G4Media.ro

Putin se compară cu Isus Hristos în tentativa de a se prezenta…

Foto: Kremlin.ru

Putin se compară cu Isus Hristos în tentativa de a se prezenta ca un apărător al valorilor tradiționale împotriva Occidentului „satanic”

Președintele Putin s-a comparat cu Isus Hristos, citând Biblia pentru a explica misiunea sa divină de a educa tinerii din Rusia în spiritul valorilor „tradiționale”. Liderul Rusiei s-a prezentat în mod frecvent ca un apărător statornic al credinței creștine împotriva Occidentului „satanic”, scrie The Times.

Dar, într-o perspectivă revelatoare asupra modului în care Putin își vede rolul, liderul rus a vorbit în termeni vădit religioși despre necesitatea de a forma viziunea asupra lumii a tinerilor ruși. Apărând prin intermediul unei legături video pentru a sărbători deschiderea unor centre pentru copii lângă Moscova, Putin a început să citeze din Biblie.

Putin a ordonat înființarea de centre de tineret în întreaga țară, într-o mișcare care amintește de taberele din epoca sovietică, unde copiii erau îndoctrinați de la o vârstă fragedă în valorile partidului comunist. De la vârsta de șase ani, elevii din școlile primare din Uniunea Sovietică puteau să se alăture Micilor Octombriști, înainte de a trece la Tinerii Pionieri la vârsta de nouă ani și de a progresa apoi în Komsomol la 14 ani.

Sub conducerea lui Putin, ateismul strict al Uniunii Sovietice a fost înlocuit de o formă agresivă de creștinism ortodox care este adesea folosită pentru a răspândi mesaje aprobate de stat.

Putin a comparat misiunea sa de a proteja tinerii ruși de influența tot mai mare a Occidentului cu eforturile lui Isus Hristos de a-i recruta pe Petru și Andrei, doi pescari, pentru a răspândi cuvântul lui Dumnezeu.

„Vă amintiți cum a venit Isus în Galileea și i-a văzut pe pescari lângă Marea Galileii?”, a întrebat el la o reuniune a oficialilor ruși. „Unul prindea pește, altul își aranja plasa. ‘Urmați-Mă și vă voi face pescari de oameni, pescari de suflete omenești’. Ei au devenit evangheliștii lui, studenții lui. Acest lucru a fost foarte important într-o perioadă în care religiile lumii se dezvoltau… dar nu este mai puțin actual acum, când trebuie să ne apărăm valorile tradiționale, cultura, tradițiile și istoria noastră. Acest lucru este foarte important pentru viitorul țării.”

Revenirea religiei în politica Rusiei și rolul aparent sacru al lui Putin în susținerea tradițiilor țării oglindește divinizarea țarului înainte de Revoluția din februarie 1917.

La întâlnirea de săptămâna trecută, Putin a insistat asupra faptului că nu a dorit să împărtășească un mesaj exclusiv creștin și a făcut referire la cele patru „religii tradiționale” ale Rusiei – creștinismul, islamul, budismul și iudaismul.

Dar într-o țară în care 70% dintre ruși se identifică drept ortodocși, creștinismul s-a bucurat de un rol privilegiat și a fost cooptat pentru a justifica războiul din Ucraina.

Patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, a declarat că trupele rusești care mor în Ucraina sunt absolvite de păcate, binecuvântând efectiv războiul ca pe o cruciadă sfântă.

În perioada premergătoare Paștelui Ortodox din 5 mai, patriarhia Moscovei, care este strâns aliniată lui Putin, a adunat și mai multe binecuvântări asupra a ceea ce descrie ca fiind o luptă pentru „eliberare națională în …sud-vestul Rusiei”. În cadrul unei reuniuni la Moscova la sfârșitul lunii trecute, patriarhia a numit oficial operațiunea militară specială „Sviașciennaya voyna” sau „război sfânt”.

Patriarhia a identificat, de asemenea, declinul continuu al populației rusești ca fiind unul dintre cele mai grave pericole cu care se confruntă națiunea.

Putin a declarat anul 2024 drept Anul Familiei, încurajându-i pe ruși să aibă mai mulți copii prin oferirea de credite ipotecare subvenționate și un concediu de maternitate îmbunătățit, și spunându-le femeilor că trebuie să aibă cel puțin doi copii pentru a „păstra grupul nostru etnic”. În același timp, grupurile LGBT+ au fost interzise ca organizații extremiste.

Încercările lui Putin de a modela valorile și viziunile asupra lumii ale tinerilor din Rusia par să dea rezultate, potrivit sondajelor.

Deși este dificil să se facă sondaje independente în Rusia, un sondaj realizat de Chicago Council on Global Affairs și Levada Center, o organizație de sondaj independentă din Rusia, în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani, a arătat că tinerii ruși sunt în mare parte patrioți. De asemenea, s-a constatat că aceștia sunt apatici în ceea ce privește implicarea în democrație, doar 30% dintre ei votând la alegeri în ultimii doi ani. În total, 82% au declarat că sunt foarte mândri sau oarecum mândri de faptul că sunt ruși.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. pe cand rastihnirea? imi asum pacatul de a arunca cu pietre in el

    • Poți să-l impungi cu sulița. Faza cu pietrele a fost cu alta ocazie și nu I s-a aplicat Lui.
      Asta ca să fim în acord cu scripturile.
      Altfel, din partea mea poți să-l faci ciur.

    • @ AndreiB – Lapidat a fost Sf. Stefan… sunt ateu, dar, tocmai pentru a fi informat din toate perspectivele, am citit Biblia, chiar de doua ori (e destul de greoaie)

  2. E mult mai usor de spalat creierul de mujic caruia ii vinzi resursele naturale pentru profitul personal daca trece printr-un ciclu de prespalare crestin-ortodoxa.