G4Media.ro

Psihiatru: Migrația e o provocare mai mare pentru sănătatea mintală decât Covidul…

Sursa foto: Turnul Sfatului

Psihiatru: Migrația e o provocare mai mare pentru sănătatea mintală decât Covidul / ”Această societate foarte mobilă e o provocare și pentru sănătatea mintală, nu numai în România”

Mircea Lăzărescu, medic psihiatru, membru emerit al Academiei de Științe Medicale, susține că nu pandemia și-a lăsat o puternică amprentă asupra psihicului românilor, ci, mai mult, migrația din ultimii 30 de ani, informează Turnul Sfatului.

”Provocările nu sunt numai locale sau numai românești. Omenirea este într-o metamorfoză: nu mai putem cu vechile șabloane doar să avem grijă de sănătatea mintală și de rezolvare. Multe lucruri sunt relativ standardizate, încât știi cum să pui diagnosticul, cum să tratezi aspectul urgent. Dar nu există factori extra-psihiatrici care intervin undeva problematic în sănătatea meintală. Migrația mare, faptul că populația nu are un loc stabil, nu poți programa pe termen lung; pleacă părinții de lângă copii. Deci, această societate foarte mobilă e o provocare și pentru sănătatea mintală nu numai în România. Și soluțiile în plan internațional încă nu există.

Deci, noi ne rezonăm la o problematică generală europeană, internațională, a vremilor pe care le trăim. Sigur, și pe moștenirea noastră tradițională, pentru că cineva care are tradiția Elveției sau Germaniei este altceva decât cine are tradiția României”, susține psihiatrul.

El spune că perioada pandemiei e mai deosebită din punct de vedere psihologic, nu medico-psihiatric.

”Nu se devine vulnerabil emoțional în 2 ani de pandemie, pentru că omul se formează într-o perioadă de 10-20 de ani. Mult mai mare amprenta asupra dezvoltării emoționale a avut-o migrația care a lăsat atâția copii fără părinți, crescând cu bunici sau cu niște rude: aceea a modificat labilitatea emoțională a populației României și a multor alte state, pe când acești doi ani nu i-a modificat pe structură de labilitate emoțională”, spune Mircea Lăzescu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează