G4Media.ro

Proiect al Ministerului Sănătății: Comitet naţional pentru prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate…

Foto: InquamPhotos / Cornel Putan

Proiect al Ministerului Sănătății: Comitet naţional pentru prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale

Ministerul Sănătăţii a finalizat un proiect de hotărâre pentru înfiinţarea Comitetului naţional pentru prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale, în cadrul căruia va fi aprobată o strategie pe această temă, informează instituţia într-un mesaj publicat pe Facebook.

În prezent, se lucrează la finalizarea normelor de aplicare a Legii nr. 3/2021 privind prevenirea, diagnosticarea şi tratamentul infecţiilor asociate asistenţei medicale din unităţile medicale şi din centrele rezidenţiale pentru persoanele adulte aflate în dificultate din România.

„Obiectivele principale vizează îmbunătăţirea substanţială a metodologiei de supraveghere şi raportare a infecţiilor nosocomiale, crearea de structuri în cadrul spitalelor pluri-disciplinare care să permită izolarea şi tratarea atât a infecţiei nosocomiale, cât şi a patologiei de bază în condiţii de siguranţă pentru ceilalţi pacienţi şi evitându-se răspândirea germenilor multi-rezistenţi la antibiotice în alte unităţi sanitare în urma transferului, precum şi reglementarea la nivel naţional a accesului restricţionat al aparţinătorilor la pacienţii cu infecţii cu gemeni multi-rezistenţi”, afirmă aceeaşi sursă.

Joi, ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, s-a întâlnit cu reprezentanţii comunităţii Declic, cu care a discutat despre măsurile pe care ministerul le implementează pentru limitarea infecţiilor intraspitaliceşti.

La întâlnire au participat şi secretarul de stat Monica Althamer, directorul general al Direcţiei Generale Asistenţă Medicală, Medicină de Urgenţă şi Programe de Sănătate Publică din Ministerul Sănătăţii, Magdalena Ciobanu.

Reprezentanţii Comunităţii Declic i-au înmânat ministrului Sănătăţii, Ioana Mihăilă, o petiţie semnată de aproape 20.000 de persoane, prin care se solicită implementarea unui mecanism de raportare zilnică a infecţiilor nosocomiale.

Iniţiatorii petiţiei au organizat şi un protest în faţa Ministerului Sănătăţii. Două persoane, urcate pe picioroange, purtând halate albe imprimate cu bacterii, au ţinut sub ferestrele instituţiei un banner cu mesajul „Cât o mai lungiţi cu nosocomialele?”.

Sursa: Agerpres

Foto: InquamPhotos / Cornel Putan

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Inca astept un cuantum al contributiilor. + Idee noua: Capitalistic, ar fi corect ca un membru al familiei sa poata ‘share’-uii Asigurarea intr-aceasta, daca este cazul.

  2. „-Cate nosocomiale avem?

    -Zero, frate…”

    Cat timp e posibil asa ceva legal, o sa mai tina mult si bine cu cifrele coafate.

  3. Un Comitet, o Comisie… pana la sfantu asteapta!
    Dar avem si proiecte legislative pe subiectul infectiilor nozocomiale, unul recent din 2020 al USR, uitate in sertarele parlamentului!
    Azi, USR PLUS nu zice nimic, tace chitic!
    „DOCUMENT Raportarea și prevenirea infecțiilor nosocomiale, în premieră într-un Proiect de lege. Spitalele românești raportează cele mai puține infecții din UE
    HotNews.ro
    19 mai 2020.
    Un proiect de lege care își propune raportarea reală, reducerea și prevenirea infecțiilor asociate actului medical (nosocomiale), inițiat de USR, a fost depus marți la Parlament. România are doar puțin peste 250 de epidemiologi, spitale supraaglomerate, infecții neraportate, personal medical nepregătit, izolatoare aproape inexistente, laboratoare de microbiologie insuficiente și o pandemie în desfășurare, arată deputatul USR Tudor Pop, unul dintre inițiatorii proiectului de lege. În plus, spitalele din țara noastră raportează anual cel mai mic procent de infecții nosocomiale dintre statele UE..
    „Acest proiect este, în primul rând, un Manifest. Unul care vorbește despre nevoia de a depăși anumite mentalități și obiceiuri prezente atât în spitalele românești cât și în spațiul public”, spune Tudor Pop.
    Din spital nu trebuie să ieși mai bolnav decât ai intrat. Dreptul la sănătate este unul garantat de Constituție, dar, la rândul nostru, trebuie să conștientizăm gravitatea infecțiilor asociate asistenței medicale, fie că suntem cadre medicale, pacienți sau vizitatori și să acționăm în sensul prevenirii și limitării lor. Împreună, medici și pacienți, putem stopa nosocomialele!”, este mesajul celor 3 inițiatori ai proiectului de lege – parlamentarii USR Tudor Pop, Adrian Wiener și Emanuel Ungureanu.
    Proiectul de lege poate fi consultat integral aici.
    Expunerea de motive poate fi citită integral aici.
    Subraportarea infecțiilor nosocomiale, cea mai mare problemă în spitalele din România
    În România, problema infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM) este definită de o subraportare evidentă din partea spitalelor, cu procente de (mult mai puțin) de 1% dintre pacienții internați, în fiecare dintre ultimii 22 de ani.”
    Restul pe Hotnews.ro.
    De 1 AN si ceva de zile, NU s-a mai auzit de acest Proiect!
    Bravo, USR PLUS, mai sunteti la guvernare??!