G4Media.ro

PSD insistă cu legea Șarapatin care permite construirea de hidrocentrale în ariile…

sursa foto: Hidroelectrica

PSD insistă cu legea Șarapatin care permite construirea de hidrocentrale în ariile naturale protejate/ Proiectul e pe ordinea de zi a Camerei Deputaților

Proiectul de lege cu articol unic, care declară amenajările hidroenergetice de „interes public major” şi permite construirea de hidrocentrale în arii naturale protejate, se află pe ordinea de zi a Camerei Deputaților de marți, 10 martie. Vezi aici, la punctul 29.

Proiectul, iniţiat de 24 de parlamentari PSD-ALDE-UDMR, în frunte cu deputata PSD de Gorj, Elvira Şarapatin, a fost adoptat de Parlament anul trecut, deși avea aviz negativ chiar și de la Guvernul Dăncilă. Legea a mers la promulgare, însă președintele României a trimis proiectul la reexaminare.

Între timp, Senatul a respins proiectul de lege și propunerea a ajuns la Camera Deputaților, care e cameră decizională. Comisia juridică a dat aviz favorabil și proiectul e acum la plen.

Cerere respinsă de retrimitere a proiectului în comisii. Luni, 9 martie, deputatul USR Stelian Ion a cerut retrimiterea proiectului de lege la comisii. Vezi aici la minutul 1:38.

 

Dacă s-ar vota un astfel de proiect, ar însemna că, pe viitor, proiecte pentru desfășurarea unor activități industriale ar putea fi făcute fără acord de mediu, ceea ce ar avea un impact devastator asupra mediului înconjurător. Noi credem că e important să plantăm, e important să avem grijă de mediul înconjurător, dar e este important să avem grijă foarte mult de ceea ce avem acum în patrimoniul nostru care se circumscrie sferei protecției mediului.

Există un punct de vedere negativ din partea guvernului, există comentarii pe neconstituționalitate și din partea Consiliului Legislativ, care sunt regăsite și în avizul Consiliului Economic și Social. De asemenea, președintele României a solicitat reexaminarea acestei legi, care a fost respinsă în Senatul României”, a declarat deputatul USR, Stelian Ion, în plenul Camerei Deputaților.

Alianță PSD-PRO România. Parlamentarii PSD, împreună cu cei ai PRO România, au respins însă cererea lui Stelian Ion de retrimitere a legii la Comisia juridică a Camerei, așa că proiectul se află acum pe ordinea de zi a plenului. Potrivit stenogramei ședinței, 69 din 70 de parlamentari PSD prezenți și 7 deputați PRO România din cei 8 prezenți au votat pentru respingerea propunerii de retrimitere la Comisia Juridică. Vezi aici.

Care e miza. Proiectul modifică articolul 5 al legii 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică şi adaugă faptul că „lucrările privind producţia şi distribuţia de energie electrică şi termică având ca scop utilizarea durabilă a resurselor de apă, monopol natural de interes strategic pentru realizarea de amenajări hidroenergetice, reprezintă lucrări de interes public major”.

În Directiva europeană Habitate şi în OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, care interzic lucrările hidrotehnice în ariile protejate de mediu, se arată că hidocentralele pot fi construite, totuşi, în zone protejate din „motive cruciale de interes public major” pentru comunitate.

Parlamentarii au declarat toate amenajările hidroenergetice de „interes public major” prin lege.

Cazul hidrocentralelor de pe Jiu. Hidroelectrica vrea să continue construcția amenajării hidroenergetice din Defileul Jiului, deși se află în arie naturală protejată (sit Natura 2000), iar instanța a blocat lucrările în 2017 întrucât nu exista studiu de impact asupa mediului.

Însă compania de stat a decis să reia procedura de obținere a unui nou acord de mediu și a autorizației de construcție, cu toate că, potrivit legii, studiul de impact asupra mediului nu se poate face după începerea lucrărilor, a explicat biologul și activistul de mediu Călin Dejeu.

Construcția hidrocentralelor din defileul Jiului este făcută de foști parteneri de afaceri ai fostului ministru al Industriilor din Guvernul Năstase, Dan Ioan Popescu.

Avem infringement din cauza hidrocentralelor din ariile naturale protejate. În 2015, Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement în cazul României din pricina amenajărilor hidroenergetice care afectează habitatele. Procedura de infringement presupune o atenționare în primă fază din partea Comisiei Europene că se încalcă legislația europeană. Dacă țara vizată nu remediază problema, CE poate acționa la Curtea de Justiție a UE (CJUE).

Vezi aici un reportaj Deutsche Welle realizat de jurnaliștii Paul Wagner și Mădălina Roșca despre râurile de munte din România amenințate de proiectele hidroenergetice.

sursa foto: Hidroelectrica

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Românii sunt prea ticăloşi să aibă propria ţară.

  2. Insuficient, la granitele Romaniei reprezentanții statului român mascați împart formulare, și nu testează medical. Fiecare persoana care tranzitează vama linge o foaie și declară pe proprie răspundere că se autoizolează, mascatul alb ia coala și nu știu ce face cu ea, dar probabil nimic. Intre timp marile adunări naționale sunt interzise.

  3. Rahat cu perje produs de pzd.

    Carantină pentru toti care intra in Romania!
    Precum Israel.
    Pentru doua luni!

  4. O astfel de lege a fost data in Muntenegru acum cativa ani. Legea a fost sustinuta puternic de sectorul bancar, in mod deosebit grupul Erste, deoarece acele centrale ofereau un randament foarte bun la imprumuturi si riscul era foarte scazut (garantii givernamentale).

    5 ani a durat povestea de dragoste ana au inceput sa apara problemele de mediu: areale intregi distruse, basculante in varf de munte, poluare chimica. Pe scur: un vis!

    In urma anchetelor jurnalistice banca s-a retras datorita publicitatii negative si toate proiectele in lucru au fost anulate. La fel s -a intamplat si cu aceasta lege tampita.

    Morala: guvenrul de kkt impreuna cu sectoeul bancar, tot de kkt, vor sa distruga si ultimele zone virgine pt bani. Justificare ca vom avea curent ieftin nu tine.

    Surpriza emisiunii: noi nu invatam din greselile altora!

    Ce credeti ca se va intampla?

    Pont pt g4: verificari situatia de mai sus….va iesi o ancheta de toata frumusetea

  5. Daca in ainte de 90 se cerea acord de mediu nu se construia nici o hidrocentrala,nici un baraj,nici centrala nuckeara de la cernavoda…sa fim seriosi ..altfel ajungem ca la autostrada ..din cauza unor gandaci nu se poate construi…

    • Cu astia ca tine a fost cladit comunismul

  6. Normal ca insista, partidul asta de daunatori face ce stie: orice, indiferent de consecinte, clientela de partid sa fie multumita .
    Dragi alegatori, indurati-va de Romania si trimiteti-i unde le e locul, la rahat.

  7. Acest Dejeu este un adversar inversunat (as spune un detractor) al amenajarilor hidroenergetice si hidrotehnice in general, scrierile lui fiind pline de venin. Tot timpul ataca institutiile si companiile statului, insa el insusi este slujbas la stat si anume consilier la Ministerul Fondurilor Europene, Directia Regionala de Infrastructura Cluj-Napoca: http://mfe.gov.ro/wp-content/uploads/2018/05/dfe1e746718eefca9670406f6b0f81c7.pdf

    Cateva exemple de atacturi la baioneta ale susnumitului:
    „Corpul de Control al Primului Ministru a mușamalizat toate ilegalitățile, într-un raport piperat cu fals intelectual”
    „Revenind la Apele Române, se observă un substanțial ”progres” în șarlatanism. Strategia este foare eficientă, chiar și reprezentanți ai unor instituții care nu au nicio implicare în ilegalitățile specifice Apelor Române”
    „Agenția Națională pentru Protecția Mediului a comis abuzul esențial”
    „Funcționarii „de mediu” se pare că sunt doar niște slugi ale mafiei de mediu.”
    Etc, etc, etc

    Pai bine dom’ Calin, sugi banisori frumosi de la stat, dar dai cu noroi in el? Nu iti e putina rusinica?

  8. Ar trebui sa avem organizatii ecologiste puternice ca in Germania unde se leaga aia cu lanturi de caile ferate cand tranziteaza deseuri toxice. Pana la urma si actiune excentrice sunt o invitatie la dialog. Dar dialog real !

    • Deciziile se iau impreuna in grupuri mai mari sau mai mici !

  9. Prin dialog direct nu metaforic pe panouri publicitare.

  10. Ăștia profită că nu se pot strânge mai mulți oameni la un loc să protesteze sau ce? Nu m-ar mira să scoată acum de la sertar cele mai ticăloase legi, dacă au mai rămas, bineînțeles.

  11. de unde se vede ca doamna deputat in cauza nu are lumina trasa la toate etajele!

    protectia mediului, prioritate absoluta!

    as dori sa vad o petitie on-line pe tema aceasta ca sa aratam politicului ca nu face chiar ce vrea!

    iar pds-ul si cei de la pro-Romania ar trebui sa stie asta!

    nu vedeti, cum apare un protest cat de cat, cum politienii dau inapoi?

  12. Ca beneficiar direct dl.Badea (Pitesti – Arges), sustine ambele partide pro romania si psd. Si mai are o mizerie de micro hidro centrala – cu realizarea(construirea) careia au existat mai multe articole in presa. Despre necesitatea majora a acestora – sa mori de ras nu alta….
    Despre politicienii care propun si despre beneficiarii reali ai acestor masuri…..NAPALM

  13. Protectia mediului cu orice pret a dus si la idei (din fericire exprimate pe alte coclauri) precum disparitia omenirii prin renuntarea la a face copii. Faceti un efort si cititi!

  14. !novac

    multumesc,

    nu am stiut de petitia asta!

    hidrocentralele acestea au impact asupra animalelor salbatice, mai precis a ursului, care in felul acestea fie va cobori in sate, fie va urca in golul alpin! in primul caz vor avea de suferit satenii, in al doilea oierii si turistii!

    imi permit o sugestie, eu nu am posibilitatea, de a trimite informarea legata de petitie oamenilor politici..

    trebuie profitat de apropierea alegerilor locale…

    inca o data multumesc,