G4Media.ro

Programul european de Lapte în școli: Procesatorii care încă livrează susțin că…

sursa foto: Pixabay.com

Programul european de Lapte în școli: Procesatorii care încă livrează susțin că vor opri distribuția la finalul contractelor încheiate în acest an

Școala a început de aproape 3 luni, în decembrie se încheie al doilea modul, iar elevii din 12 județe nu primesc niciuna dintre cele 3 porții săptămânale de lapte și produse lactate promise pe hârtie de Guvern, prin Programul pentru școli al României, aprobat prin Hotărâre de Guvern nr. 640/2017. Motivul principal pentru care nu mai există lapte și fructe în școli este acela că procesatorii nu își pot acoperi costurile, chiar și în condițiile în care, recent, Guvernul a majorat prețul pe care îl achită pentru o porție de lapte, de la 99 de bani la 1,11 lei.

Cei 12 bani nu acoperă nici măcar costurile majorate ale ambalajelor sau facturile de gaze și energie electrică, spun reprezentanții companiilor de produse lactate. “Noi distribuim laptele cât trebuie să susținem niște contracte. Cât de repede putem ieși din program, ieșim. Depinde de contracte. Dacă sunt până în decembrie, nu mai participăm din ianuarie, dacă sunt până în iunie, ne ducem crucea, cum se zice”, spune pentru Edupedu.ro, Dragoș Costache, directorul firmei Simultan SRL, cel mai mare procesator de lapte cu capital integral românesc și care încă mai furnizează lapte în școli.

 

  • În 12 județe în acest moment a fost sistată furnizarea laptelui și a produselor lactate din cadrul “Programul pentru școli al României”. O recunoaște chiar Guvernul, în nota de fundamentare prin care a motivat majorarea prețului pentru porția de lapte.  Detalii aici

În general, multe licitații sunt blocate, în special cele pentru lapte și produse lactate pentru că nu sunt ofertanți, potrivit răspunsurilor oferite la solicitarea Edupedu.ro de către consiliile județene, cele care organizează aceste achiziții. Principalul motiv este prețul prea mic oferit de stat (1,11 lei / porție/ elev). Procesatorii nu pot acoperi toate scumpirile din costurile producției și transport. Asta deși Guvernul a majorat recent cu 0,12 bani, prețul pe care îl dă procesatorilor de lapte înscriși în program (inițial plătea 99 de bani/ porție și a crescut la 1,11 lei).

Viorel Donosă, producător de lactate, director al companiei Ilvas S.A. din Vaslui, care asigură distribuția laptelui în școli în 5 județe, a explicat și el pentru Edupedu.ro că, de fapt, prețul achitat de stat este mai mic, pentru că pierd niște bani din calculele statului: “Guvernul a pus inițial 1 leu porția, cu tot cu TVA. Dacă îl împărțim ar fi 1,08 lei per porție, nu putem rotunji ultimele două cifre. Acum va fi la 1,11 lei, ceea ce va însemna tot în jur de un leu și puțin, nu ajunge la 1,11 lei, cât scrie în lege că primim”.

În paralel, în special în zona Moldovei, seceta a afectat producția de lapte, mulți fermieri fiind nevoiți să vândă vacile la abatoare pentru că nu aveau cu ce să le hrănească sau să vândă cantități de 3 ori mai mici de lapte procesatorilor. Și acesta este un motiv pentru lipsa ofertanților la licitații.

Citește articolul integral pe Edupedu.ro.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. 1,11 bani sau 1,19 bani sau 0,12 bani. Domne unde au facut scoala? Daca este cu virgula vorbesti despre lei, nu despre bani… vai de mama ei de geografie