G4Media.ro

Raed Arafat, la 8 zile după explozia din Crevedia: ”Peste 2100 deficiențe…

sursa foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Raed Arafat, la 8 zile după explozia din Crevedia: ”Peste 2100 deficiențe descoperite după controale/ Un pompier are arsuri pe 80% din corp, diagnostic foarte rezervat/ Nu a venit doctorul Arafat care e civil să dea dispoziții cum să se stingă incendiul”/ Planul roșu, activat după aproape o oră

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență și secretar de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat a ținut o conferință de presă la sediul MAI, în care a prezentat raportul preliminar al intervenției după explozia de la Crevedia din 26 august, unde doi oameni și-au pierdut viața din cauza arsurilor, iar o altă persoană a făcut infarct.

Raed Arafat a transmis că a ajuns la fața locului la puțin peste o oră după explozie și că a dispus insistent evacuarea urgentă a populației, inclusiv a angajaților Ministerului de Interne care nu erau pompieri, dar și intrarea rapidă a roboților în incendiu.

Arafat a fost că la fața locului cel puțin unul din hidranți era fără presiune, deci alimentarea cu apă se făcea prin navetă, fapt care îngreunează deseori activitatea pompierilor, susține șeful DSU.

Arafat a mai spus că în prezent sunt internați 20 de pompieri, din care 8 în străinătate. Dintre aceștia, unul, internat în Milano, are arsuri pe 80% din corp, iar diagnosticul este foarte rezervat, susține șeful DSU.

În timpul conferinței, Raed Arafat a făcut o demonstrație cu un pompier chemat în conferință pentru a prezenta echipamentul de care dispun echipajele de intervenție. Șeful DSU a enumerat apoi achizițiile făcute în ultima vreme și caracteristicile echipamentelor pentru a demonstra că ”avem grijă de pompierii noștri”.

raed arafat pompieri
sursa foto: Captură video

G4Media prezintă live conferința. Principalele declarații:

Raed Arafat:

  • Obiectivul a fost autorizat în octombrie 2011 de ISU Dâmbovița, ca sistem GPL, cu capacitate de depozitare de 4000 litri.
  • În iulie 2020 (30 iulie), după o sesizare ISU Dâmbovița a făcut un control inopinat unde a constatat reamplasarea, deci nu mai respecta regula. În consecință a retras autorizația lor.
  • Tototdată, au descoperit ca neregulă utilizarea unei pompe neomologate și existența unei stații de incintă pentru alimentare cu motorină a autovehiculelor proprii, care prezentau scurgeri de carburant. Au dat amendă de 10.000 lei.
  • Au fost notificate Oficiul Registrului Comerțului și Prefectura Dâmbovița. Au fost înștiințate ISU, Primăria Crevedia, Agenția de Mediu etc.
  • După 2 luni a fost făcut un nou control inopinat și s-a constatat că funcționa în continuare. Au dat o amendă de 30.000 de lei. Se constată și un sistem neomologat și se mai aplică o amendă de 10.000 lei.
  • S-a decis închiderea punctului GPL din Crevedia.
  • În 13.10 operatorul notifică ISU că punctul a fost închis. Aici rolul ISU s-a finalizat din punct de vedere al legii.
  • Pe parte de intervenție: În 26 august, ISU a fost anunțat la 18:48, prin 112, că a fost o explozie urmată de un incendiu la o locuință, așa a fost apelul inițial.
  • ISU Dâmbovița sunt cei anunțați inițial de incendiu. A fost anunțat ISU București care are plan comun de intervenție, având un punct mai aproape de Crevedia, Buftea. La București au fost anunțate Buftea și alte subunități. Ca urmare a apelurilor multiple, dispeceratul ISU Dâmbovița suplimentează echipamentele și autospecialele.
  • La fața locului, cel puțin unul din hidranți era fără presiune, deci alimentarea cu apă se făcea prin navetă, adică mașinile mici alimentau mașinile mari. Este o problemă cu care ne confruntăm permanent, găsirea hidranților care să fie și sub presiunea necesară.
  • La 19:06 ajung primele echipaje ISUBIF, Detașamentul Buftea. Apelul a fost la 18:48. Cu asta clar informațiile false că s-a ajuns după 60 de minute nu sunt reale. Prima sosire a fost la 19:06.
  • Șeful turei de serviciu raportează că incendiul se manifestă violent la o casă și observă o cisternă incendiată. Începe evacuarea populației și localizarea incendiului în clădirile învecinate. La 19:10 ajung și echipajele ISU Dâmbovița.
  • Primele măsuri au fost evacuarea populației, 10 case. Multă populație în zonă, căutarea, salvarea și evacuarea victimelor, realizarea dispozitivelor de protecție a caselor, de răcire a cisternelor.
  • Au fost identificate 8 victime după primul eveniment, au fost evaluate medical, s-a acordat asistența de urgență. Din păcate, o persoană a intrat în stop cardio respirator și a intrat a doua oară, a fost transportată la spital fiind declarată decedată acolo.
  • S-a cerut sprijin suplimentar de echipamente, mașini, fiind trimite suplimentar și ambulanțe, și de incendiu, inclusiv mașina cu roboți
  • Având în vedere că în eveniment erau mai multe cisterne, s-a acționat pentru dispersarea gazului, pentru a nu se acumula gaze și răcirea permanentă pentru a compensa căldura și a reduce temperatura. Aceste măsuri au cumpărat timp, pentru că puteam vedea a doua explozie și mai devreme și poate și mai mare.
  • La 19:30 se activează operativă la nivelul ISU Dâmbovița care vine la intervenție. La 19:32 se emite mesajul RO-Alert care a explicat populației necesitatea de a rămâne sau evacua.
  • La 19:39 a fost activat planul roșu. De ce nu s-a activat la București? Pentru că era în sprijin și face parte din planul roșu pentru Dâmbovița.
  • Concomitent cu acțiunile specifice, a continuat acțiunea de evacuare, pe o suprafață de 50.000 de metri pătrați.
  • La 20:01, șeful ISUBIF ajunge și preia comanda în sud, validează măsurile stabilite anterior și dispune continuarea evacuării populației, protecția personalului propriu, una din măsuri fiind trimiterea roboților.
  • La 20:04 ajunge șeful DSU (Raed Arafat, n.red.). N-aveam decât să validez măsurile luate de dânșii și să suplimentez anumite aspecte.
  • Să explic clar comentariilor foarte dese: Conducerea intervenției, partea tehnică este condusă și executată de pompieri cu expertiză în domeniu. Cum pe partea medicală e condusă de medici, că au expertiză.
  • Când am ajuns acolo, dispozitivul era stabilit, activitatea era în desfășurare, toate aspectele erau stabilite.
  • Nu a venit doctorul Arafat care e civil și a dat dispoziții cum să stingă incendiul. Asta nu se face.
  • Lucrul la care am insistat foarte mult și am solicitat jandarmilor să fie foarte fermi evacuarea civililor, inclusiv a personalului MAI care nu erau pompieri.
  • Altfel, la a doua explozie am fi avut zeci de civili răniți sau poate morți.
  • La fel și pompierii, dacă nu interveneau roboții puteam să avem morți printre colegii pompieri.
  • Aceste două acțiuni au fost insistent repetate că intră roboții mai repede și evacuăm populația.
  • La 20:46 a fost cerută suplimentarea inclusiv cu echipaje și speciale ISU Prahova, înainte de a doua explozie.
  • După a doua explozie apar noi focare la vegetație uscată și case.
  • Mai sunt internați 12 pompieri în România și 8 pompieri în străinătate. Din cei din străinătate, unul ar trebui externat săptămâna viitoare. Un pompier, cel de la Milano, sperăm să reușească să îi salveze viața, are arsuri pe 80% din corp, deci diagnosticul este foarte, foarte rezervat.
  • Avem echipe mixte de control cu peste 2500 de oameni. Total deficiențe constatate, peste 2100.
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Din cele descrise de el, asa zisul doctor Arafat nu poate conduce decat dpdv politic aceasta structura de reala importanta a statului roman.
    El a activat doar sub acoperirea de student in vechiul regim, asa cum o face acum sub cea de medic. N-are nimic de-a face cu prezenta ocupatie, cum nu a avut nici inainte de revolutie.
    Mai mult decat atat, ar fi interesant sa aflam unde a obtinut el diploma de bacalaureat, atata timp cat se afla in Romania dinainte de a implini 16 ani, din 1980.
    Publicati aceasta postare, sau macar intreprindeti o investigatie jurnalistica.

  2. O sa plece si Arafat intr-o buna zi ,dar exploziile ,incendiile vor continua

  3. Demisia îți spune ceva ?Au murit atâția români …

  4. La ApaPROD ar fi vreo 4200 de deficiențe dar ,dacă încă nu a explodat nimic care să merite vitalizat in draci,totul e bine.
    Nistor și slugile lui prospera in continuare…

  5. Dpa 2 ore a doua explozie ceva nu a fost bine efectuat in interventie.

    Si o intrebare care pare fara de raspuns deocamdata: cand s a aflat ca practic prima explozie venea de o cisterna si nu de la o amarata de casa asa cum s a povestit in primul apel?

    Amaratii aflati de jur imprejurul station tot ei sunt de vina ca I a prins explozia desi parte din ei au reclamat neregulile dar nu s a intamplat nimica serios pana la explozie

  6. Tot cea ce se intampla cu privire la neregulilese datoreaza in statii GPL ,usurintei cu care se acorda autorizatiile de functionare, inclusiv pt domenii de risc ..
    Practic inexistenta verificarilor prealabile avordarii autorizatiei, verificari inlocuite de Declaratia pe proprie raspundere .
    Iar in caz de neacordare a autorizatiei de organul abilitat, urmeaza sanctiuni pt personalul institutiei publice .
    Asta mai inseamna si enorme facilitati acordate sectorului privat, in loc de o legislatie clara si la obiect.
    Enorme .
    Pt ca majoritatea patronilor romani, nu au decat un scop : Profitul, fara a tine cont de protectia muncii, a salariatului .
    Exemplu :
    Statiile GPL, preturi si conditii pe litoral, la munte, comparativ cu afara tarii .