G4Media.ro

Proiectele legilor Justiției: Mandatele actualilor șefi ai Înaltei Curți și ai marilor…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Proiectele legilor Justiției: Mandatele actualilor șefi ai Înaltei Curți și ai marilor parchete, prelungite cu un an

Proiectul de modificare a legii 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor prelungește cu un an mandatele actualilor șefi ai Înaltei Curți și ai marilor parchete (DNA și PG, la DIICOT este un șef interimar).

Proiectul trimis de ministerul Justiției la CSM prevede ca mandatele șefilor Înaltei Curți și ai marilor parchete să fie de 4 ani, nu de 3 ani, cum era până acum.

”Art. 143 – (1) Preşedintele, vicepreşedinţii şi preşedinţii de secţie ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au funcţionat la această instanţă cel puţin 2 ani şi care nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani.

(2) Numirea în funcţiile prevăzute la alin. (1) se face pe o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată, în acelaşi mod (…)

Art. 145 – (1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul-șef al Direcției Naţionale Anticorupţie și al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, adjuncţii acestora, procurorii-şefi de secţie ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ai Direcției Naţionale Anticorupţie și Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 15 ani în funcţia de procuror sau judecător, pe o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată, în acelaşi mod”, se arată în proiectul de modificare a Statutului magistraților.

La articolul 283 alineatul 2 privind dispozițiile tranzitorii se arată însă că:

”Art. 283 – (2) Dispoziţiile prezentei legi privind durata mandatelor funcţiilor de conducere se aplică mandatelor în curs la data intrării în vigoare a acesteia, care se prelungesc de drept cu 1 an”.

Cu alte cuvinte, dacă această prevedere va fi adoptată, actuala șefă a ÎCCJ, judecătoarea Corina Corbu, ar putea rămâne în funcție până la data de 2026, nu până în 2025, iar procuroarea generală Gabriela Scutea și șeful DNA Crin Bologa ar putea rămâne în funcție până în 2024, nu până în 2023. În 2024 expiră și mandatul actualului președinte al României, Klaus Iohannis.

Vezi proiectele de modificare a legilor Justiției trimise la CSM aici.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. 1. Deci sefii parchetelor ar fi numiti tot de Iohannis, cu avizul (pozitiv sau negativ) al sectiei de procurori ai CSM. Asa a procedat ticalosul de Iohannis si cand a numit niste cozi de topor la DIICOT, Parchetul General etc, desi sectia de procurori CSM le daduse aviz negativ.
    2. La judecatori, in schimb, sefii ICCJ ar fi numiti direct de sectia de judecatori, controlata de Savonea si judecatorii pro-PSDPNL.
    De ce nu are cuvantul decisiv si sectia de procurori din CSM, si decide direct doar sectia de judecatori a lui Savonea (slugile PSD-PNL)?

    • Nu conteaza cine numeste sefii parchetelor, problema este sa fie inlaturati din sistem oamenii mafiei psd si pnl.
      Pana nu se va realiza acest lucru, nicio modificare a legilor nu va duce la independenta justitiei.
      In primul rand trebuie sa fie eliminati din sistem si arestati judecatorii corupti sau santajabili, aflati in solda mafiei psd si pnl, aflati la CCR, la ICCJ, la Curtile de Apel si la Judecatorii.
      Apoi trebuie eliminati din sistem si arestati procurorii corupti sau santajabili, aflati in solda mafiei psd si pnl.
      Judecatorii si procurorii corupti, aflati in slujba mafiei psd si pnl trebuie sa fie inlocuiti cu judecatori si procurori cinstiti, corecti, competenti, incoruptibili si nesantajanbili.
      Abia apoi pot fi aplicate masurile propuse in proiectul legilor.
      Cum sa fie independent acum un CSM si o ICCJ care ii exclud din magistratura pe cei mai buni si mai cinstiti judecatori, cum a fost cazul Cameliei Bogdan si a lui Danilet ?

    • Începi bine și o dai cu mucii în fasole! Deci cei doi judecători corupți și incompetenți (cum să lași bă 3 traficanți de droguri în libertate că nu ești în stare să scrii o încheiere?) sunt modelele voastre? Ăsta e USR? Partidul care susține magistrații corupți? Bravos!

    • @@cozmin :
      Acestea sunt minciunile sfruntate ale mafiei psd si pnl.
      Judecatorii corupti sunt cei care ii achita pe infractorii din mafie, care le dau sentinte cu suspendare, care tergiverseaza procesele pana la prescriptie, care nu le confisca integral averile, conform legii confiscarii extinse sau ii eliberea anticipat pe cei condamnati de judecatorii cinstiti.

  2. N-AR FI MAI BINE PE VIATA? CA TOT II NUMESC PARTIDUL SI SECURITATEA DUPA CUM LE PLACE.

  3. Negustorul Predoiu cumpara si vinde Justitia ca la cabinetul lui de avocatura.

  4. Cu asta i-au facut sa nu mai zica nimic precum au mituit presa cu publicitate 🙂

  5. Începe să se facă un pic de curățenie în Justiție! Bravo! România a scăpat de corupta Bogdan și de incompetentul Dănileț, suntem pe drumul cel bun! Mai ar trebui dați afară toți magistrații cu activitate politică, ăia de au ieșit cu afișe pe scările tribunalelor!

  6. Un salariu de 6000 ron este un salariu mare băi ametitule pt. un procurorAui învățat carte și câștigă un tractorist sau un semianalfabet că tine mai mult. Au o grămadă de restricții și obligații. Sunt fraieri că acceptă și că stau în birouri insalubre și mizere.Eu personal unul dacă aș profesa in meseria asta aș tăia în carne vie.