tocmai bine. Sper să nu fi înțeles eu bine, chiar sper să mă înşel.

    De ce nu am auzit până acum (24.11.) de problemele astea de la DSP?